Отидете към основна версия

2 216 14

Руска делегация пристигна в Пхенян за търговски и научни разговори

  • русия-
  • северна корея-
  • посещение-
  • пхенян-
  • делегация

Посещението идва на фона на опасения относно предполагаемо споразумение за оръжия между двете страни

Руска правителствена делегация пристигна в Пхенян за разговори за търговско и научно сътрудничество, съобщиха държавните медии на Севера в сряда, докато двете страни се стремят да заздравят връзките си след рядката среща на върха между техните лидери през септември, предаде Korea Herald.

Делегацията, водена от министъра на природните ресурси Александър Козлов, пристигна във вторник, за да участва в 10-то заседание на Комитета за сътрудничество в търговията, икономиката, науката и технологиите между двете страни, според информация на Корейската централна информационна агенция.

Служители на работно ниво на двете страни сериозно обсъждаха „практическите въпроси за осъществяване на сътрудничество в различни области, които да бъдат отразени в протокола от срещата“, се казва в статия на английски от KCNA.

Посещението идва на фона на опасения относно предполагаемо споразумение за оръжия между двете страни, като се смята, че Пхенян получава технологична подкрепа от Русия, за да изведе своя шпионски военен сателит в орбита след два неуспешни опита.

На прием в хотел Koryo в Пхенян предишния ден висши служители обещаха да продължат да насърчават двустранните си връзки в продължение на срещата на върха на 13 септември, предаде KCNA.

Юн Джонг-хо, министърът на външните икономически отношения на Севера, каза, че позицията на Пхенян е „да съживи още повече двустранните отношения във всички области и да ги развие на нов висок етап“.

В отговор Козлов каза, че двете страни се „борят рамо до рамо в челните редици срещу доминантните сили“ и Русия „желае“ да развие „съществено сътрудничество“ в съответствие със споразуменията, постигнати по време на срещата.

В друг материал KCNA съобщи, че делегация, водена от севернокорейския министър на културата, е заминала за Санкт Петербург във вторник, за да присъства на културен форум.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: