Отидете към основна версия

1 627 11

Северна Корея критикува коментарите на Блинкен за връзките й с Москва

  • северна корея-
  • русия-
  • антъни блинкен-
  • сащ

Забележките на държавния секретар на САЩ са "безотговорни и провокативни", заяви Пхенян

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Северна Корея разкритикува в събота коментарите на американския държавен секретар Антъни Блинкен относно отношенията на Пхенян с Москва, заявявайки, че забележките "само ще ескалират опасното политическо и военно напрежение" на полуострова, предаде barrons.com.

Блинкен беше в Сеул по-рано тази седмица, след като присъства на среща на външните министри на Г-7 в Япония. Той се срещна с южнокорейския президент Юн Сук Йол и други висши официални лица.

По време на посещението си в южнокорейската столица той каза, че военните връзки между Пхенян и Москва са "разрастващи се и са опасни" и призова Пекин, основният съюзник на Пхенян, да ограничи въоръжения с ядрено оръжие Север.

Днес Пхенян осъди Блинкен и каза, че коментарите му са "безотговорни и провокативни".

Забележките "само ескалират опасното политическо и военно напрежение на Корейския полуостров и в региона", казаха от външното министерство на Пхенян, според държавната Корейска централна информационна агенция.

„САЩ трябва да свикнат с новата реалност на отношенията между КНДР и Русия“, се добавя в него, използвайки официалното име на Севера.

Историческите съюзници Русия и Северна Корея са под международни санкции - първата заради инвазията ѝ в Украйна, а втората заради ядрените ѝ оръжия и ракетни програми.

Тяхното нарастващо военно сътрудничество е източник на безпокойство за Украйна и нейните съюзници, особено след срещата на върха на севернокорейския лидер Ким Чен Ун с руския президент Владимир Путин през септември.

Сеул твърди, че Пхенян е изпратил един милион артилерийски снаряда, за да подсили войната на Москва в Украйна в замяна на съдействие относно сателитната технология.

Пхенян заяви в събота, че "без значение какво могат да кажат другите, приятелските отношения и отношенията на сътрудничество между КНДР и Русия, стремящи се към независимост, мир и приятелство, непрекъснато ще стават по-силни".

След посещението на Блинкен американският министър на отбраната Лойд Остин трябва да се срещне с южнокорейския си колега в понеделник в Сеул, докато Югът и САЩ засилват собственото си сътрудничество в областта на отбраната.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: