Отидете към основна версия

1 337 92

"Хамас": Израелски удар срещу бежански лагер в Газа уби 38 души

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

Нападението и обсадата на Израел предизвикаха глобална тревога за хуманитарните условия в тесния крайбрежен анклав

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хамас, заяви в неделя, че израелските военни са атакували бежански лагер в Газа в събота вечерта, убивайки най-малко 38 души, след като призивите за прекратяване на огъня от страна на арабския свят бяха отхвърлени от Съединените щати държави и Израел.

С растящия брой на жертвите в Газа, пропалестински демонстранти организираха протести в градове по света в събота, призовавайки за край на война, която продължава вече почти месец.

Здравните власти в Газа казаха в събота, че повече от 9488 палестинци са били убити във войната, която започна, когато бойци на Хамас предприеха изненадваща атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1400 души и вземайки повече от 240 други за заложници.

Израел продължи да нанася удари по Ивицата Газа по въздух, море и земя през нощта. Здравните власти в Газа казаха, че израелските въздушни удари са унищожили група къщи в бежанския лагер Магази в централната част на Газа.

Салама Маруф, ръководител на правителствената медийна служба на Хамас, каза пред Ройтерс, че израелският удар в Магази е убил най-малко 38 палестинци и ранил 100. Палестинска информационна агенция по-рано съобщи за 51 убити.

Маруф каза, че неопределено брой хора остават в неизвестност и спасителните екипи се опитват да ги издирят под развалините на разрушените сгради.

Израелската армия не отговори веднага на искане за коментар. Израел твърди, че насочва атаките си към Хамас, а не към цивилни.

Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Аман в събота и настояха Вашингтон да убеди Израел да се съгласи на прекратяване на огъня.

"Тази война просто ще причини повече болка за палестинците, за израелците и това ще тласне всички ни отново в бездната на омразата и дехуманизацията", каза външният министър на Йордания Айман Сафади на пресконференция с Блинкън. — Това трябва да спре."

Висшият американски дипломат обаче отхвърли идеята за прекратяване на огъня, заявявайки, че това би било от полза само за Хамас, позволявайки на ислямистката палестинска групировка да се прегрупира и да атакува отново.

Вашингтон предложи локализирани паузи в боевете, за да позволи на хуманитарната помощ и хората да напуснат гъсто населената ивица Газа. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли предложението, когато се срещна с Блинкън в петък в Тел Авив.

Блинкън ще посети Турция в понеделник за разговори относно конфликта, продължавайки второто си посещение в региона след възобновяването на десетилетния израелско-палестински конфликт.

Говорейки в Шанхай, Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, нарече действията на Израел "военно престъпление", добавяйки: "Трябва да прекратим това незабавно и да предоставим повече хуманитарна помощ на Газа".

Нападението и обсадата на Израел предизвикаха глобална тревога за хуманитарните условия в тесния крайбрежен анклав.

Пропалестински демонстранти организираха протести в събота в градове, включително Лондон, Берлин, Париж, Истанбул, Джакарта и Вашингтон, с искане за прекратяване на огъня.

Десетки хиляди се събраха във Вашингтон, за да осъдят военната политика на президента Джо Байдън и да поискат прекратяване на огъня. Някои носеха плакати с надписи "Животът на палестинците има значение", "Да живее Газа" и "Тяхната кръв е в ръцете ви".

В Индонезия, най-населената мюсюлманска страна в света, външният министър Ретно Марсуди каза пред десетки хиляди, събрали се в Джакарта в неделя, че правителството потвърждава подкрепата си за борбата на палестинския народ и ще изпрати втора пратка помощ.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини