Отидете към основна версия

15 155 133

Притеснителна новина от украинското разузнаване

  • украйна-
  • олександър литвиненко-
  • русия-
  • владимир путин-
  • разузнаване

Путин се нуждае от толкова украинска територия, колкото може да открадне

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинското разузнаване смята, че войната, започната от Русия, няма да приключи скоро, защото Владимир Путин е готов да я води „колкото е необходимо“.

Ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна Олександър Литвиненко заяви, че Русия е решена да се бори „колкото е необходимо“. Според него войната е навлязла в етапа на изтощение, предаде „Интерфакс Украйна“.

"Целите са непроменени. Путин се нуждае от толкова украинска територия, колкото може да получи, защото на руснаците говори за "връщане на изконните руски земи". Войната навлезе в етапа на изтощение. Има още и още доказателства, че Кремъл е готов да води война толкова дълго, колкото е необходимо” , отбеляза ръководителят на украинската СВР.

Освен това в Кремъл са убедени, че вътрешните ресурси на Украйна уж „се приближават към пълно изчерпване“. Литвиненко твърди, че Русия ще се съсредоточи върху три задачи: 1) натиск по цялата фронтова линия с превземането на отделни, политически и медийно важни точки, по-специално Авдеевка; 2) подкопаване на социалното единство на украинците; 3) унищожаване на критичната инфраструктура в Украйна, включително електроцентрали и транспортни възли.

Ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна смята, че Русия не се интересува кой ще дойде на власт в Украйна след сегашното ръководство. Руснаците обаче са убедени, че който и да е той, няма да може да овладее ситуацията и Украйна ще потъне в хаос и международната помощ ще спре. Тогава, според плановете на Москва, Киев ще бъде принуден да седне на масата за преговори.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: