Отидете към основна версия

3 644 94

Владимир Путин: Вече не сме толкова зависими от Запада

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато

Западните страни смятаха, че Русия никога няма да може да се освободи от зависимостта от техните технологии, но това се случва доста бързо, каза Владимир Владимирович

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия вече не е зависима от технологичния напредък на Запада. Такива наблюдения направи в сряда руският президент Владимир Путин на среща с млади учени, съобщава ТАСС.

Западните страни смятаха, че Русия никога няма да може да се освободи от зависимостта от техните технологии, но това се случва доста бързо, каза той.

"Нашите така наречени - поне така ги наричахме - партньори си мислеха, че са ни закачили на такава технологична игла и никога няма да слезем от нея. Но благодарение на усилията на хора като вас, вашите колеги, се оказа че това е възможно. Не просто е възможно, но се случва доста бързо", каза държавният глава.

Той отбеляза, че преди срещата с учените е разгледал изложбата на проекта "Нашата лаборатория" (проектът е база данни за научно оборудване, произведено в Русия и Беларус, неговите компоненти и консумативи) и посочи, че това е много важна работа. Държавният глава даде за пример и думите на един от участниците в разговора, който каза, че руснаците са купували в чужбина, а сега са "принудени" да купуват в Русия. Да, това е важно. Защо? Защото се появи пазар за продуктите на нашите производители на тези устройства. Ако се появи пазарът, тогава се появи икономически стимул за производство. Когато всичко можеше да се купи в чужбина, нямаше вътрешен пазар, ", обясни Путин.

Припомняме, че за пореден път в изявления за последната седмица Путин не пропуска случая, за да критикува Запада.

Преди дни той заяви, че глобализационният модел на Запада е в дълбока криза.

Моделът на глобализация, създаден от Запада в преследване на собствените си интереси, вече е отживелица. Това заяви руският президент в обръщение към участниците и гостите на международния форум "Примаковски четения".

"Очевидно е, че глобализационният модел, създаден до голяма степен от западните страни в преследване на техните собствени интереси, вече е отживелица и сега преживява дълбока криза. Появява се нова, по-справедлива и по-демократична система на международни отношения, която по-добре ще отговаря на нуждите на глобалното мнозинство", подчерта руският лидер.

Въпреки това, по негови думи, "една добре позната група държави", която е свикнала да доминира в световните дела, няма да се спре пред нищо, за да запази отслабващото си влияние, като използва откровен шантаж и тактики на натиск със силна ръка и същевременно заменя международното право с някакъв вид "ред, основан на правила".

"Подобна дестабилизираща политическа линия предизвика както кризата около Украйна, така и трагичната ескалация на израелско-палестинския конфликт", подчерта руският президент.

Той отбеляза, че форумът "Примаковски четения", "който носи името на бележития държавник, дипломат и академик Евгений Примаков, е получил заслужено признание".

"Участниците в него водят съдържателен и свободен дебат, като не само задълбочено анализират ключовите международни проблеми на днешния ден, но и оценяват дългосрочните тенденции на регионално и глобално ниво, ръководени от систематичен научен подход и обективни факти", посочи Путин.

Путин обяви в петък план за одобряване на национална стратегия за развитие на изкуствения интелект, като подчерта, че е от съществено значение да се предотврати западен монопол.

Говорейки на конференция за изкуствен интелект в Москва, Путин отбеляза, че "е наложително да се използват руски решения в областта на създаването на надеждни и прозрачни системи с изкуствен интелект, които също са безопасни за хората".

Той отбеляза, че "много модерни системи, обучени на западни данни, са предназначени за западния пазар" и "отразяват онази част от западната етика, норми на поведение, обществена политика, срещу които възразяваме".

Путин предупреди, че алгоритмите, разработени от западни платформи, могат да доведат до цифрово "анулиране" на Русия и нейната култура.

"Изкуствен интелект, създаден в съответствие със западните стандарти и модели, може да бъде ксенофобски", каза Путин.

Също така Путин предупреди западните държави да не се намесват във вътрешната му политика - като например, в предстоящите в страната избори.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания