Отидете към основна версия

3 505 79

САЩ предупредиха Китай за "сериозни последствия", ако предоставят помощ на Русия

  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • джанет йелън

Финансовият министър Джанет Йелън се срещна с вицепремиера на Китай Хе Лифенг в Сан Франциско

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати предупредиха Китай да не подпомага руския отбранително-промишлен сектор, като подчертаха, че в противен случай Китай ще се сблъска със сериозни последствия, стана ясно от изявление на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщи newsukraine.rbc.ua.

Тя проведе среща с вицепремиера на Китай Хе Лифенг в Сан Франциско.

Двамата са провели откровени, директни и продуктивни дискусии относно двустранните икономически отношения между САЩ и Китай, както и широк кръг от въпроси в области на сътрудничество и различия.

Йелън подчерта необходимостта от прекратяване на незаконната война на Русия срещу Украйна и значението на установяването на справедлив мир, който зачита суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Министърът на финансите на САЩ подчерта, че китайските компании не трябва да оказват материална подкрепа на отбранително-промишления комплекс на Русия.

Тя изрично заяви, че ако го направят, ще понесат сериозни последствия. Най-вероятно шефът на Министерството на финансите е визирала нови санкции срещу Китай.

Въпреки че официално Китай поддържа позиция на неутралитет по отношение на войната в Украйна, медиите многократно съобщават за военното му сътрудничество с Русия. През юли 2022 г. The Wall Street Journal съобщи, че доставките на микрочипове от Китай за Русия са се удвоили през първите пет месеца, а износът на алуминиев оксид, необходим за производството на метален алуминий и производството на оръжия, се е увеличил с 400 пъти.

Службата на директора на националното разузнаване на САЩ съобщи, че Китай доставя на Русия технологии и оборудване, които са все по-жизненоважни за войната на Москва срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 48 гласа.

Свързани новини