Отидете към основна версия

4 385 41

Foreign Affairs: Военните цели на Украйна са непостижими

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • нато-
  • володомир зеленски-
  • крим

Украйна трябва да промени стратегията си, залагайки на постижими цели

Снимка: БГНЕС/ EPA

Политическата воля да продължи да предоставя военна и икономическа подкрепа на Украйна започна да намалява както в Съединените щати, така и в Европа. Тези обстоятелства налагат необходимостта от цялостна преоценка на настоящата стратегия, която Украйна и нейните партньори изпълняват. Това се казва в материал на Foreign Affairs.

Украйна и Западът са на неустойчива траектория, характеризираща се с явно несъответствие между целите и наличните средства. Военните цели на Киев - изтласкването на руските войски от украинската земя и пълното възстановяване на нейната териториална цялост, включително Крим - остават юридически и политически безспорни. Но стратегически те са недостъпни, особено в близко бъдеще, а много вероятно и отвъд него.

Дойде времето Вашингтон да поведе усилията за разработване на нова политика, която поставя постижими цели с необходимите средства, посочват авторите.

Киев няма да се откаже от възстановяването на териториалната цялост или от ангажирането на Русия икономически и правно отговорност за нейната агресия, но непосредствените му приоритети трябва да се изместят от опити за освобождаване на повече територия към защита.

Въпреки широко рекламираната контраофанзива на Украйна, Русия всъщност спечели повече територия от Украйна през 2023 г. Като цяло нито една от страните не постигна значителни печалби. Украинските и руските сили на практика са в задънена улица (както отбеляза и Залужни).

За Киев и неговите поддръжници е много за предпочитане да приеме нова стратегия, която ще балансира целите и средствата, отколкото да продължи да следва курс, който доведе до задънена улица и който скоро може да доведе до рязък спад в подкрепата на Запада за Украйна, посочват авторите.

Настоящият подход на Киев включва високи разходи и ниски перспективи, което поставя украинците в неловкото положение. Вместо това Украйна трябва да се съсредоточи върху задържането и възстановяването на територията, която контролира в момента.

Това не е само война, която не може да бъде спечелена; това също е държава, която рискува да загуби подкрепата на Запада с течение на времето, се казва в статията. Много по-разумно е Украйна да гарантира, че по-голямата част от страната под контрола на Киев ще се превърне в просперираща и сигурна демокрация, отколкото да рискува бъдещето на страната в дългосрочен план.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: