Отидете към основна версия

1 211 20

Европейският парламент изрази загриженост относно заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия

  • русия-
  • санкции-
  • стоки-
  • европейски съюз-
  • запад-
  • европейски парламент-
  • китай-
  • турция-
  • оае-
  • казахстан-
  • киргизстан-
  • сърбия

Стоки от западните държави достигат до Русия чрез страни като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия

Снимка: Shutterstock

Днес Европейският парламент прие резолюция, в която изразява загриженост относно възможността за нарушаване на санкциите, наложени от ЕС на Русия във връзка с конфликта в Украйна, цитирана от БТА.

В изявление на Европейския парламент се казва, че санкциите, целящи стратегическо отслабване на икономическия, производствения и военния потенциал на Русия, не се прилагат правилно. Примерите за заобикаляне на санкциите включват заобикаляне на ограниченията върху цените на петрола и вноса на петролни продукти от "страни като Индия".

Членовете на ЕП обърнаха внимание и на факта, че части, произведени в западни държави, достигат до Русия чрез страни като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия. Те са дълбоко обезпокоени от продължаващата търговия със стоки, включени в списъка със санкции между ЕС и Русия, както и от евентуалната продажба на руски газ от Азербайджан в ЕС.

ЕС продължава да бъде един от най-големите купувачи на изкопаеми горива от Русия, като внася тръбопроводен газ и втечнен нефтен газ.

Членовете на ЕП призовават ЕС да засили и централизира наблюдението на прилагането на санкциите и да разработи начини за проследяване на случаите на заобикаляне на санкциите, като същевременно настояват ЕС да засили последователното прилагане на съществуващите санкции срещу износа на руски петрол, да затвори по-ефективно пазара на ЕС за руски изкопаеми горива и да наложи санкции на всички големи руски петролни компании, Газпромбанк, нейните дъщерни дружества и техните управителни съвети.

В него се посочва също, че ЕС трябва да работи с държавите от Г-7 за значително намаляване на тавана на цените на руския петрол, да забрани целия внос на руски газ и да забрани вноса на горива и други петролни продукти (произведени с използване на руски петрол) от държави извън ЕС.

Членовете на ЕП очакват ЕС да забрани доставките на руски петрол за ЕС и износа на втечнен петролен газ, както и да наложи ценови и обемни ограничения върху вноса на руски и беларуски торове в ЕС. Членовете на ЕП очакват Комисията и страните от ЕС да разширят санкциите и да наложат пълна забрана на търговията и шлифоването на диаманти с произход от Русия или реекспортирани от Русия за ЕС; ЕС да изземе конфискуваните руски активи и да ги използва за възстановяването на Украйна. Следва да се предприемат правни действия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания