Отидете към основна версия

2 263 21

Европа под прицел! Повишен риск от терористични атаки на Стария континент

  • тероризъм-
  • терористи-
  • близък изток-
  • хамас-
  • хизбула

Това допълнително ще натовари ресурсите, които вече са обременени от работата около заплахите от Русия, Китай и Иран

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските служители по сигурността предупреждават за нарастващ риск от атаки от страна на радикализирани ислямисти след избухването на войната в Ивицата Газа и посочват, че най-голямата заплаха представляват нападателите "самотни вълци", които са трудни за проследяване, съобщава Reuters.

Повече от 10 разузнавателни и полицейски служители в пет европейски страни, включително Великобритания, Германия и Франция, са коментирали пред британската агенция, че засилват наблюдението си над ислямистки бойци.

Това допълнително ще натовари ресурсите, които вече са обременени от работата около заплахите от Русия, Китай и Иран.

Близкият изток се превръща в база за вербуване

Неназован британски служител по сигурността е заявил, че войната в Газа вероятно ще се превърне в най-голямата база за набиране на ислямистки бойци след войната в Ирак през 2003 г.

Германски служител е заявил, че колеги от разузнавателната общност са го информирали, че заплахата за цивилните е най-голямата в новата история на Германия, а Йохен Копелке, който оглавява най-големия полицейски синдикат в Германия, е коментирал, че най-голямата опасност идва от "саморадикализирани" екстремисти.

"Въпрос на време е тези хора да извършат престъпления. Не винаги става дума за това, че имат бомби. Те могат да влязат с кола в митинг или да нападнат с нож", е допълнил Копелке.

Трима души бяха убити при две атаки на ислямистки екстремисти във Франция и Белгия миналия месец и те, заедно с Австрия, Словения и Босна и Херцеговина, повишиха нивата си на опасност от тероризъм.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини