Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 15:41 3 838 64

Германците вече не се боят, че ще мръзнат без руския газ

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • русия-
  • втечнен газ

Четирима от пет анкетирани смятат, че Германия се е подготвила добре за предстоящата зима

Германците вече не се боят, че ще мръзнат без руския газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През миналата година Русия упорито плашеше, че германците ще мръзнат през зимата без доставките на руски газ. Нищо подобно обаче не се случи. Каква ще е ситуацията през тази зима и има ли сериозни рискове.

Жителите на Германия вече не се страхуват от студена зима без руски газ. Ако през миналата година все още съществуваха опасения за недостиг на гориво, а Москва настойчиво плашеше с истории за това как германците ще мръзнат без "Газпром", сега едва 14% от населението вярва, че страната ще има сериозни проблеми с енергийните доставки през идната зима.

Без сериозни проблеми с отоплението

82% от германците не очакват сериозни проблеми с отоплението. В същото време 64% предполагат, че ситуацията все още си остава сложна. А 18% са уверени, че проблемите вече са напълно разрешени, така че Германия ще премине съвсем спокойно през зимния отоплителен период. Едва 4% от анкетираните се затрудняват да дадат категоричен отговор.

Четирима от пет анкетирани смятат, че Германия се е подготвила добре за предстоящата зима. Това е заключението на Федералната асоциация на фирмите от енерго- и водоснабдяването (BDEW), която е поръчала представителното проучване.

"Благодарение на това, че през последната година и половина енергийният отрасъл и политиците си взаимодействаха добре в сферата на енергийната сигурност, днес можем да гледаме доста оптимистично на енергоснабдяването през тази зима", заяви генералната директорка на асоциацията Керстин Андрее, коментирайки проучването.

Сценарии за зимата

Тази оценка бе потвърдена и от Клаус Мюлер, директор на Федералната мрежова агенция (BNetzA), който съвсем доскоро бе доста предпазлив в прогнозите си. Но на 2 ноември той заяви, че "изходната ситуация в началото на отоплителния сезон е значително по-добра от миналата година". Той обърна внимание на факта, че германските газохранилища са запълнени до 99,7% от капацитета си, благодарение на стабилните доставки от чужбина и постоянните икономии вътре в страната.

Нарасналият оптимизъм е свързан и с факта, че от общо шест сценария за снабдяването с газ на Германия през зимата на 2023 - 2024 г., представени от Федералната мрежова агенция, само два се оказват тревожни. При моделирането на тези сценарии експертите на Агенцията са използвали метеорологични данни от 2012 г., когато зимата беше особено студена. Също така са изчислили какво би се случило, ако мощността на терминалите за втечнен природен газ в Германия, Нидерландия и Белгия, използвани за снабдяване на германския пазар, бъдат използвани до 50% или 90% в пиковите моменти. Предполага се, че икономиите на газ в Германия при продължително студено време ще възлизат на едва 10% от средните стойности.

Спирането на украинския транзит би създало проблеми

Ако Русия от ноември 2023 г. прекрати доставките на газ за югоизточната част от ЕС по украинския маршрут, Германия ще е принудена да увеличи износа на газ от собствените хранилища за страните в Югоизточна Европа. Заради вътрешното повишено потребление в условията на студено време западните съседи на Германия пък ще трябва да намалят обема на доставките за германския пазар от своите терминали за втечнен природен газ.

В крайна сметка математическите модели са показали, че пълното изпразване на германските хранилища за природен газ до началото на февруари 2024 г. и временният недостиг на газ биха застрашили Германия само при пълно спиране на украинския транзит. Както и ако Германия не пести достатъчно газ, а към тези две условия се добави спад на вноса от съседни държави.

Затова в Германия отново се чуват призиви домакинствата да използват газ за отопление на домовете си съзнателно и икономично – както беше и през миналата зима. "Никой не бива да мръзне. Но в същото време молим хората да продължат да мислят за това как да се намали потреблението", посочи Клаус Мюлер. Според неговите изчисления, пестенето на енергия има потенциал да икономиса годишно по около 440 евро на средното германско домакинство.

Съвпадение на множество фактори

Недостиг на газ в Германия може да се появи тази зима, но най-рано през февруари - при наличието на комбинация от фактори: ако зимата се окаже много студена, германското население и индустрията не намалят потреблението в сравнение с нивата от предишни години, Русия спре доставките по украинския маршрут, а Германия е принудена интензивно да изнася газ от хранилищата си за Югоизточна Европа. Ситуация, в която всички или почти всички изброени фактори съвпадат, е възможна, но не е особено вероятна.

Показателно е, че в нито един от проучените сценарии Федералната мрежова агенция не смята за възможен физическия недостиг на втечнен природен газ на световния пазар. Това означава, че тя приема, че производителите му, дори и при студена зима в Европа, ще имат възможност да посрещнат повишеното търсене.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оги

    55 10 Отговор
    Те си мръзнат от скъперничество. Кътат милионите в банките, а вкъщи 18 градуса макс.

    Коментиран от #40, #42

  • 2 Пич

    55 9 Отговор
    Въобще няма да им е студено на германците !!! Цяла зима ще палят автомобили , магазини , и Райхстага !!!

    Коментиран от #28

  • 3 Коч Ина

    35 4 Отговор
    е да, след като басф замина в Китай, вече им е все едно
  • 4 Българин

    51 4 Отговор
    А трябва. Не става въпрос за мръзнене, а за тежка и химическа промишленост. После ще дойде и мръзненета. Без пари никой не дава
  • 5 Българин

    9 45 Отговор
    Хаяско си мислеше,че само в Матушка има нефт и газ
  • 6 Сталин

    56 12 Отговор
    Сбогом Газпром,здравей мизерия

    Коментиран от #33, #51

  • 7 Българин

    11 50 Отговор
    Русия си направи харакири

    Коментиран от #15

  • 8 Българин

    9 44 Отговор
    ватниците да му мислят

    Коментиран от #60

  • 9 наблюдател

    39 8 Отговор
    Пак ще се къпят с хладка вода и макс 18 градуса
  • 10 Българин

    9 39 Отговор
    всяка ушанка дава мило и драго да избяга в Германия
  • 11 То нямаше зима

    43 7 Отговор
    И сега още няма затова на швабите им е пораснало самочувствието ако запукат виелиците бързо ще се сетят за зимата 43г край сталинград как вървяха към сибир и ставаха на ледени висулки
  • 12 Майна

    48 8 Отговор
    Абе откъде ги измъкване тези статии..?
    Дори не ми се коментира накъде е тръгнала Германия..
    Няма пари, няма ресурси ( има ама на каква цена)
    Шолц се клати като 7 по Рихтер..
    Ще оставят емигрантите без помощи ,ха ха ха..
    Сега не ми се мисли какво я чака Германия ,че и мен.
  • 13 Смешник

    36 6 Отговор
    Хич не се боят, даже. Само дето са леко кахърни как ще си плащат сметките. Ама както Урсула каза " ще мръзнем, ще гладуваме ако трябва, но ще нараним Путин". След което си гласуваха 2 млрд. За увеличение заплатите на евробюрократите. "За компенсиране на инфлацията".
  • 14 Пловдив

    8 18 Отговор
    Живота и българската действителност през годините са ме научили, да не вярвам на нито една думичка ,излязла от комунистическа уста,или идея зародила се в подобна празна пролетарска кратуна! Явно ,германците също го осъзнаха...!

    Коментиран от #21

  • 15 Бай Ставри

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Време е и ти да я последваш, че ни омръзна с това слагачество.
  • 16 О...

    5 13 Отговор
    То е щото не са слушали Явор Куюмджиев, Ваня Григорова и Васил Велев. Ако ги бяха слушали тях щяха вече да са умрели от страх
  • 17 Верно е...

    22 2 Отговор
    ...германците просто си свикнаха със студа, мръзненето си е мръзнене, и толкоз, важно е да се следва фюрерът -> Уши фон дер Пфейзер!
  • 18 Бай Тъньо

    27 1 Отговор
    А откъде взимат газ? От Марс ли? Втечнен американски и втечнен руски от посредници и количества от украинската тръба, пак руски. И за да не им е безбожно скъп ние плащаме борсов газ. Така поемаме равностойно високите цени, но за нашият стандарт е прекомерно поскъпване.

    Коментиран от #29

  • 19 Умници!

    33 3 Отговор
    Плащайте руския газ на петорно по големи цени,купувайки през Индия и Китай!То дори краварите им го препродават на 200 процента надценка!Германеца винаги е ял бой от руснака..... комплекс им е!
  • 20 Видял

    18 4 Отговор
    Германците са лошо тъпо ромско племе осакатени от природата нагли тъпи студени хора на хора не приличат дори а на човекоядци и не плащат.

    Коментиран от #25, #39

  • 21 Вярването

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Пловдив":

    Е работа на черквата!
    По лошото е че никой, както и по рано, не ти казва истината
  • 22 Сатана Z

    13 5 Отговор
    Германците предпочитат да се топлят в кварталната джамия или си сгреят ръцете в подпалената кофа за боклук,които са на всеки ъгъл в Дойчланд.

    Коментиран от #31

  • 23 Хибридките пак са тук

    10 1 Отговор
    тези вярват ли си въобще......лъжи и само лъжи...ОСТАВКА БОКЛУЦИ
  • 24 Горкият Ганьо Балкански...

    11 3 Отговор
    Първо турците го нападнаха, после Истанбулска конвенция му отне най-святото...християнските ценности и семейни традиции, след това Норвежците му откраднаха децата, даже и българският ген поискаха. Не стига това, ами го чипираха, дойде смъртоносната зима без руска гаZ, опасност от трета световна война и гръмнал АЕЦ. Всичко това в условия на война с джендъри и гей паради веднъж годишно. Милите му дечица, татуираха патрЕотични символи на прасеца и се спасиха. Толкова много беди от изток...как да не съжалявам добитъка !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 пришълците щели да ги топлят

    7 2 Отговор
    Германците вече не се боят, че ще мръзнат без руския газ

    Коментиран от #32

  • 27 никога не са заплашвали:смешки измислици

    4 4 Отговор
    През миналата година Русия упорито плашеше, че германците ще мръзнат през зимата без доставките на руски газ.
  • 28 Учуден

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Сигурно до като не избълваш глупост,ти се нарушава кръвообращението.

    Коментиран от #52

  • 29 А бе кух

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Тъньо":

    Колко консумация има Германия,колко имаме ние?А преди да драскаш,помисли ..........ако можеш де?
  • 30 Хахахаха

    2 3 Отговор
    Но руснаците се боят, че ще мръзнат без руския газ. Защото те по принцип не са свързани.
  • 31 А бре

    3 12 Отговор

    До коментар #22 от "Сатана Z":

    Сатанинчо неук,германците имат такъв стандарт на живот дето ти и всичките ватенки на куп, не сте и сънували!!

    Коментиран от #46

  • 32 Даа бе

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "пришълците щели да ги топлят":

    Ще идеш да пръцкаш в тръбата,плащат много по добре от ватите.

    Коментиран от #34

  • 33 А бре

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Сбогом Сталинюха,копейките секнаха!
  • 34 Ааа ми

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Даа бе":

    Като няма какво да яде,как ще стане? Копейките секнаха.
  • 35 Урюрвкос

    8 3 Отговор
    няма страшно в Лидъл може да си купят връзка дърва или 20 литра туба с керосин
  • 36 777

    8 1 Отговор
    А,трябва да се боят.
  • 37 Обаче руснаците се боят че няма евро

    1 9 Отговор
    Че с тия рупии и йоани и за тоалетна хартия не стават 😊🤣😉😅😂

    Коментиран от #38

  • 38 Не стават

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "Обаче руснаците се боят че няма евро":

    Ама ти ще рупаш евро вместо колбаси и доларе
    Вместо зеле.

    Коментиран от #43

  • 39 Дори

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Видял":

    И не се къпят .
    Леко понамирисват.
  • 40 Калпазанин

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Оги":

    Ей много си прав, имат ма живеят като скотове
  • 41 ГЕРМАНИЯ И МРЪЗНЕНЕ....

    1 4 Отговор
    Леко, другаре....арабите ни заливат с газ а хранилищата да пълни....

    Коментиран от #53

  • 42 Даа бе

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Оги":

    Да кътат и да не кътат,те си мат селчо,не са като тебе.
  • 43 А бре

    2 6 Отговор

    До коментар #38 от "Не стават":

    Като секна копейките и ще рупаш на марко к.....Който има евро и долари може да си купи всичко!Ти с тези рубли пий нафта и яж газ!
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 5 Отговор
    За германците е ясно, но някой знае ли какво ще ядат ватенките и съдраните им раби‼️

    Коментиран от #45

  • 45 ТаУмВзе

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кюмур и бели семки и ще се въргалят на воля в тинята както те си обичат!

    Коментиран от #54

  • 46 Сатана Z

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "А бре":

    Да ама ви карат да ходите по прайдове, а ние сме си свободни, само СВОто да мине, че останахме половината, Залужни ни омаа за няма и година, мани майтапа!
  • 47 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    Другари германия и тази година няма да мръзне за ваше голямо съжаление...
  • 48 ...

    0 0 Отговор
    hätte, hätte, Fahrradkette... му казват тука в Германия. Трябва съвпадения на 15 различни фактора за да се прецакат тотално. ДА... възможно е. Както и в възможно метеорит от злато да падне в двора ми.
  • 49 Грета

    1 6 Отговор
    Трябва да си голям олиго за да си помислиш за студена зима каквито бяха преди 40 години и за които мечтае джуджето от бензиновата колонка.
  • 50 Рашка е в колапс

    2 10 Отговор
    Германия може да си набави газ отвсякъде.Тъжно е за джуджето русия,което може само да плаши гаргите с някакъв газ,защото не произвежда нищо и не може дори една права лопата да създаде без западни чертежи ! От тук нататък русия ще пасе трева и ще пие петрол !
  • 51 Българин 🇧🇬

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Мизерията не си е отишла от Русия , явно на теб не ти се иска да бъде така .
  • 52 мммда

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Учуден":

    Баце като човек живеещ в Германия мога да потвърдя думите от коментар "2". Вероятността е много голяма. Като ги гледам кви ги мъдрят, управляващата швабска коалиция не се различава особенно от наща "АЛА-БАЛА" в Бг парламента. Вече от около година прогресивно расте безработицата и фалитите, има и доста замразени огромни нови обекти- нема кинти.

    Коментиран от #57

  • 53 мммда

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "ГЕРМАНИЯ И МРЪЗНЕНЕ....":

    Хранилищата може и да са пълни, но населението го е страх да си пусне парното и пак мръзне, защото като дойде изравнението изпада в шок от числата.
  • 54 мммда

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "ТаУмВзе":

    То това е многовековна традиция в "западаща" западна Европа. С всеки изминал месец в швабското метро все повече стават хората които понамирисват.
  • 55 БРЦК

    0 1 Отговор
    Глупости на квадрат. Лъжи на поразия и балъци колкото искаш не ще търсене
  • 56 Задунаец

    0 4 Отговор
    Ситуацията в света, колкото и да не.ни харесва е такава: германците имат мозък, умения, дисциплина и желание за работа, но нямат газ и нефт и трябва да си го купуват. Руснаците имат нефт, газ и каквото се сетиш, но.нямат.нищо друго. Могат да си продават нефта, газа и всичко друго което имат.в.изобилие и да си построят държава мечта като Норвегия, но нещо при тях не се получава и избуяват дълбоки комплекси които ги бутат все на война. Така е конструиран света и никой не е виновен. В природата съвършени неща няма, така е и в цивилизацията на Човека.
  • 57 Мюнхен

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "мммда":

    Ти мдаааа къде живееш в Германия дето хората ги е страх да си пуснат парното? Каква е системата за плащане.на парното при теб? Май ми се.струва, че пишеш от Банишора! Мдааа...

    Коментиран от #59

  • 58 Кольо

    5 0 Отговор
    Те газ имат и той пак е руски но на каква цена. И у нас все разнообразявахме доставките но в края на краищата се сдобихме само с нови посредници а газта пак е руска.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ники

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Не се пиши " българин" след като си софиискиСороскиПедал
  • 61 Няма да мръзнем

    2 0 Отговор
    За миналата година платих почти 1600 Евро повече за газ и ток. Не мръзнем, но дигнаха цените...
  • 62 От страни

    2 0 Отговор
    Нема страшно германци - като спрат или заминат производствата все ще има некое кило и за отоплението.
  • 63 Ники

    0 2 Отговор
    Германците отдавна са помислили и са се подсигурили. Трябва да взимаме пример от тях, енергийно са много напред. Неслучайно инвестират в нови терминали за втечнен газ.
  • 64 Българин

    2 0 Отговор
    Те не мръзнат.Просто стават финни от цените в магазините.А руският газ го купуват по скъпичко.А ние тук ще плащаме и 50 милиарден дълг вече.От 12 милиарда .Само за 34 г фалшива американска демокрация
Новини по държави: