Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 17:05 28 452 122

Западът попадна в собствения си капан: нова бежанска вълна чака Европа

  • израел-
  • газа-
  • бежанци-
  • ивица газа-
  • мигранти-
  • европейски съюз

Докато поддържат стратегическата сигурност на Израел, страните от ЕС сега трябва да се погрижат за стотиците хиляди, ако не и милиони, палестинци, които Тел Авив решава да депортира извън Обетованата земя

Западът попадна в собствения си капан: нова бежанска вълна чака Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Западът попадна в собствения си капан на агресивна военна политика. Докато поддържат стратегическата сигурност на Израел, страните от ЕС сега трябва да се погрижат за стотиците хиляди, ако не и милиони палестинци, които Тел Авив решава да депортира извън Обетованата земя като част от арабското окончателно решение. Разрастването на военния конфликт ще предизвика бежанска вълна, идваща не само от ивицата Газа, но и от палестинските поселения в Западния бряг и Източен Йерусалим. Чудовищна хуманитарна катастрофа в Палестина е неизбежна. Въпроси за следвоенното възстановяване на разрушената инфраструктура не се повдигат нито в Израел, нито в други държави".

Така започва аналитичният бюлетин на Центъра за изследване на екстремизма и тероризма "Израел и Палестина". Изследването е съсредоточено върху наблюдението, анализа и оценката на средата за сигурност в района на Израел и ивицата Газа. Извършва се също изследване на последиците от израелско-палестинския конфликт и как това ще се отрази на процесите на радикализация, екстремизма и тероризма в Европа.

"Фокус" публикува бюлетина на Центъра за изследване на екстремизма и тероризма без редакторска намеса.

АКТУАЛНА ОБСТАНОВКА

Палестински загуби: Към 01 ноември 2023 г. са загинали 8 796 палестинци в ивицата Газа и 119 палестинци в Западния бряг.

Израелски загуби: Към 01 ноември 2023 г. са загинали 1 400 израелски граждани, отвлечени са 240 човека, като 5 от тях са освободени.

Южен сектор

Наблюдава се постепенно увеличаване на сухопътните маневри от страна на израелските отбранителни сили. От началото на военните действия Цахал (израелските отбранителни сили) е унищожила повече от 11 000 противникови цели, включително оперативни щабове, принадлежащи на Хамас. Продължават въздушните удари над Газа от страна на израелските военновъздушни сили и обстрелите с ракети от страна на Хамас по обекти в Израел. Засилва се присъствието на кораби от състава на военноморските сили на Израел в района на Средиземно море.

Северен сектор

Хизбула продължава да обстрелва с ракети и минохвъргачки позиции на израелските отбранителни сили, както и израелски градове и села по границата с Ливан. Цахал отговаря с въздушни удари и артилерийски огън.

Западен бряг

Израелските власти продължават да осъществяват антитерористична дейност. На 31 октомври 2023 г., в гр. Дженин, е задържан генералният секретар на партията Фатах – Ата Абу Румайла. Според израелските служби за сигурност, високопоставеният палестински политически деятел е финансирал с десетки хиляди шекели терористи и е помагал на издирвани лица. Засилват се палестинските граждански протести в района.

Западът попадна в собствения си капан на агресивна военна политика. Докато поддържат стратегическата сигурност на Израел, страните от ЕС сега трябва да се погрижат за стотиците хиляди, ако не и милиони, палестинци, които Тел Авив решава да депортира извън Обетованата земя като част от арабското окончателно решение. Израелските власти потвърдиха съществуването на проект за депортиране на всички 2,3 милиона жители на ивицата Газа в Египет. The Times of Israel предполага, че те ще бъдат настанени в палаткови лагери в Синайската пустиня. Тяхната суверенна арабска държава – де юре независима държава, съседна на Израел и равна на него според международното споразумение от 1948 г. – изживява последните си дни.

ПОСЛЕДИЦИ И ТЕНДЕНЦИИ ЗА РАЗВИТИЕ

Чудовищна хуманитарна катастрофа в Палестина е неизбежна. Въпроси за следвоенното възстановяване на разрушената инфраструктура дори не се повдигат – нито в Израел, нито където и да било другаде. Къде и как ще живеят оцелелите не е приоритет на военното правителство на Бенямин Нетаняху, или на света на исляма.

Разрастването на военния конфликт ще предизвика бежанска вълна, идваща не само от ивицата Газа, но и от палестинските поселения в Западния бряг и в Източен Йерусалим. Евентуалното ескалиране на ситуацията в регионален план и формирането на горещи точки в Южен Ливан и Голанските възвишения би довело до безпрецедентен миграционен натиск над цяла Европа.

Въпреки, че египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси и кралят на Йордания Абдула II нарекоха масовото депортиране "неприемливо насилие“, 57-те страни от ОИК и 22 държави от Арабската лига не изразиха особен ентусиазъм относно настаняването на депортирани палестинци. Бежанците днес са рисков фактор за сигурността.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се опитва да окаже натиск върху Кайро да приеме бежанци от ивицата Газа, като предложи на Световната банка да опрости големия финансов дълг на Египет.

Съседите искат да запазят секуларизма и либерализма, радикалният шариатски ислям и салафизмът са плашещи. Организацията Мюсюлмански братя (призната за терористична в Русия, Сирия, Египет, Бахрейн и др.) е създадена от проповедника Хасан ал-Бана в египетската област Исмаилия, близо до Суец. През юни 2012 г. представителят на това движение Мохамед Морси спечели първите демократични президентски избори в Египет, Мюсюлманските братя контролираха парламента.

Но не за дълго – армейският преврат върна секуларизма. Но Мюсюлманските братя и бедуинските ислямисти в Синай все още оставаха сила. Идеологията там е близка до Хамас и президентът ел-Сиси не рискува да приема бежанци, за да не засили собствените си твърдолинейни салафити.

Шиитите от Иран и хусите от Йемен все още не са готови сериозно да се бият, или да презаселят палестинците. Дори ливанската Хизбула балансира между пиар атаките на КПП на границата на еврейската държава и призивите за мир и хуманизъм.

Забелязва се активност единствено от страна на турския президент Ердоган, но там има търговски интереси. Когато мащабните депортации създават нова вълна от бежанци в Европа, Анкара се вижда в ролята на посредник, както направи с палатковите лагери на границата със Сирия.

Турция е основният център по пътя към Европа за всички жители на държави, разрушени от нашествията на САЩ и НАТО в името на свободите и правата на човека. Миграционната криза в ЕС започва след войната в Либия и Сирия през 2011 г. 5 милиона души получават статут на бежанци през 2015 г., избягали от войната и глада в Ирак и Афганистан – придвижвайки се е по турския път. Турция е спечелила десетки милиарди евро от предишни вълни бежанци.

Няма причина за съмнения, че тя ще повтори този модел с палестинците, предвид слабостта на Европейската комисия и всички други участници. Анкара ще остане основният бенефициент от палестинската криза.

Не бива да се забравят взаимните интереси на Република Турция и Израел в областта на енергийната сигурност. Двете държави планираха изграждане на подводен газопровод, който да доставя втечнен природен газ до Турция и южноевропейските държави от находището в Средиземно море "Левиатан“, което се експлоатира от Chevron и израелските компании NewMed Energy и Ratio Oil.

Забележителен е ръстът през последното десетилетие на турско-израелската търговия, като само за 2022 г. размерът и достига 8, 91 млрд. долара. За сравнение, изхождайки от данни на Турския статистически институт, износът на Турция към Израел през 2002 г. е възлизал на 861, 4 млн. долара, а вносът от Израел за същата година е бил 544,5 млн. долара.

През всички години на своето управление, президентът Ердоган поддържа палестинската кауза. По време на управлението на Доналд Тръмп, когато САЩ преместиха посолството си в Йерусалим, турският президент възрази категорично и изрази подкрепа за палестинската автономия. Анкара се опитва да балансира икономическите си интереси и утвърждаването на Турция като лидер и обединител на сунитите в мюсюлманското цивилизационно пространство. Тази амбиция на Реджеп Тайип Ердоган е трудно осъществима, имайки предвид, че турските сунити са последователи на ханафитската правнодогматична школа, а по-голяма част от арабските сунити са ханбалити. Възпиращ фактор се явява и конкуренцията с другата сила, претендираща за лидерство в сунитския свят, и която използва успешно инструментариума на религиозната дипломация – Саудитска Арабия. Доминиращото ислямско учение в арабската държава е уахабизма, чиито философски основи са силно арабоцентристки и антиосмански.

В същото време, в Турция се забелязва засилване на антиарабските настроения и общественото недоволство срещу притока на бежанци. Следва да се припомни, че в края на месец септември в гр. Трабзон беше извършено нападение с расистки подбуди над кувейтски турист. Голяма част от турските граждани възприемат арабските бежанци като причина за влошаване на икономическата ситуация в страната.

Досега се наблюдаваше привидна сдържаност на шиитската организация Хизбула. Ливанското движение подкрепя палестинската кауза, но преди години е имало сблъсквания с Хамас на територията на Сирия. Събитията след 7 октомври 2023 г. спомогнала за изглаждане на някои от миналите проблеми. Представители на Хамас и на Палестински ислямски джихад посетиха Ливан и се срещнаха с генералния секретар на Хизбула Хасан Насрала. Заговори се за "единство на фронтовете“.

На 02 ноември 2023 г. Хизбула извърши първата си атака с дрон срещу израелските отбранителни сили. В свое изявление шиитската групировка съобщава, че е атакувала щаба на израелския батальон в Забдин. Други 19 военни обекта на Израел са атакувани с противотанкови управляеми ракети и артилерия.

Знаково е посещението в Русия на делегация на Хамас, водена от члена политическото бюро Муса Мохамед Абу Марзук. Срещата се проведе в иранското посолство в Москва, като на нея присъства заместник-министърът на външните работи на Ислямска република Иран Али Багери Кани и заместниците на руския външен министър – Сергей Рябков и Михаил Галузин.

В ливанските медии на 28 октомври 2023 г. беше публикувано интервю с Ихсан Атая, член на политическото бюро на Палестински ислямски джихад и ръководител на отдела за арабски и международни отношения на организацията, като същият е и специален пратеник в Бейрут. Палестинският лидер изтъква три основни цели на атаката на Хамас над Израел (наричана от ислямистите операция "Al-Aqsa Flood“): противопоставяне на израелските власти, които не допускат мюсюлманите да извършват религиозните си обреди в джамията Ал-Акса в Йерусалим, освобождаване на хилядите палестински затворници в Израел, и – като най-важна цел, се изтъква превантивния удар срещу готвена военна операция от страна на Израел спрямо палестинската съпротива. Ихсан Атая допълва, че взетите от Хамас израелски заложници ще играя важна роля в бъдещи преговори за освобождаване на палестинските затворници, а в геополитически план въоръженото нападение прекъсва инициативата за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел. Важно е изявлението на члена на Палестински ислямски джихад, че всеки стремеж на Израел да унищожи Хамас ще доведе както до обединяване на всички палестински съпротивителни движения, така и до отваряне на нови фронтове с други арабски ислямски движения.

Въпреки, че Брюксел декларира подкрепата си за Тел Авив, само девет страни от ЕС са признали палестинската независимост. Израелското лоби в Брюксел прокарва идеята за преместване на всички "излишни хора“ в Европа. Европейският съюз не е единен в политиката си по отношение на зраелскопалестинския конфликт. Испания се противопостави още когато в началото на октомври Брюксел взе решение да спре финансирането на Палестина след нападението на Хамас над Израел на 7 октомври 2023 г. По-късно последваха остри изказвания от редица испански държавници. Министърът по социалните права Йоне Белара Уртега нарече израелските бомбардировки в Ивицата Газа "планиран геноцид“, като дори се обяви за прекратяването на дипломатическите връзки с Израел. Възмущението си от погубването на невинни цивилни палестинци изразиха испанският министър по въпросите на потребителите Алберто Гарсон Еспиноса и министърът по въпросите на равенството Ирене Монтеро. Категоричен в изказванията си е и испанският премиер Педро Санчес, който призова на 26 октомври 2023 г. за международна мирна среща на върха и постигане на мирно споразумение между Палестина и Израел. За разлика от много други лидери в ЕС, испанският министър-председател призова за прекратяване на огъня за хуманитарни цели.

При един задълбочен анализ следва да се акцентира, че еврейската общност в Европа не е еднороден субект и историческото разделение на еврейския народ на две основни етнически групи от ашкенази и сефаради намира отражение и в различните политики и визии за разрешаване на израелско-палестинския конфликт, изразени в израелските лобита в отделните европейски държави.

В Европа са тревожни тенденциите за нарастване на нивата на радикализация на религиозна и етническа основа, вследствие на все по-влошаващата се среда за сигурност в региона на Близкия изток.

На 10 октомври 2023 г., учител нападна ученик в гр. Берлин заради това, че младежът е развявал палестински флаг в знак на солидарност със сънародниците си в Газа.

На 13 октомври 2023 г., 20-годишен радикализиран младеж уби учител във френския гр. Арас и рани други двама човека. Един ден преди терористичната атака, френският министър на вътрешните работи беше въвел забрана за провеждането на про-палестински демонстрации във Франция.

Вечерта на 16 октомври 2023 г. в гр. Брюксел терорист от тунизийски произход застреля двама шведски футболни фенове и рани трети. На 17 октомври 2023 г. в гр. Милано се проведе антитерористична операция, при която бяха арестувани един египетски гражданин и един натурализиран италианец от египетски произход по обвинения в участие в сдружение с цел тероризъм и подбуждане към терористични престъпления, като задържаните са осъществявали дигитална пропаганда в подкрепа на ДАЕШ.

Сутринта на 17 октомври 2023 г. много автобусни спирки в гр. Лондон осъмват с надписи "Ислямът е зло“. На 29 октомври 2023 г. разгневена тълпа от около 150 човека нахлу на пистата на летище Махачкала в Дагестан (Руска федерация), за да протестира срещу граждански полет от Израел, като търсеше израелски граждани, опитвайки да се саморазправи с тях.

На 31 октомври 2023 г. френската полиция прострелва жена на парижката метростанция "Библиотека Франсоа-Митеран“, която е носила хиджаб и отправяла агресивни джихадистки призиви, включително е заплашвала, че ще се самовзриви.

Изброените събития са само част от маркерите, които очертават развиващите се тенденции за увеличаване на общественото напрежение и радикализиране на големи маси от хора, както и повишаване на риска от екстремизъм и тероризъм.

Вероятната нова бежанска вълна, породена от израелско-палестинския конфликт, ще засили социалните неравенства в Европа и призивите за насилие.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    193 23 Отговор
    По време на соца се стреляше на месо по границата. Време е да се въведе това незабавно.

    Коментиран от #12, #32, #92

  • 2 Калпазанин

    181 8 Отговор
    Така става, когато слушаш говеда. Вярва ли някой че дойчланд е независим и там си имат говеда които държат на конци кукуло политици

    Коментиран от #27

  • 3 ххммм

    116 14 Отговор
    Народът масово се е фашизирал!
  • 4 Пич

    173 13 Отговор
    Тъпи водачи - тъп запад !!! Това е положението !!!
  • 5 Иван

    53 14 Отговор
    Израел е кастрирал етиопски еврейки.
  • 6 Гост

    122 6 Отговор
    Те в България не искат, да му мислят Германия, Франция, Италия, Холандия и т.н.
  • 7 Наблюдател

    110 11 Отговор
    Хайде стига? Що не съм главен комисарит, че тогава да видим. Кьорав мигрант няма да млезе в Европа. Да ходят в богатите арабски държави, Катар, ОАЕ, Иран, Египет и т.н. Ама не искат. Отделно къде арабските не искат мегранти палестинци.

    Коментиран от #16

  • 8 Ама в Палестина е пълно с плакати на Вов

    64 64 Отговор
    Защо пак ще идват в Европа, а не при световният лидер, спасител, осеменител, енергоносител, освободител и т.н

    Коментиран от #26

  • 9 Колкото повече

    125 5 Отговор
    Толкова повече ! И за всичко Мойше Урсул Лайнен е виновен, Атлантиците и Кретинелите
  • 10 Майна

    105 5 Отговор
    Последни новини, които тук не публикуват:
    Министърът на отбраната на Иран ,днес, заплаши , че ще има ответен удар към САЩ ако незабавно не прекратят бомбандировките и войната.
    Нетаняху , след това обяви , че няма да прекрати бомбандировките.
    Та..
    Какво следва ,не ви ли светва..

    Коментиран от #34, #51

  • 11 Джиджибиджи

    76 3 Отговор
    Собствен ли е този капан, или някой им го измайстори?! Еми, разрушете го този капан, ако ви е мил живота!
  • 12 Да не си ти месото...

    48 16 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Днес живота гони едни, утре други...как мислиш профанизирано говедо ?!

    Коментиран от #15

  • 13 ТаУмВзе

    75 3 Отговор
    Подчинена, след втората световна война Европа от краварите. 3тият стадии е вече Явен, Ислямизация с лек 45ти пол на терен. И бонус да е, Война с Русия.
  • 14 Дааааа

    70 2 Отговор
    Въпреки, че Брюксел декларира подкрепата си за Тел Авив......щото са завършени корумпирани кретинели.
  • 15 Русофил

    18 92 Отговор

    До коментар #12 от "Да не си ти месото...":

    Днес животът гони руснаците отвсякъде. Като ти спрат достъпа до БГ нета няма
    да можеш да бълваш руска пропаганда.
  • 16 МинОвач

    90 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Много точно написано , има арабски държави които могат да ги приемат и хранят без проблеми но всичко търси предпоставка да идва в ЕС. Рано или късно клонът който се е огънал ще се счупи но евролидерите за сега не искат да го проумеят.

    Коментиран от #29

  • 17 красная звезда

    31 8 Отговор
    И кой не този "автор", представен ни като като "Фокус", дето е тръгнал да оревава запада за "попадане в собствения му капан"? Явно няма смелост да застане със собственото си име и се крие зад името на някаква агенция. Когато се налага манипулация на мнението на обществото по добре е да не се знае кой стои зад всичко това. Важно е да се получи ефекта поне там, където е възможно, а после троловете го поемат и като лавина засипва всичко по пътя си.

    Коментиран от #96

  • 18 Урюрвкос

    78 2 Отговор
    същото го каза и Муамар Кадафи ама кой да слуша.

    Коментиран от #41

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Локърби

    51 3 Отговор
    Еврейтр пак ви набълбукаха с амуджи па вие им пригласяйте.
  • 22 Краварника

    66 6 Отговор
    Колкото повече , толкова по добре. Това ще доведе по бързо до разпадането на г е й съюза.
  • 23 Гошо

    63 4 Отговор
    Евроглупаци
  • 24 До 7 коментар

    32 7 Отговор
    Ей,главен комисарит,научи първо български език,а после си подай молба за длъжност главен комисарит.И кой ще работи,според теб в немските заводи,да кажем.Едва ли чист ариец ще се навие да работи за 2000 у м р е л и. еврака,след като една квартира 15 квадрата е 1500
  • 25 Само дето са пропуснали

    78 3 Отговор
    В САЩ евреин уби 6 годишно палестинско момче с нож и смъртно рани майка му само заради произхода им .. Нали ? Тва случайно е пропуснато ?...... И не е терористичен акт ? ..... И се наложи даже Байдън да замазва лично случилото се....
  • 26 Щото при Вова

    28 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ама в Палестина е пълно с плакати на Вов":

    нема яденье и пиенье за без пари.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нацисти и изроди

    55 3 Отговор
    ========Израелските власти потвърдиха съществуването на проект за депортиране на всички 2,3 милиона жители на ивицата Газа в Египет. The Times of Israel предполага, че те ще бъдат настанени в палаткови лагери в Синайската пустиня. =========
  • 29 Наблюдател

    70 6 Отговор

    До коментар #16 от "МинОвач":

    Казал съм, Урсула да почне да изучава Корана.
  • 30 Що пък

    53 7 Отговор
    Западът да се грижи за тях??? Мюсулманските страни да си се грижат за палестинците. Илиии мусулманин се грижи само за себе си и лежи на чужд гръб?
  • 31 007

    27 54 Отговор
    Само не разбрах що трябва да идват в ЕС. Ми нали в Путлеристан е прекрасно. Да отидат там. Иран ги насъсква. Да идат там. Арабската лига ги много обича . Да идат там!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #71

  • 32 Дааааааааа

    26 49 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    ВСИЧКИ БЕЖАНСКИ ПОТОЦИ ЩЕ БЪДАТ ТРАНЗИТИРАНИ КЪМ РУСИЯ,СЕВЕРНА КОРЕЯ И БЕЛАРУС! НЕКА БЕЖАНЦИТЕ УСЕТЯТ "РАЯ"! НЕ ДА ТИЧАТ САМО КЪМ "ЗАГИВЩАТА ЕВРОПА"!!

    Коментиран от #40

  • 33 стяга ме чепикът

    74 8 Отговор
    Къде е яловата Меркел, убийцата на Европа?
  • 34 трактор

    17 10 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Ще има второ и трето слънце на изток.
  • 35 Няма стршно

    13 20 Отговор
    Палестина е 5 млн След войната ще останат 3 млн няма да застрашат бежанците Европа
  • 36 ЕСССР

    68 6 Отговор
    Да и от този капан няма излизане! Европа, ще бъде проядена отвътре, като хубава ябълка от червеи! Дори "нашето" правителство започна да ги внася директно със самолети, някакви "българи" от арабски произход половината от които едва, сричащи български, а другите изобщо! Евроценности!
  • 37 учуден

    19 26 Отговор
    Е нали същите тези не харесват западния начин на живот и се борят срещу него защо не бягат в раша, корея,китай, ирак?
  • 38 Чичо Дончо каза

    59 6 Отговор
    Израел доказва, че фюрерът е бил прав.

    Коментиран от #42

  • 39 както и в $капана$ на урк и Русия

    37 3 Отговор
    Западът попадна в собствения си капан: нова бежанска вълна чака Европа

    Коментиран от #44

  • 40 Русофил

    16 26 Отговор

    До коментар #32 от "Дааааааааа":

    Всички бежанци - направо в Новия свят БРИКС на хубаво.
  • 41 А бре

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Урюрвкос":

    Кой ти слуша сатрапи бре??
  • 42 А бре

    5 11 Отговор

    До коментар #38 от "Чичо Дончо каза":

    Кажи на чичо си дончо да си тури фюрера някъде на тъмно.
  • 43 Иванушка 🇺🇸

    25 65 Отговор
    В тези анализи удобно се пропуска кой разпалва войните. Кой нападна мирна Украйна и избива жени и деца разрушава градове. Фашистка Русия. Кой нападна мирен Израел. Терористите от Хамас. Близки приятели с нациста Путин. Сега съберете две и две и ще се сетите откъде идва злото.

    Коментиран от #74, #120

  • 44 А бе

    9 34 Отговор

    До коментар #39 от "както и в $капана$ на урк и Русия":

    Не го мисли Запада,за него е добре дошла евтината работна ръка. Кое става,става,кое не- в Русия ,Беларус и Северна Корея!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аха!

    45 0 Отговор
    Едно време имаше ирландски и испански терористи и никъде не се чуваше за арабски терористи,и кой промени тероризма,познайте от първия път!И този ако не съществуваше сега едва ли щеше да има войни в арабския свят!
  • 47 Бай

    29 2 Отговор
    Източния фронт за китайците ще бъде факт, когато дебаркират на земята на индианците.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Нацисти и изроди

    44 2 Отговор
    =====страните от ЕС сега трябва да се погрижат за стотиците хиляди, ако не и милиони, палестинци, които Тел Авив решава да депортира извън Обетованата земя======страните от ЕС ? Те ли трябва да плащат нацизма на Израел ? Аре бе ..... Кой го казва това ???
  • 51 иранците и

    16 8 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    арабите са само на приказки, какво следва? Израел вече месец бомби наред, сечта е огромна и нищо, ония само се заканват....

    Коментиран от #78

  • 52 Наблюдател

    21 5 Отговор
    Дано да ни подминат и направо в Германия, Дания, Недерландия да отидат сичкуту палестинец, да радват местните с крясъците си и дивашкотто поведение. Никкво свършване на конфликта. Няколко милиона да се засилят към Европа и да облекчат свръхнаселеността на сегашните си места.
  • 53 Абе хора !!!!

    43 3 Отговор
    Ала-бала, """Тел Авив бил-бил решил да депортира.....""""" .... Военната принудителна депортация е военно престъпление и престъпление срещу човечеството по всички нормативни актове на ООН !!! Не трябваше ли с точно това да започне статията ? Израел е престъпник и терорист..... Не трябваше ли да напишете примерно ...... :::: Свидетели сме на повторение на ГЕНОЦИДЪТ В РУАНДА с над 1 000 000 жертви
    При Геноцидът в Руанда, за период от 100 дни, са избити над 937 000 души......свидетели сме и на повторение на Геноцидът в Дарфур който е едно от най-тежките престъпления, извършени срещу човечеството през 21 век, принуждавайки приблизително една трета от населението на територията да напусне домовете си и да живее в бежански лагери. Повече от 100 000 души са загинали в Дарфур от началото на конфликта. Повече от 1,8 милиона са напуснали домовете си, за да избягат. 200 хиляди от тях избягаха в съседен Чад. ........Свидетели сме точно на това според мен : Израелски геноцид и терор съизмерим с този в РУАНДА и надминал вече този в Дарфур ....
  • 54 Трудно ли е заглавие да изведете

    47 6 Отговор
    Израел е нацист ! Израел е държава - терорист ? Израел извършва Геноцид ? Трудно ли е да сте достойни хора и журналисти ?

    Коментиран от #83

  • 55 Механик

    51 5 Отговор
    Племето човешко спи омаяно от медийните шамани и чака те да му кажат кога му се пси, кога му се яде, кога му се ходи до 00-та. Вън, пред кошарата, каспина си точи дългия нож, а стадото блее в един глас в подкрепа на касапина си. На стадото му се внушава, че касапина си точи ножа, щото да пази стадото от вълци.
    Спете шилета! Наричайте геноцида - "справедлива отбрана". Нека да убиват още палестински деца, а вие спете! И тук не е въпрос само за тия деца. Въпроса е за виетнамските, лаоските, камбоджанските, сръбските, иракските, афганските, либийските и още много други деца. Кой убиваше и уби всички тия деца? А Донбаските? Ами Лугнаските?
    Спи, хомосапиенс, спи! Наричай убийците "демократи"! Стреми се към тяхната "демокрация" и да не ти пука...
    Оправдавай всеки геноцид, стига да е "демократичен" и чакай Чичо си САМ да ти пази децата!
    п.п.
    За това кой бомбардира Япония с атомно оръжие, няма да споменвам!

    Коментиран от #56, #89

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Всички побъркани Атлантици

    40 7 Отговор
    подкрепящи Ционистите-Нацисти мястото им е да бъдат настанени в палаткови лагери в Синайската пустиня !!!! ....... Денко, Фенко, Кретинел.....всички...
  • 58 Чичо Дончо каза

    23 5 Отговор
    Ще има бежанска вълна,но от еврей.
  • 59 Европа си

    26 3 Отговор
    Вкара автогол и с милионите палестинци ще тръгнат и другите бежанци към Европа
  • 60 Сега САЩ и Русия

    30 5 Отговор
    Ще ни гледат сеира на Европа

    Коментиран от #63

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Инж

    11 37 Отговор
    Абе какъв капан на Запада!? РФ и Иран ги предизвикаха тези войни,за да надуват цените на въглеводородите. Западът няма интерес от войни.

    Коментиран от #85, #95

  • 66 666

    7 29 Отговор
    Истинските фашисти и нацисти са тези които коментират в този избушен руски сайт факти.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Уса

    12 6 Отговор
    В сащ е най-интересно.Украинците мразят Зеленски а руснаците мразят Путин.В обора с крави е влязъл бик и всички са объркани

    Коментиран от #69

  • 69 муса

    11 0 Отговор

    До коментар #68 от "Уса":

    бика тебе търсил
  • 70 ЩО ЛИ БЕЖАНЦИТЕ НЕ БЕГАТ

    10 9 Отговор
    В Русия и Северна корея

    Коментиран от #86

  • 71 Джеймс

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "007":

    Всички разбираме защо не можеш да разбереш.
    Само ти
    "Само не разбрах що трябва да идват в ЕС."
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Хи хи хи

    15 2 Отговор

    До коментар #43 от "Иванушка 🇺🇸":

    ...... мирна Украйна ! ??
    ........ мирен Израел ! ??
    Айде
    Мичката ти пайна
  • 75 А бее

    15 0 Отговор
    Тая работа защо толкова прилича на въстанието във варшаското гето от април 1943
    И тогава тия от гетото " първи" нападнаха ! ? ?

    Коментиран от #79

  • 76 Да бе

    30 2 Отговор
    Къде пише че точно ние трябва да приемаме от Палестина.Съседите им не ги искат и откъде накъде ще ги гони пък Израел.Много станаха вече да се съобразяваме с техните проблеми и да ни се налагат....САЩ като толкова са с Израел да си платят масрафа е да им отделят щат където да ги заселят.
  • 77 Да бе

    16 1 Отговор
    Къде пише че точно ние трябва да приемаме от Палестина.Съседите им не ги искат и откъде накъде ще ги гони пък Израел.Много станаха вече да се съобразяваме с техните проблеми и да ни се налагат....САЩ като толкова са с Израел да си платят масрафа е да им отделят щат където да ги заселят.
  • 78 да се знае и да се помни

    14 3 Отговор

    До коментар #51 от "иранците и":

    Е то винаги е било така, при всяка война между Израел и арабите. Който е съвременник на Войната между Израел и Ливан 1982 г., предизвикана пак от арабски дърпания на опашката на дявола и когато ние бяхме все още във Варшавския договор, сигурно помни какви вопли се разнасяха по отношение на "израелските ционисти", които в отговор на нападенията изровиха целия Бейрут като за сеитба на картофи. Даже след примирието си оставиха под свой надзор и ливански територии, за които продължава да се претендира от арабите.
  • 79 Ха, ха, я се дръж като мъШ

    0 6 Отговор

    До коментар #75 от "А бее":

    Явно много си малък за да имаш вярна представа. Аз съм съвременник и пак не знам достатъчно, а само от разкази на мои връстници живи участници защото никоя медия не съобщаваше даже за проблеми в общността, а да не говорим за подробности. Така, че изобщо не се опитвай даже да правиш сравнения защото нямат нищо общо.
  • 80 Мир

    31 7 Отговор
    Бре, ГЛУПОКО!... БРЕ, ГЛУПАКО!... КОЙ УНИЩОЖАВА ПАЛЕСТИНСКИЯ НАРОД И ЗЕМЯ ТОЛКОВА ДЕСЕТИЛЕТИЯ?!... РУСИЯ!?... ПУТИН!? ... КОЙ ЗАГРАБИ ЗЕМЯТА - ИСКОННАТА НА ПАЛЕСТИНЦИТЕ ЗЕМЯ?!... СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ЛИ, БРЕ " ЮНАК"?! ЗАЩО ИЗОБЩО БЕШЕ СЪЗДАДЕНА ИЗКУСТВЕНО ИЗРАИЛ - ДЪРЖАВА?! ... КОЙ ИМАШЕ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА ?!.... НЕ, СССР НЕ! МИЛИОНИ СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ ОТ СССР ОСТАВИХА КОСТИТЕ СИ ПО НЕЗНАЙНИ ПОЛЕТА,ЗА ДА ОСВОБОДЯТ ЕВРЕИТЕ И ДРУГИ ОТ ЛАЙХЕНВАЛД, БУХЕНВАЛД, ОСВИЕНЦИМ...И ТИ НЕЩАСТНИКО СМЕЕШ ДА " ДРЪНКАШ" ОТ МНОГОГОДИШНОТО ПРОМИВАНЕ МОЗЪКА НА ТАКИВА И " ПЛЕЩЯТ" И СЕ ПЕНЯТ " СРЕЩУ РУСИЯ?!... ПРАВ Е СТАЛИН, КОЙТО СЛЕД ПОБЕДАТА НА СССР НАД ФАШИЗМА КАЗВА: " НИЕ ГИ ОСВОБОДИХМЕ( разбирай Европа), НО ТОВА ТЕ НИКОГА НЯМА ДА НИ ГО ПРОСТЯТ"!!!... КАКВА ПРОМИСЪЛ! РАЗМЪРДАЙ СИ " ВКОЧАНЯСАЛИЯ " СИ МОЗЪК!4847

    Коментиран от #82

  • 81 САМО РАЗСТРЕЛ НА МИГРАНТИТЕ

    22 2 Отговор
    ОПРАВЯТ ЕВРОПА ! Я ИДЕТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ТЕХНИТЕ ГРАНИЦИ - ТАМ ЩЕ ИЗСЪХНЕТЕ !
  • 82 прережи си

    4 15 Отговор

    До коментар #80 от "Мир":

    гърлото и ще отидеш в светлий сосиализЪм

    Коментиран от #91

  • 83 В днешно

    6 0 Отговор

    До коментар #54 от "Трудно ли е заглавие да изведете":

    Време Невъзможно!
  • 84 Дали е "собствен" капана

    21 0 Отговор
    или пак му е поставен от шепата глобалисти
  • 85 Къде

    6 0 Отговор

    До коментар #65 от "Инж":

    Си "завършил" инж ?
    В семинарията ли?
  • 86 Глупости

    25 0 Отговор

    До коментар #70 от "ЩО ЛИ БЕЖАНЦИТЕ НЕ БЕГАТ":

    Кво са ти виновни Русия и СК, че европейските политици са продажни. Русия и СК нито са канили нито ще поканят бежанците, щото не са луди европейски крави ;)
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ххх

    24 0 Отговор

    До коментар #55 от "Механик":

    по повод "убийците демократи", през 1945 г. след края на войната в Европа, един италиански журналист и общественик казва така:" От сега нататък фашистът винаги ще се явява с маската на демократ!" и не се е излъгал. събитията го потвърждават.
  • 90 При добрите

    6 10 Отговор
    Бягали от лошите и отивали при още по лошите Време е да ги връщаме и насочваме към Сибир при миротвореца Слънце Путин
  • 91 Да си

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "прережи си":

    Го завреш с кеф
  • 92 Ха така

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    По времето на соца се стреляше по нас да не избягаме от соц. затвора
  • 93 Сзп

    17 1 Отговор
    За всички бежански вълни са виновни американците и евреите,а запада ги подкрепя тия антихристи,смешна работа!!!!!!
  • 94 ганю

    7 2 Отговор
    Санкциите срещу Русия работят сега се връща бумеранга
    европа идват бежанците няколко милиона ще има обновяване
    на генофонда и то изодзадзе
  • 95 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    15 0 Отговор

    До коментар #65 от "Инж":

    Хич те няма в мисленето!! Щом казваш, че "ЗАПАДЪТ нямал интерес от войни".. Ами че, КОЙ КОМАНДВА НА ЗАПАД? ОРЪЖЕЙНИ КОНЦЕРНИ, ВЕРИГИ, МОНОПОЛИ, ЛОБИТА, НАЛИ? АКО НЕ ЗНАЕШ, САМО ВОЕННИЯТ БЮДЖЕТ НА САЩ Е ОТ 770 МИЛИАРДА ДОЛАРА, ГОДИШНО, А ПОНЕ ОЩЕ ТОЛКОВА ПАРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ОРЪЖЕЙНИ СДЕЛКИ НАВЪН!! Но, няма кой да ти каже точно истината..И,ВТОРО-ИМЕННО ДРЪНКАНЕТО НА ОРЪЖИЕ И ПОКАЗВАНЕ ВОЕННАТА СИЛА НА ЗАПАДА ДЪРЖАТ КУРСА НА ДОЛАРА, ЛИРАТА ЗАПАДНИТЕ ВАЛУТИ.. МЕЖДУНАРОДНИТЕ БОРСИ ВИНАГИ ОТЧИТАТ НА ПЪРВО МЯСТО ИМЕННО ТОВА, А СЛЕД НЕГО СА ПАЗАРИТЕ НА ЕНЕРГИЯ И СУРОВИНИ! Така, че, ако си пораснал, а не знаеш да мислиш, МЯСТОТО ТИ Е НА ОБЩ РАБОТНИК В СТРОИТЕЛСТВОТО, ИЛИ НА ПОЛЕТО! Е, ИМАШ ИЗБОР!! ХА, ХА, ХА

    Коментиран от #97

  • 96 Ха така

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "красная звезда":

    Този автор се опитва да представи разбойника за жертва.Нали всички видяхме как всички палестинци ликуват след нападението на тия примати от хамас.На зло куче голям зъл пърт

    Коментиран от #113

  • 97 Ха така

    4 10 Отговор

    До коментар #95 от "Льотчик на недоставено USA-фърчило":

    Ха сега ни разкажи и за военната хунта в русия която е още от идването на болшевиките през 1917г.Нали така се крепят на власт вече 105г.бе червена кратуно

    Коментиран от #114, #118, #119

  • 98 Факт

    6 2 Отговор
    Факт! евереите с 1 удар = 2 заека, първо сега ще заграбят Газа и второ "Планът Калерги" се изпълнява с пълна сила - мигранти зеливат сърцето на Европа и миксират европейското население !
  • 99 Долу империята на злато САЩ.

    15 3 Отговор
    Империята на злато САЩ , който разпали нова война, защото една не му стига няма да приеме и един бежанец . Да му мисли васалният му ЕС.

    Коментиран от #103

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Мо Та Мо

    9 0 Отговор
    Ми то си го пише в доклада! Дума по дума!
    Цитирам:
    Турция е основният център по пътя към Европа за всички жители на държави, разрушени от нашествията на САЩ и НАТО в името на свободите и правата на човека. Миграционната криза в ЕС започва след войната в Либия и Сирия през 2011 г. 5 милиона души получават статут на бежанци през 2015 г., избягали от войната и глада в Ирак и Афганистан – придвижвайки се е по турския път.
    И въпросът е...Кой сррра на Европа в гащите?
  • 103 Дончо

    3 12 Отговор

    До коментар #99 от "Долу империята на злато САЩ.":

    Империята на злото е на исток. Няма по страшно от червеното зло с самопровъзгласил се император
  • 104 Партизан от куку ригу

    11 0 Отговор
    Сега е редно всички тези да ги натоварят на кораби и направо в Америка.Тогава ще видим каква ограда ще направят в морето и колко са хуманни американски те демократи.Знаем как се отнасят с всички тези който пресичат Мексико за да отидат в Америка,и са горди с оградите по 6 метра и хилядите загинали по техните граници
  • 105 Ал Тъпоне

    4 0 Отговор
    Т може и това да искат - да напълнят съюза с ма..фи!
  • 106 ГанЯ

    6 0 Отговор
    Защо трябва да емигрират в гнилия запад?
  • 107 Пиле без име

    6 2 Отговор
    Българина е уникална порода. Той не може да подобри своят живот в малка България,но е супер наясно с детайлите как правилно трябва да живеят другите.
  • 108 ами,

    6 1 Отговор
    Да си приема Иран,нали те подтикнаха Хамас да напада Израел защото не им харесаха преговорите между него и Саудитска Арабия за затопляне на отношенията между евреи и араби.Ако палестинците искаха самостоятелна държава още през 1947 година щяха да приемат предложението на специална комисия за Палестина на ООН за създаване на две държави в този регион-палестинска и еврейска.ЗАЩО ОТКАЗАХА???

    Коментиран от #117

  • 109 Болярин

    11 1 Отговор
    Европа е за християни, а не сиропиталище за мюсюлмани ! Да отиват там, където има джамии - при БРАТЯТА си мюсюлмани !!!
  • 110 АЗ КАЗАХ

    9 0 Отговор
    Арабите да си стоят в тяхния свят арабите да си ги прибират не ги искаме ТУК в Християнските държави.
  • 111 Харон

    6 1 Отговор
    Не ни требват музулмани. Толкова гирос пък не ни се яде. Да си стоят където Аллах ги е сътворил. Ако ни е нужна работна ръка, ще си донесем християни, филипинци....
  • 112 Евроатлантик

    2 0 Отговор
    Дреме ми за скапания ЕС .
    Важно е САЩ да си живее от
    експлоатацията на европейците .
    Паси , Лорер и други ционисти си имаме остров
    за нас , ще вземем и Атила за слуга .
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Земеделец

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Ха така":

    Знаеш ли каква хубава люцерна имам
    да те вържа там и да пасеш до насита .
  • 115 Арабските страни да ги приемат

    6 0 Отговор
    Всички съседни на Израел страни да приютят събратята си палестинци!! Всички страни, за които "Хомас" не е терористична организация, а защитници на Палестина, да приютят палестинците избягали от конфликтни регион.
    Арабските страни да помогнат на палестинците не само на думи, а на дела.

    Коментиран от #116

  • 116 Арабска солидарност, или лицемерие

    2 1 Отговор

    До коментар #115 от "Арабските страни да ги приемат":

    Русия, Турция, Иран, Ливан, Йемен, Кувейт, Сирия, Йордания, ОАЕ, Саудитска Арабия...да приемат палестинците напуснали Газа.
  • 117 Приемна и жалби на ФСБ!

    4 0 Отговор

    До коментар #108 от "ами,":

    Нищо не ти е ясно, "драги", и бегай да копаш с този "интелект" . Не се из. сир.. ай тука.. Защото ИМЕННО ВЕДНАГА /в 1947 Г. /ЕВРЕИТЕ СИ СЪЗДАДОХА ДЪРЖАВАТА, НО И ОКУПИРАХА ПАЛЕСТИНА С АРМИЯ, ПОЛИЦИЯ И ИЗРАЕЛСКА АДМИНИСТРАЦИЯ!!! ПО ТОЗИ НАЧИН, ТЕ НЕ ИМ ПОЗВОЛИХА НА ПАЛЕСТИНЦИТЕ ДА СИ НАПРАВЯТ ТЯХНАТА ДЪРЖАВА!! А, не палестинците" отказали" да си направят държава!! Ставаш само за копаене на канавки, или пасене на овце, май, но не знам, дали можеш да броиш, та и тях ще ги загубиш...
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Анализатор

    3 0 Отговор
    Няма такова нещо. Бежанските вълна следва да се насочи към богатите арабски държави. ОАЕ, Катар, Иран, Саудитска Арабия, Египет и т.н. При това те са една вяра, мюсюлмани. Проблемът обаче е това, че никой не иска арабите от Палестина.
  • 122 Кво чака

    1 1 Отговор
    В моя град чалмите вече са навсякъде