Отидете към основна версия

14 695 127

Те унищожиха танковете на Хитлер, а сега могат да се окажат решаващи и в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • танкове-
  • адолф хитлер-
  • ссср-
  • мишки-
  • гризачи-
  • плъхове-
  • окопи

В окопите в Украйна има един малък, но страшен враг: гризачите

Снимка: Shutterstock

За крайния изход на войната в Украйна има един фактор, на който не се обръща голямо внимание, но който всъщност е огромен проблем за войниците на фронта: мишките.

В окопите се съобщава (и от двете страни) за наплив на гризачи, които след инвазията започнаха да пируват заради изоставената реколта в районите на бойните действия. Топлото време е друг фактор, който помага на популацията им, пише агенция УНИАН.

Сега с наближаващия студ плъховете търсят топлина и храна и именно затова се насочват към военните. Още миналата есен руските военно блогъри започнаха да се оплакват от животните, като дори ги обвиняваха за неуспехите на руската армия. Гризачите посягат не само на храната, но и на тютюна, снарядите и военното оборудване. Освен това разпространяват и туларемия. Украинската публика тогава прие с насмешка тези писания, но сега мишките се оказват проблем и за ЗСУ.

Влиянието на гризачите върху войните е много по-голямо, отколкото хората си представят. През Средновековието гризачите стават символ на болести, чума и мизерия. Средновековните военни стратези са ги използвали и като биологични оръжия, хвърляйки бъчви със затворени в тях заразени гризачи в градове и крепости, предизвиквайки епидемии. През Втората световна война също има много документирани случаи на танкове, извадени от строя заради мишки.

Гризачи са унищожили електрониката на много германски танкове в битката за Сталинград. Мишките биват използвани и в днешни дни. В Мозамбик са използвани като сапьори. Съвременните мини могат да реагират на куче, но за плъховете са напълно безопасни. Освен това обонянието на гризачите е също толкова добро, колкото и на кучетата. Във военната стратегия някои спецчасти използват така наречената „тактика на мишката“: създаване на тесни проходи и тунели в градска среда за неутрализиране на врага. Поредно доказателство за значението на мишките във военната наука.

Основната препоръка за борба с гризачите е отпадъците и провизиите се държат възможно най-далеч от мястото за спане. Но в условията на военни действия изхвърлени боклуци могат да разкрият позицията на врага. Затова и в Украйна мишките са се превърнали в огромен проблем.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: