Отидете към основна версия

2 862 41

Зеленски: Всеки ден добавяме сила, ще отговорим на руските удари по Херсон

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • херсон

Президентът на Украйна отправи обръщение към нацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силите за отбрана и сигурност на Украйна ще отговорят на ударите на руската армия по Херсон и селата в Херсонска област.
Това каза президентът Володимир Зеленски, който отправи обръщение към нацията в събота вечерта, съобщава Укринформ.

Ето пълният му текст:

„Скъпи украинци,

Днес /б.р събота/ се отбелязва годишнина от освобождението на града и аз съм благодарен на всички, които си спомнят как жителите на Херсон се съпротивляваха на окупаторите, чакаха връщането на украинското знаме и приветстваха нашите войници. Благодаря на всички, които днес почетоха паметта на онези, които дадоха живота си за Херсон и за това цялата ни държава да бъде свободна. Важно е да си припомним кой и как се е борил за Украйна, кой и как е спасявал животи и страната ни. Благодаря на всички журналисти, които ни напомнят за това, и на всеки, който пази паметта за освобождението на Херсон и храбростта на жителите му.

Подписах указ за държавни награди на войниците и цивилните, които се отличиха при отбраната на Херсон. Тези, които са се борили за държавата. Тези, които помагаха в съпротивата. Тези, които спасяваха и продължават да спасяват животи. И тези, които са толкова смели, че благодарение на тях светът сега познават смелостта на украинците. Освен нашите войници, с указа се отличават и представители на местната власт. Това са хора, които не са изоставили своите общности, помогнали са за защита срещу окупатори, съдействали са на съпротивата. Те лекуваха и продължават да лекуват, организираха помощ за тези, които не можеха да се грижат за себе си, спасяваха деца от депортация и спасяваха хора от руския терор. Те спасяват животи дори сега, под постоянни бомбардировки и пред лицето на продължаващи атаки. Благодаря на всички вас за вашата смелост и отдаденост към вашата работа и Украйна. Благодаря на всеки един, който остава и работи точно там – в общностите по първа линия.

Разбира се, нашите сили за сигурност и отбрана ще отговорят на ударите на руската армия по Херсон и селата в Херсонска област, както винаги се случва. Тази седмица показа, че и в Черно море, и на територията на Крим, и навсякъде другаде ще стигнем до окупатора. Слава на всички наши момчета, които по този начин връщат справедливостта в Украйна!

Второ, има нещо важно за казване днес. Днес разговарях с президента на Полша Дуда. Добър разговор. Поздравих Анджей и всички поляци за Деня на независимостта на Полша. Този ден е толкова важен за Полша, колкото и за нас, украинците. Историята на нашите нации е преплетена и в това тя отразява възстановяването на независимостта в нашите държави и начина, по който сега се грижим да я защитим. Украйна и Полша трябва да стоят заедно, за да бъдат нашите хора винаги свободни. Благодаря на Анджей за добрите му думи днес относно Украйна и украинците. Благодаря за изключително ценната подкрепа, която Полша оказва на държавата и народа ни.

И още нещо.

Продължаваме евакуацията на украински граждани от сектора Газа. Броят на успешно спасените се променя почти всеки час. Вече са 214. Подпомагаме и граждани на Молдова. Очакваме този брой да се увеличи. Благодаря на Министерството на отбраната, на Министерството на външните работи, на украинските посолства в региона и на всички, които ни помагат в тази работа.

Проведох и среща с международни експерти относно преговори и срещи, които могат да укрепят Украйна – както нашата отбрана, така и международното внимание към Украйна. Всеки ден добавяме сила към държавата.

Слава на Украйна", завърши Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: