Отидете към основна версия

3 081 105

Масови протести по света: Освободете Палестина!

  • палестина-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Във Вашингтон, близо до Белия дом, се проведе най-големият протест от началото на конфликта, по време на който някои участници критикуваха подкрепата на президента Джо Байдън за Израел

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мащабни протести заливат улиците по света с призиви към Израел да прекрати военните си действия в ивицата Газа, пише руската служба на "Би Би Си".

Хиляди хора, носещи палестински знамена и надписи "Освободете Палестина", участваха в митинги в САЩ, Канада, Европа, Близкия изток и Африка, призовавайки за прекратяване на огъня и изразявайки солидарност с палестинците.

Протестиращите призоваха Израел да "прекрати окупацията" и "Освободи Палестина от реката (Йордан) до морето", което означава почти цялата съвременна територия на еврейската държава.

Израел изтегли всички свои войски и заселници от ивицата Газа през 2007 г.; Западният бряг до голяма степен се контролира от Палестинската национална администрация, която има собствена полиция и сили за сигурност.

В събота във Вашингтон близо до Белия дом се проведе най-големият протест от началото на конфликта, по време на който някои участници критикуваха подкрепата на президента Байдън за Израел.

Протестиращите носеха палестински знамена и банери с лозунги като "Животът на палестинците има значение" и "Незабавно прекратяване на обсадата на Газа".

Голяма демонстрация имаше и в Париж - преди това митингите в подкрепа на палестинците бяха забранени от френските власти поради опасения за обществения ред, но по-късно пълната забрана беше отменена.

Пореден многоброен протест се проведе в Лондон и някои други британски градове.

Британската полиция изчислява, че само в центъра на Лондон е имало около 30 000 души.

Полицията съобщи, че е била организирана седяща демонстрация на гарите в Единбург и Глазгоу. Полицията е определила тези действия като незаконни и ги е прекратила, задъжайки няколко десетки души.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 56 гласа.

Свързани новини