Отидете към основна версия

2 505 39

Финландия обяви готовността си да затвори цялата граница с Русия

  • финландия-
  • мигранти-
  • граница-
  • русия-
  • петери орпо

Можете да кандидатствате за убежище на летището в Хелзинки, каза премиерът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландският премиер Петери Орпо заяви, че ако се наложи Финландия може да затвори цялата граница с Русия, предаде агенция ТАСС.

„Ако е необходимо, Финландия ще затвори източната граница, всички свои контролно-пропускателни пунктове и ще разположи пункт за предоставян на убежище на друго място, а не на източната граница“, каза Орпо, цитиран от телевизионния канал Yle.

„Можете да кандидатствате за убежище на летището в Хелзинки или на пристанищата, но не и на източната граница“, отговори финландският премиер на въпрос къде може да се кандидатства за убежище, ако границата с Руската федерация бъде затворена.

В нощта на 18 ноември Финландия затвори четири гранични контролно-пропускателни пункта на границата с Руската федерация до 18 февруари 2024 г. поради наплива на „граждани на трети страни“. На 22 ноември финландското правителство реши да затвори три от останалите четири контролно-пропускателни пункта на границата с Руската федерация до 23 декември 2023 г.

Русия, по стара своя традиция, използва мигранти за оказване на натиск над суверенитета на други държави. Отношенията между Русия и Финландия се влошиха, след като скандинавците влязоха в НАТО заради руската агресия срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: