Отидете към основна версия

6 384 97

Путин никога повече няма да може да отиде в Армения

  • хага-
  • международен наказателен съд-
  • армения-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна

Армения ще стане пълноправен член на Международния наказателен съд

Снимка: БГНЕС/ EPA

Армения става пълноправен член на Международния наказателен съд, който издаде заповед за ареста на руския военнопрестъпник Владимир Путин. Путин никога повече няма да може да посети страната, тъй като местните власти ще са задължени да го арестуват. Това е пореден епизод от ескалиращото напрежение между Армения и Русия след погрома над арменците в Нагорни Карабах и липсата на реакция от Москва.

Армения предаде официално документите, потвърждаващи ратификацията на Римския статут, и ще стане пълноправен член на Международния наказателен съд (МНС) от 1 февруари 2024 г., съобщи съдебната институция на своя уебсайт, предаде БТА.

"Армения ще стане 124-тата държава участник и 19-тата страна от източноевропейската група", отбеляза съдът. Освен това от МНС допълват, че Армения е предала документи, потвърждаващи, че "Армения ще приеме със задна дата юрисдикцията на съда от 10 май 2021 г."

Преди това Москва определи решението на Ереван да се присъедини към Римския статут като напълно неприятелски акт. През март съдът издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и комисаря по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова по обвинение в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно престъпление, отбелязва Ройтерс.

Русия признава, че е прехвърлила хиляди деца извън Украйна, но казва, че това е направено изключително за защита на сираци и на деца, изоставени във военната зона. Кремъл отхвърля както обвиненията, така и юрисдикцията на съда. Арменският премиер Никол Пашинян от своя страна заяви, че решението на Ереван да се присъедини към МНС не означава смяна на външнополитическия курс. Той отбеляза, че то не е насочено срещу Русия, а кандидатурата за присъединяване е подадена, преди да бъде издадена заповедта за арест на Путин. По думите му Римският статут дава възможност за уреждане на отношенията с отделни страни на двустранна основа.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 67 гласа.

Свързани новини