Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Ноември, 2023 11:56 4 380 41

Foreign Affairs: Военните цели на Украйна са непостижими

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • нато-
  • володомир зеленски-
  • крим

Украйна трябва да промени стратегията си, залагайки на постижими цели

Foreign Affairs: Военните цели на Украйна са непостижими - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Политическата воля да продължи да предоставя военна и икономическа подкрепа на Украйна започна да намалява както в Съединените щати, така и в Европа. Тези обстоятелства налагат необходимостта от цялостна преоценка на настоящата стратегия, която Украйна и нейните партньори изпълняват. Това се казва в материал на Foreign Affairs.

Украйна и Западът са на неустойчива траектория, характеризираща се с явно несъответствие между целите и наличните средства. Военните цели на Киев - изтласкването на руските войски от украинската земя и пълното възстановяване на нейната териториална цялост, включително Крим - остават юридически и политически безспорни. Но стратегически те са недостъпни, особено в близко бъдеще, а много вероятно и отвъд него.

Дойде времето Вашингтон да поведе усилията за разработване на нова политика, която поставя постижими цели с необходимите средства, посочват авторите.

Киев няма да се откаже от възстановяването на териториалната цялост или от ангажирането на Русия икономически и правно отговорност за нейната агресия, но непосредствените му приоритети трябва да се изместят от опити за освобождаване на повече територия към защита.

Въпреки широко рекламираната контраофанзива на Украйна, Русия всъщност спечели повече територия от Украйна през 2023 г. Като цяло нито една от страните не постигна значителни печалби. Украинските и руските сили на практика са в задънена улица (както отбеляза и Залужни).

За Киев и неговите поддръжници е много за предпочитане да приеме нова стратегия, която ще балансира целите и средствата, отколкото да продължи да следва курс, който доведе до задънена улица и който скоро може да доведе до рязък спад в подкрепата на Запада за Украйна, посочват авторите.

Настоящият подход на Киев включва високи разходи и ниски перспективи, което поставя украинците в неловкото положение. Вместо това Украйна трябва да се съсредоточи върху задържането и възстановяването на територията, която контролира в момента.

Това не е само война, която не може да бъде спечелена; това също е държава, която рискува да загуби подкрепата на Запада с течение на времето, се казва в статията. Много по-разумно е Украйна да гарантира, че по-голямата част от страната под контрола на Киев ще се превърне в просперираща и сигурна демокрация, отколкото да рискува бъдещето на страната в дългосрочен план.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    6 75 Отговор
    трябва вече да преминат в отбрана и да чакат развала на лилипутска Рашка. за орките жертвите са без значение , докато за европейска Украина струват много , и като бъдеща инвестиция

    Коментиран от #12, #25

  • 4 ТаУмВзе

    60 3 Отговор
    Праведната Пропаганда нещо дава заден а! Щото са Геноцида на моше във Палестина е по лачен де. Z
  • 5 С.П.

    86 6 Отговор
    А, добър ден! Украйнците ще разберат това по трудния начин, защото ги излъгаха, че могат да победят държава като Русия, която е напълно си е самодостатъчна. От тази лъжа спечели само САЩ и по-точно компаниите от ВПК.
  • 6 404

    66 3 Отговор
    Офицер Дейвис: Руската противовъздушна отбрана ще свали всички изтребители F-16, доставени на украинските въоръжени сили
    18.11.2023 г. 13:25 ч
    Русия разполага с мощна система за противовъздушна отбрана, поради което според американския подполковник в оставка Даниел Дейвис в канала му в YouTube всички изтребители F-16, пристигащи в Украйна, ще бъдат унищожени,
    "Русия има развита и ефективна система за противовъздушна отбрана, превъзхождаща по модерност украинската и дори нашата (американска) система. В НАТО и на Запад отдавна има опасения, че в случай на пряк сблъсък между Русия и НАТО ПВО и изтребителите Су-35 ще представляват сериозна заплаха за F-16“, сподели мнението си Дейвис.
    Той също така отбеляза, че F-16 са сравнително стари и обучението на украинските пилоти ще отнеме много време. Според него доставката на F-16 няма да промени ситуацията на бойното поле за украинските въоръжени сили.

    Коментиран от #36

  • 7 В западната преса неслучайно

    80 4 Отговор
    се прокрадват такива статия и мнения. Подготвят обществото там, че ще закрият своя проект "Украйна", защото нещо не им се получиха плановете. От година и половина слушам разни известни западни икономисти в "ЮТюб", като проф. Джефри Сакс например, че нещата се развиват все по-зле за Запада и особено за Европа, но нямаше кой да чуе гласа на здравия разум, а продължиха с безумните санкции, които вредят най-вече на самия Запад. И този абсурд с "Европейския фонд за мир", който събира пари за оръжие, за Украйна. Върви се бавно и методично към самоубийство на ЕС, бодро и енергично Дер Лайен и обкръжението й ни тласкат към пропастта.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 инфо

    44 4 Отговор
    Айде - поредната словестна логорея. Да се чуди читателя, кой и с какъв акъл ги пише тези нелепици?! "Украйна да гарантира, че по-голямата част от страната под контрола на Киев ще се превърне в просперираща и сигурна демокрация...". Това е по невъзможно дори от невъзможното спечелване на конфликата. Демократизацията "уважаеми" изисква продължителни (стратегически) периоди на изграждане. Другото е псевдо демокрация. Нагледали сме се на такава...
  • 11 Демократ

    6 56 Отговор
    Значи правото е на страната на тероризма и трябва всички други трябва да му се подчинят, ако искат да оцелеят, това тръби този анализ. В 21 век е странно да се разпространяват теории,които са били валидни през 20 век. Няма как светът да върви напред, ако се връща назад. Ретроградните сили винаги са идвали от изток и са се борили срещу цивилизацията на запад. Светът е оцелял,защото варварите винаги са били побеждава ни и сега ще е така.

    Коментиран от #14, #15, #18, #19, #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зелен потник

    35 6 Отговор
    С помощта на вълшебния прашец всякакви цели мога да постигна. Западът само да дава - от всичко по много.
  • 14 Ха ха

    56 2 Отговор

    До коментар #11 от "Демократ":

    Кръстоносните походи, Наполеон, Хитлер и те ли идваха от изток
    Вмирисано говеждо Сър Джон
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Глей сига

    39 3 Отговор
    ВСЯКА ТЕРИТОРИЯ ОСТАНАЛА ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ ИМА ДА ВРЪЩА НАД СТО МИЛИАРДА ДОЛАРА И ЩЕ ТРЯБВА ДА ХАРЧИ ОЩЕ ТОЛКОЗ ЗА ДЖЕПАНЕ ПРИ РАЗБИТА ПРОМИШЛЕНОСТ ЕНЕРГОСИСТЕМА В КОЛАПС ИЗБЯГАЛО ИЛИ ЗАГИНАЛО МЪЖКО НАСЕЛЕНИЕ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ
    АМИ ТЕ ТАЯ НЯМА ДА Я БЪДЕ

    А ДАЛИ РУСИЯ ЩЕ СПРЕ НАСТЪПЛЕНИЕТО СИ
    АМИ МАЛКО КЪСНО СЕ СЕТИХТЕ
    ТОВА НЕ Е БОКСОВ МАЧ А ГЛАДИАТОРСКА БИТКА
    ЗАГУБИЛИЯТ Е НА МИЛОСТТА НА ПОБЕДИЛИЯ И НА ТЪЛПАТА
    ТА ТЪЖНА ИСТОРИЯ
  • 18 Скоро да са върнеш

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Демократ":

    задочно ако трябва, да учиш. Ретрограден Меркурий в квадрат с Уранус имаш - пишеш смешни неща, хората ти се радват, но дали и ти си доволен? Ако да, дерзай смело, за теб слънцето ще изгрява от запад!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 инфо

    31 1 Отговор

    До коментар #11 от "Демократ":

    Господин/госпожо "демократ". Непрекъснато публикувате мнения, и коментарите ви са поредица от нелепости. Далеч сте от същността на демокрация, още по-далеч сте от познанието за развитието на цивилизациите. Би било добре да ограничите писането и да акцентирате на четенето (с разбиране).
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 На Снимките

    18 2 Отговор
    все по стари войници на ВСУ . Изглежда авторът е прав :
    "Украйна да гарантира, че по-голямата част от страната под контрола на Киев ще се превърне в просперираща и сигурна демокрация..." Зеленски може ли да си позволи да защищава подобни идеи ?
  • 23 За 9 години

    13 23 Отговор
    окупираха 17,5% от Украйна като Крим взеха без една жертва, а ЛНР и ДНР ги окупираха паравоенните сили на Игор Гиркин(Стрелков) още преди войната. За 20 месеца са окупирали част от Запорожка и част от Херсонска области, а от Киев, Харков и западно от Днепър и Херсон бяха прогонени. Това ли е "вторая в мире"?

    Коментиран от #34

  • 24 факуса

    4 11 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    да не би да се умори да го правиш
  • 25 КовидманЯк

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Пак си изпаднал в криза, няма ли медикаменти в тая клиника където си?
  • 26 Трезвомислещ

    11 20 Отговор
    Това са методите на подлата, руска пропаганда... - "600 хиляди евро хонорар през съмнителна фирма на руски олигарх е получил известен германски журналист за представянето на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски президент Владимир Путин в благоприятна светлина. "Това става ясно в хода на журналистическото разследване, озаглавено "Поверително от Кипър"..... Така си правят " новините ".... кремълските подлеци по западните и американски медии включително и с тази" новина "... ....

    Коментиран от #28

  • 27 КовидманЯк

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Хапчетата не ти помагат вече, трябва да минеш на инжекции и електрошокове.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Замислен

    15 3 Отговор
    То и за Херсон имаше подобни, платени теории, но май друго стана... 🤣🤣🤣
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мишел

    21 0 Отговор
    САЩ подготвиха и запалиха тази война чрез разширяването на НатО на изток. Смятаха, че при война, само от вида на натовските оръжия, руската армия ще побегне в Сибир. Бълнуваха за разпад на Русия.
    Целта на войната в Европа бе не само отслабването и разпад на Русия, а и отслабването на ЕС, който е основен икономически конкурент на САЩ.
    Украйна е само ЧВК на САЩ, НатО и ЕС и от нея не зависи кога ще спре войната.
    Войната ще спре само при прекратяване финансирането на ЧВК Украйна,и след като Русия си вземе тези земи, с които бе създадена Украйна.
    Сметките на САЩ излязоха криви. Украйна ще загуби още територии, може да престане да съществува. ЕС ще е силно отслабен икономически, но в САЩ ще се срине политическата система, а рейгъномиката ще завърши фалитът на щатите, след второ поражение като в Афганистан. След евентуален руски ракетен удар по обект на натовска територия, НатО ще трябва да избира между унищожителна за пакта ядрена война и разпад.
    След войната в Украйна светът ще е друг.

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Постижение

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "За 9 години":

    е както и да го гледаш!
    "17,5% от Украйна като Крим взеха без една жертва"!
    ЛНР и ДНР първо взеха сами решение да станат част от РФ, поискаха военна помощ, а след това имаше и избори за потвърждаване на решението. Ако гражданите и селяните, на място там в районите, бяха толкова против, щеше да има сериозна партизанска активност, което не се забелязва!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай Яни

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "404":

    🤔😄😄😄ама ти сериозно ли бре, недеи размиваи хората. арова всекидневно падат дронове камикадзита в русия,шот имали мощна противоваздушна система😄😄😄😄,намали алкохола и дрогата таварищ. Млад ще си заминеш при Петра.

    Коментиран от #40

  • 37 Защото

    5 0 Отговор
    клоунът се взе прекалено на сериозно.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 оникс

    0 0 Отговор
    Да, така е!
Новини по държави: