Отидете към основна версия

2 381 37

Унгария трябва да спре влиянието от Кремъл, заяви еврокомисарят по енергетиката

  • енергетика-
  • русия-
  • унгария-
  • еврокомисар-
  • кремъл-
  • влияние-
  • ограничаване

"Дори Унгария знае, че като продължава тази дейност, дават на Русия правото да манипулира техния пазар"

Снимка: Shutterstock

Унгария е отворена към злонамерено влияние от Кремъл, защото разчита на руската енергия, за да ограничи това влияние трябва да увеличи усилията си за прекратяване на покупките на руски енергия, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън, цитирана от POLITICO.

"Дори Унгария знае, че като продължава тази дейност, дават на Русия правото да манипулира техния пазар", каза Симсън по време на срещата на върха на Sustainability Future Week на POLITICO, добавяйки, че "не е [в] техен интерес да продължават тази зависимост".

Миналия месец руският гигант "Газпром" обяви, че ще увеличи доставките на природен газ за Унгария тази зима след разговори в Пекин между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

"Познавам един политически лидер в Европа, който се ръкува с този военен престъпник, но толкова", каза Симсън косвено споменавайки срещата.

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, това е вторият път, в който Москва и Будапеща се споразумяват за допълнителни количества газ.

Подходът на Унгария рязко контрастира с усилията на останалата част от блока, включително близките държави-членки като Словакия и България, за постепенно преустановяване на вноса на руска енергия до 2027 г. Като цяло ЕС намали зависимостта си от руски тръбопроводен газ от над 40 процента от своя внос на газ преди инвазията на Москва до по-малко от 10 процента днес, цитирана от News.bg.

"Нашето ясно искане към тях е, че подобно на други държави-членки, които все още използват руски технологии, те трябва да изготвят план как да се диверсифицират", каза Симсън.

В същото време комисарят по енергетиката заяви, че е жалко, че Унгария продължава изграждането на ядрения реактор "Пакш 2", който зависи от подкрепата и ядреното гориво от Русия. Будапеща обеща да се противопостави на всякакви санкции, които биха засегнали атомната енергия.

В момента ЕС работи по своя 12-и пакет от санкции, които ще бъдат наложени на Русия от началото на войната срещу Украйна миналата година. Въпреки че пакетът не се очаква да включва никакви значителни ограничения върху закупуването на руски втечнен природен газ - въпреки призивите от няколко страни от ЕС - Симсън каза, че "в момента, в който заедно с Унгария ще имаме единодушие, тогава ще имаме тази колективна позиция."

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: