Отидете към основна версия

5 005 146

Кремъл отговори: Не Русия заплашва Европа, а Европа представлява заплаха за Русия

  • русия-
  • нато-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война

Коментарите на Дмитрий Песков идват, след като чешкият президент Петр Павел каза, че Русия е най-значимата заплаха, пред която са изправени четирите бивши съветски европейски и натовски страни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските страни представляват "заплаха" за Русия, каза Кремъл, след като Чехия предупреди, че страните от НАТО се готвят за "конфликт с висока интензивност" с Москва, пише "Нюзуик".

"Не Русия заплашва Европа, а Европа представлява заплаха за Русия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в коментари към журналиста на руската държавна медия Павел Зарубин, публикувани онлайн в четвъртък.

Коментарите на Песков идват, след като чешкият президент Петр Павел каза, че Русия е най-значимата заплаха, пред която са изправени четирите бивши съветски европейски и натовски страни, събрани в Прага в сряда.

По време на среща на върха с Полша, Унгария и Словакия - общо известни като Вишеградската група - чешкият лидер беше цитиран в руските медии, като каза, че европейските военни се готвят за "конфликт с висока интензивност" с Москва в резултат на руската инвазия в Украйна. Newsweek се свърза с чешкото правителство, за да потвърди тези забележки.

Чехия, заедно с Полша, са твърди поддръжници на военните усилия на Украйна срещу Русия. Чешката република насочи военна помощ към Украйна, включително оръжия и основни бойни танкове, докато Полша и Словакия бяха първите страни от НАТО, които обявиха, че ще предоставят на Украйна самолети през март 2023 г.

Въпреки това новото правителство на Словакия, водено от премиера Роберт Фицо, обяви, че ще спре военната помощ за Украйна, а унгарският премиер Виктор Орбан многократно критикува европейската помощ за Киев. Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин през октомври. Въпреки това, говорейки на пресконференция в сряда, Павел каза, че четирите страни "всички са се съгласили, че е в наш непосредствен интерес Украйна да успее", според "Асошиейтед прес".

Докато налива военна помощ в Украйна, НАТО се пази от ескалация на изтощителната война и внимава да не се ангажира директно с Москва. Страховете от разширяване на конфликта са широко разпространени и ако войната включва настоящ член на НАТО, алиансът ще бъде задължен да отговори колективно.

По-рано тази седмица полският президент Анджей Дуда каза, че ако Русия не бъде победена в Украйна, "тя ще атакува отново".

"Нямаме съмнение, че днес Украйна е мястото, където съдбата на нашата сигурност е заложена на карта", каза той в коментари, предадени от полската информационна агенция ПАП.

Украинският президент Володимир Зеленски позиционира Украйна като пазач на европейската сигурност, като каза в началото на октомври, че европейските нации могат да помогнат да се гарантира, че "дрон, танк или друго руско оръжие няма да удари никой друг в Европа".

"Присъствието на Русия, нейните военни или подставени лица на територията на всяка друга страна е заплаха за всички нас", каза той. "Трябва да работим заедно, за да изтласкаме Русия от територията на други страни".

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания