Отидете към основна версия

1 914 26

Финландия затваря четири контролно-пропускателни пункта на границата с Русия

  • финландия-
  • русия-
  • граница-
  • украйна-
  • михаил мишустин

Русия се оттегли от споразумението за трансгранично сътрудничество с Финландия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландия затваря четири контролно-пропускателни пункта на границата с Русия, съобщиха местните власти, предаде "Ройтерс".

Хелзинки казва, че през последните седмици граждани на Ирак, Йемен и други страни са започнали масово да идват във Финландия през Русия и да търсят убежище. Президентът на Финландия каза в сряда, че нарастването на броя на кандидатите за убежище, пристигащи на източната граница на страната, изглежда е руско отмъщение за сътрудничеството на Финландия в областта на отбраната със Съединените щати.

Ограниченията ще важат до 18 февруари следващата година. Товарният трафик между Финландия и Русия на практика ще спре от 18 ноември, съобщиха финландските митници.

Финландия, страна от Европейския съюз, чието присъединяване към алианса на НАТО по-рано тази година след десетилетия необвързаност разгневи Москва, дели 1340 км обща граница с Русия, която също служи като външна граница на ЕС.

Четирите пропускателни пункта са в югоизточната част на Финландия и обикновено са най-натоварените точки за пътуване между двете страни. Русия обяви през октомври, че се оттегля от споразумението за трансгранично сътрудничество с Финландия. Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин подписа заповед за прекратяване на споразумението за насърчаване на трансграничното сътрудничество с Финландия.

През 2012 г. беше подписано споразумение между Финландия и Русия. Според документа двете страни са допринесли за „укрепването и развитието на трансграничното сътрудничество на основата на равенство и взаимна изгода“, разработили са и са приложили стратегии за териториално развитие и са увеличили инвестиционната активност в граничните райони.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: