Отидете към основна версия

8 482 143

Свършват войниците на Украйна. Какво прави Киев?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мобилизация-
  • валерий залужни-
  • володимир зеленски-
  • украинска армия

Украинската армия се нуждае от повече войници. Правителството в Киев иска да направи военната служба по-привлекателна и подготвя редица промени.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Повече от година и половина след началото на руската агресия срещу Украйна все по-малко украинци искат да служат в армията. Това потвърждават военни командири, както и самият главнокомандващ на въоръжените сили на страната Валерий Залужний. Пред списание "Икономист" той разясни и какви са причините за това: проточилата се война, ограничените възможности за замяна на войниците на фронта и някои вратички в законодателството, позволяващи да бъде избегната мобилизацията.

Военният психолог и армейски офицер Андрий Козинчук потвърждава тази оценка: "Изчерпват се хората на фронта - те умират, биват осакатявани, разболяват се, остаряват. В моя батальон трима войници бяха изпратени у дома, защото навършиха 60 години. Самият аз в момента съм в болница. Съществува недостиг на бойци. Без хора няма да можем нищо да направим, дори и да имаме модерни дронове, танкове и самолети. Те се обслужват от хора", казва той за ДВ.

Други командири също не крият, че украинската армия има такъв проблем. Военни споделят, че липсата на ясни крайни срокове за демобилизация на служилите в армията повече от година и половина представлява допълнителен проблем. Той, освен това, обезкуражава хората, които всъщност биха желали да се присъединят към армията. Затова кабинетът в Киев полага усилия да направи военната служба по-привлекателна. Така например Министерството на дигиталната трансформация започна пилотен проект, наречен "интелигентна мобилизация", който дава възможност на украинците сами да избират какво точно ще правят в армията.

Привлекателни предложения за служба

"Желаещите ще могат да избират например да управляват дрон или да служат в звено за бойни дронове. Ако кандидатстват и се справят с тестовете, те със сигурност ще започнат съответното обучение и накрая ще получат желаното от тях назначение", обяснява министърът на дигиталната трансформация Михайло Федоров. Главнокомандващият Валерий Залужний обеща, че обучението на мобилизираните ще бъде ръководено от опитни военнослужещи. "Въвеждаме бойно обучение, след което преминалите го ще попадат сред опитните части на фронта", съобщи той. Военният психолог Андрий Козинчук смята, че това ще мотивира по-добре цивилните да се присъединят към армията. "Не вярвам в принудата. Можем да противодействаме, като обясним на хората колко важно е те да се идентифицират с държавата и да имат право на избор. Ако знаеш, че си искал това, ще служиш и по друг начин", добавя той.

Експерти обясняват как може да бъде подобрена мотивацията за военна служба. Тук е много важно хората да бъдат запознати честно с предимствата и недостатъците на военната служба. В тази връзка експертът по сигурността от Изследователския център "Разумков" в Киев Олексий Мелник дава пример с кампанията за набиране на военнослужещи за Трета щурмова бригада - с плакати в градовете и в социалните мрежи. Мелник посочва, че такава кампания е много по-ефективна от военните призовки. Правилният подход според него е: доброволна служба и добра информация. "Така получавате мотивирани хора, които най-пълно отговарят на изискванията", казва специалистът.

От задължителна военна служба към договорни отношения

Очевидно това е целта и на новата концепция за кадровата политика на армията до 2028 г., утвърдена от украинския министър на отбраната Рустем Умеров. Идеята е да се даде възможност на армията да въведе служба на договор. Очевидно предстои задължителната военна служба да бъде заменена от интензивно военно обучение за граждани, ненавършили пределна възраст за военна служба. Министерството на отбраната подчертава, че Украйна ще разполага с ефективна система за набор на професионален и мотивиран персонал за въоръжените си сили. В центъра на този нов подход ще бъде поставен човекът. Освен това той ще отчита полученото обучение и възможностите за професионално развитие на военнослужещите, както и равенството между половете. Министерството обещава още ефективно и прозрачно заплащане.

Автор: Лилия Ржеутская

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 82 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: