Отидете към основна версия

831 14

Антъни Блинкен призова Израел да гарантира безопасността на цивилните в южната част на Газа

  • израел-
  • хамас-
  • сащ-
  • антъни блинкен-
  • безопасност-
  • газа-
  • цивилни

Блинкен призова Израел да предприеме всички възможни мерки, за да избегне цивилни вреди

Снимкa: Shutterstock

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Израел да гарантира, че палестинските цивилни в южната част на Газа са в безопасност и техните хуманитарни нужди са изпълнени, преди да възобнови военните операции там, заяви неговият говорител.

Блинкен се срещна с премиера Бенямин Нетаняху и военния му кабинет в Ерусалим, преди да се отправи към Рамала в окупирания Западен бряг, за да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас.

Това е третото му посещение в Близкия изток, откакто "Хамас" извърши нападение на 7 октомври, по време на което Израел твърди, че ислямистката групировка е убила 1200 души и е отвлякла 240.

Той каза, че 7-дневното примирие между Израел и "Хамас" е дало резултати и САЩ се надяват, че то ще продължи.

На срещите в Ерусалим Блинкен потвърди подкрепата на САЩ за правото на Израел да се защитава от терористично насилие в съответствие с международното хуманитарно право, заяви говорителят Матю Милър в изявление.

Блинкен призова Израел да предприеме всички възможни мерки, за да избегне цивилни вреди, каза Милър.

"Секретарят подчерта императива да се отчитат нуждите от хуманитарна и гражданска защита в южната част на Газа преди каквито и да било военни операции там", каза Милър.

Вашингтон призова Израел да стесни зоната на бойните действия и да изясни къде палестинските цивилни могат да търсят безопасност в южната част на Газа, заявиха американски служители в сряда, за да предотвратят повторение на огромния брой жертви от атаките на Израел в северната част на Газа.

В изявление след срещата кабинетът на Нетаняху заяви, че премиерът е потвърдил ангажимента на Израел да унищожи "Хамас", която управлява Газа. Здравните власти в Газа твърдят, че бомбардировките на Израел досега са убили повече от 15 000 души.

Милър каза, че Блинкен е призовал да се предприемат незабавни стъпки, за да се потърси отговорност от заселниците-екстремисти за насилието срещу палестинците на Западния бряг и повтори, че Вашингтон остава ангажиран с осезаеми стъпки за напредък на палестинска държава, "живееща в мир, свобода и сигурност заедно с Израел".

Първият дипломат на САЩ заяви, че Вашингтон е фокусиран върху това да помогне да се осигури свобода за повече заложници, държани в Газа.

На среща в Тел Авив с израелския президент Исак Херцог по-рано през деня Блинкен каза: "Видяхме през последната седмица много положителното развитие на заложниците, които се прибират у дома, събират се със семействата си.

"И това трябва да продължи и днес. Това също така даде възможност за увеличаване на хуманитарната помощ, за да отиде при невинни цивилни в Газа, които отчаяно се нуждаят от нея", каза Блинкен.

Двама въоръжени мъже от "Хамас" убиха трима души на автобусна спирка в Ерусалим по време на сутрешния час пик в четвъртък, предизвиквайки осъждане от Блинкен, Херцог и Нетаняху.

По-рано в четвъртък Израел и Хамас сключиха споразумение в последната минута за удължаване на прекратяването на огъня в Газа до четвъртък, за да позволят на преговарящите да продължат да работят по сделки за размяна на заложници, държани в крайбрежния анклав, за палестински затворници.

По-късно Блинкен трябваше да се срещне поотделно с опозиционния лидер Яир Лапид, министъра на отбраната Йоав Галант и министъра Бени Ганц.

Примирието донесе първата почивка в Газа от седем седмици, през която Израел бомбардира територията в отговор на нападението на Хамас на 7 октомври.

Примирието също така позволи така необходимата хуманитарна помощ да влезе в Газа, след като голяма част от крайбрежната територия от 2,3 милиона беше намалена до пустош от военната кампания на Израел.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.

Свързани новини