Отидете към основна версия

2 561 71

Володимир Зеленски призна: Конфликтът в Газа отнема вниманието от войната в Украйна

  • украйна-
  • газа-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • крим

Поддръжниците на Украйна, включително Съединените щати, твърдят, че са готови да подкрепят Киев с военна и финансова подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо, за да победят Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отрече, че войната на Украйна с Русия е стигнала до "застой“, отхвърляйки предположенията, че западните лидери лобират за мирни преговори, пише France 24.

Разтегнатата фронтова линия между двете враждуващи страни почти не се премести за почти година, като високопоставен украински служител предупреди тази седмица, че конфликтът е в задънена улица.

"Времето мина, хората са уморени... Но това не е задънена улица“, e заявил Зеленски на пресконференция в Киев с председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Украинският президент също така е отхвърли идеята, че западните страни оказват натиск върху Киев да започне преговори с Русия, на фона на съобщенията, че служители на САЩ и ЕС са обсъждали какво би довело до преговори.

"Никой от нашите партньори не ни притиска да седнем на масата за преговори с Русия, да говорим с нея и да ѝ дадем нещо“, е допълнил той.

Тъй като войната вече е в 20-ия си месец и Украйна се бори да спечели позиции в своята контраофанзива, Зеленски редовно се среща със западни лидери в опит да отблъсне умората от конфликта.

Зеленски е коментирал, че войната между Израел и "Хамас" е отвлякла вниманието от Украйна и е заявил, че това е "целта на Русия".

"Разбира се, ясно е, че войната в Близкия изток, този конфликт, отнема фокуса", смята Зеленски.

"Вече бяхме в много трудни ситуации, когато почти нямаше фокус върху Украйна“, е заявил той, но е добавил: "Абсолютно съм сигурен, че ще преодолеем това предизвикателство".

Поддръжниците на Украйна, включително Съединените щати, твърдят, че са готови да подкрепят Киев с военна и финансова подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо, за да победят Русия.

Коментарите на Зеленски идват на фона на посещението на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев, за да обсъди напредъка на Украйна към присъединяването към 27-членния блок.

Киев получи статут на кандидатка за ЕС няколко месеца след нахлуването на Русия миналата година, но анализаторите предупредиха, че е изправен пред дълъг и труден път към членството.

Комисията на ЕС е предложила допълнителни 50 милиарда евро (92.35 милиарда лева) финансиране за Украйна до 2027 г., е съобщила фон дер Лайен.

Почти всички държави-членки на ЕС подкрепят допълнителната дългосрочна помощ за Киев, като само Унгария и Словакия се въздържат.

Сега Комисията има време до 8 ноември да представи доклад за това какъв напредък са постигнали Украйна и другите кандидати за членство в ЕС Молдова и Грузия преди срещата на върха на блока през декември.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: