Отидете към основна версия

1 842 31

Пашинян: Русия все още не е доставила оръжието, за което Армения е платила

  • армения-
  • оръжия-
  • никол пашинян-
  • русия-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан

Отношенията между Русия и Армения се влошиха през последните месеци

Снимка: Shutterstock

Арменският премиер Никол Пашинян заяви в петък, че Русия все още не е доставила оръжието, за което страната му е платила, и че се водят преговори за намиране на решение, предаде руската държавна информационна агенция ТАСС.

Отношенията между Русия и Армения, съюзници по договор, се влошиха през последните месеци, като Пашинян обвини Москва, че не е успяла да подкрепи страната му в конфликта ѝ с дългогодишния съперник Азербайджан заради отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Силите на Баку през септември си върнаха Карабах, който се разглежда в международен план като част от Азербайджан, което накара повече от 100 000 етнически арменци да избягат от територията в Армения, докато руските миротворци до голяма степен стояха настрана.

"Що се отнася до непредоставянето на оръжие и оборудване в замяна на плащания, разбира се, има проблеми", цитира ТАСС думите на Пашинян по време на пресконференция, излъчена онлайн.

"Провеждат се консултации за механизмите за решаване на тези проблеми", каза той и добави, че една от възможностите може да бъде намаляване на неизплатените дългове на Армения към Русия в замяна на вече извършеното плащане, като се има предвид, че Москва също се нуждае от оръжия.

Той не даде подробности за оръжията, които Армения е купила, нито колко е платила за тях.

Пашинян също така обвини руските държавни телевизионни канали, излъчващи в Армения, в нарушаване на местните правила, като заяви, че са необходими и консултации с Москва по този въпрос.

Руската държавна телевизия многократно обвинява Пашинян за загубата на Карабах от Армения.

Арменският премиер се позова на двустранно споразумение между Ереван и Москва, което гласи, че "не трябва да се предприемат стъпки за намеса във вътрешните работи на страната, за дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация в страната".

Пашинян дразни Москва през последните месеци, като постави под въпрос съюза на Армения с Русия и се стреми да задълбочи връзките със западните страни, като същевременно купува оръжие от нови доставчици, включително Франция и Индия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини