11 Ноември, 2023 05:14 1 626 11

Северна Корея критикува коментарите на Блинкен за връзките й с Москва

  • северна корея-
  • русия-
  • антъни блинкен-
  • сащ

Забележките на държавния секретар на САЩ са "безотговорни и провокативни", заяви Пхенян

Северна Корея критикува коментарите на Блинкен за връзките й с Москва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Северна Корея разкритикува в събота коментарите на американския държавен секретар Антъни Блинкен относно отношенията на Пхенян с Москва, заявявайки, че забележките "само ще ескалират опасното политическо и военно напрежение" на полуострова, предаде barrons.com.

Блинкен беше в Сеул по-рано тази седмица, след като присъства на среща на външните министри на Г-7 в Япония. Той се срещна с южнокорейския президент Юн Сук Йол и други висши официални лица.

По време на посещението си в южнокорейската столица той каза, че военните връзки между Пхенян и Москва са "разрастващи се и са опасни" и призова Пекин, основният съюзник на Пхенян, да ограничи въоръжения с ядрено оръжие Север.

Днес Пхенян осъди Блинкен и каза, че коментарите му са "безотговорни и провокативни".

Забележките "само ескалират опасното политическо и военно напрежение на Корейския полуостров и в региона", казаха от външното министерство на Пхенян, според държавната Корейска централна информационна агенция.

„САЩ трябва да свикнат с новата реалност на отношенията между КНДР и Русия“, се добавя в него, използвайки официалното име на Севера.

Историческите съюзници Русия и Северна Корея са под международни санкции - първата заради инвазията ѝ в Украйна, а втората заради ядрените ѝ оръжия и ракетни програми.

Тяхното нарастващо военно сътрудничество е източник на безпокойство за Украйна и нейните съюзници, особено след срещата на върха на севернокорейския лидер Ким Чен Ун с руския президент Владимир Путин през септември.

Сеул твърди, че Пхенян е изпратил един милион артилерийски снаряда, за да подсили войната на Москва в Украйна в замяна на съдействие относно сателитната технология.

Пхенян заяви в събота, че "без значение какво могат да кажат другите, приятелските отношения и отношенията на сътрудничество между КНДР и Русия, стремящи се към независимост, мир и приятелство, непрекъснато ще стават по-силни".

След посещението на Блинкен американският министър на отбраната Лойд Остин трябва да се срещне с южнокорейския си колега в понеделник в Сеул, докато Югът и САЩ засилват собственото си сътрудничество в областта на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    24 22 Отговор
    Украински дронове за надводни атаки потопиха два малки десантни кораба на руския Черноморски флот (BSF) в окупирания Крим на 10 ноември. Браво!

    Коментиран от #2, #4, #7

  • 2 Хаха

    22 13 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да ама Кокошинков ще спести тези подробности на русофилските поданици 🤫
  • 3 Свободен

    21 17 Отговор
    Северна Корея е до исленфеномен, който трябва да се запази!
    Аз лично с голям интерес следя всички клипове от там, защото може да се анализира в какво се превръща човешкото същество при брутална диктатура.
    Поведението на корейските " генерали " , които се обливат в сълзи при лична среща с диктатора е изумително!
    Опитах се да си представя плачещи и подсмърчащи генерали от НАТО при среща с политици или някой адмирал командващ самолетоносач да застане на колене пред Байдън - ами не можах да си представя такава картина!
    Единственият аналог на подобно поведение виждам в ужасяващите документални филми от лагерите на нацистите.

    Коментиран от #9

  • 4 БАРС

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    МНОГО НЕ МИ СЕ ВЯРВА НА УКРО ПРОПАГАНДАТА ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА НЯМА ДОКАЩАТЕЛСТВА А РАШКИТЕ НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ ,ЧЕ ДА СИ ИЗЛОЖАТ ТИЯ КАТЕРИ ЗАЩОТО ИМА ВЕРОЯТНОСТ ДА СА СТАРИ КОРИТА ЗА ЗАБЛУДА.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кимчо

    2 4 Отговор
    Ще го преместя в другия .......а ако много пискате мога да пробвам Йелоустоун на колко килотона ще издържи ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Демократ

    1 2 Отговор
    Северна и Южна Корея- това е един и същи народ,разделен от две системи на управление- комунистическа диктатура и демокрация.Северна Корея произвежда само оръжия и има мизерстващо ,обезличено население ,превърнато в безгласна и бездушна маса от еднакви роботи с еднакви прически,където никой не влиза и излиза,затворени в концлагер и Южна Корея - с бързо развиваща се икономика, процъфтяващи модерни градове и водещи в света технологии и свободен и щастлив народ. Това са държавите,огледало на успехите на комунистическата диктатура и демокрацията. Всеки,който мечтае за комунизъм даже няма как да замине там, но пък може да замине все още за Русия и там да се радва на диктатурата на Путин.

    Коментиран от #10

  • 9 Реплика

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Свободен":

    Да, но Северна Корея въпреки всичко не е обвинена в военни престъпления никъде по света, докато за всички нормални хора е ясно, че НАТО е престъпна военна организация с множество военни престъпления срещу цивилни.

    Коментиран от #11

  • 10 Реплика

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Демократ":

    В момента Северна Корея е по развита от България и индустриално и като селско стопанство. Мизерията идва от едностранните санкции които Колектовният Запад й налага, подобно на Куба, Венецуела, Русия и др по света
  • 11 друга реплика

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Реплика":

    Блинкен е много наясно какво се случва, но трябва да служи на своя бог, шеф и портфейл.
    Наскоро Блинкин благодари на Русия за освобождаването на баща му от концлагер (Аушвиц).
    От друга страна, всички виждаме духовната и капацитетна ограниченост на съвременните политици. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ това ще се отрази на нас самите.
Новини по държави: