Отидете към основна версия

5 444 90

Разнобой в Киев! Действията на президента Зеленски спрямо висшите генерали сигнализират за дълбокото разделение в командването

  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужний-
  • крим-
  • донбас

Западните медии виждат ярък публичен упрек, който показва пропастта между военното и гражданското ръководство на Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Администрацията на президента на Украйна Володимир Зеленски порица главнокомандващия на въоръжените сили на страната Валерий Залужни за последните негови изказвания. Западните медии виждат "ярък публичен упрек", който показва пропастта между военното и гражданското ръководство в Украйна, пише The New York Times.

Заместник-ръководителят на канцеларията на президента Игор Жовква, коментирайки интервюто на Залужни в списание The Economist, заяви, че "военните не трябва да изнасят на обществеността това, което се случва на фронта“".

Това е ярък публичен укор, който сигнализира за пропаст между военното и гражданското ръководство в и без това трудният момент за Украйна, пише NYT.

Разривът между генерала и президента идва в момент, когато Украйна води военна и дипломатическа битка. Нейните операции в контранастъплението не доведоха до напредък, но доведоха до тежки загуби и от двете страни, а Украйна е изправена пред засилени руски атаки на изток.

В същото време в някои европейски столици и сред членовете на Републиканската партия на САЩ нарасна скептицизмът относно помощта за Украйна.

Признаците на разцепление се проявяват силно на 3 ноември, когато кабинетът на Зеленски уволни един от първите заместници на генерал Залужни, командващия Силите за специални операции генерал Виктор Хоренко, без да даде обяснение.

Американските военни, които са работили с генерал Хоренко, са били изненадани от новината за отстраняването му и са описали работните си отношения с него като "близки и ефективни".

Уволнението на Хоренко е озадачило много хора, въпреки че "има мърморене в редиците относно това, което се възприема като политически мотивирани решения относно стратегията, включително започването на комбинирано нападение през река Днепър в Южна Украйна, което все още не е установило опора на контролираните от Русия реки на източния бряг“.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: