Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 16:25 821 14

Антъни Блинкен призова Израел да гарантира безопасността на цивилните в южната част на Газа

  • израел-
  • хамас-
  • сащ-
  • антъни блинкен-
  • безопасност-
  • газа-
  • цивилни

Блинкен призова Израел да предприеме всички възможни мерки, за да избегне цивилни вреди

Антъни Блинкен призова Израел да гарантира безопасността на цивилните в южната част на Газа - 1
Снимкa: Shutterstock

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Израел да гарантира, че палестинските цивилни в южната част на Газа са в безопасност и техните хуманитарни нужди са изпълнени, преди да възобнови военните операции там, заяви неговият говорител.

Блинкен се срещна с премиера Бенямин Нетаняху и военния му кабинет в Ерусалим, преди да се отправи към Рамала в окупирания Западен бряг, за да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас.

Това е третото му посещение в Близкия изток, откакто "Хамас" извърши нападение на 7 октомври, по време на което Израел твърди, че ислямистката групировка е убила 1200 души и е отвлякла 240.

Той каза, че 7-дневното примирие между Израел и "Хамас" е дало резултати и САЩ се надяват, че то ще продължи.

На срещите в Ерусалим Блинкен потвърди подкрепата на САЩ за правото на Израел да се защитава от терористично насилие в съответствие с международното хуманитарно право, заяви говорителят Матю Милър в изявление.

Блинкен призова Израел да предприеме всички възможни мерки, за да избегне цивилни вреди, каза Милър.

"Секретарят подчерта императива да се отчитат нуждите от хуманитарна и гражданска защита в южната част на Газа преди каквито и да било военни операции там", каза Милър.

Вашингтон призова Израел да стесни зоната на бойните действия и да изясни къде палестинските цивилни могат да търсят безопасност в южната част на Газа, заявиха американски служители в сряда, за да предотвратят повторение на огромния брой жертви от атаките на Израел в северната част на Газа.

В изявление след срещата кабинетът на Нетаняху заяви, че премиерът е потвърдил ангажимента на Израел да унищожи "Хамас", която управлява Газа. Здравните власти в Газа твърдят, че бомбардировките на Израел досега са убили повече от 15 000 души.

Милър каза, че Блинкен е призовал да се предприемат незабавни стъпки, за да се потърси отговорност от заселниците-екстремисти за насилието срещу палестинците на Западния бряг и повтори, че Вашингтон остава ангажиран с осезаеми стъпки за напредък на палестинска държава, "живееща в мир, свобода и сигурност заедно с Израел".

Първият дипломат на САЩ заяви, че Вашингтон е фокусиран върху това да помогне да се осигури свобода за повече заложници, държани в Газа.

На среща в Тел Авив с израелския президент Исак Херцог по-рано през деня Блинкен каза: "Видяхме през последната седмица много положителното развитие на заложниците, които се прибират у дома, събират се със семействата си.

"И това трябва да продължи и днес. Това също така даде възможност за увеличаване на хуманитарната помощ, за да отиде при невинни цивилни в Газа, които отчаяно се нуждаят от нея", каза Блинкен.

Двама въоръжени мъже от "Хамас" убиха трима души на автобусна спирка в Ерусалим по време на сутрешния час пик в четвъртък, предизвиквайки осъждане от Блинкен, Херцог и Нетаняху.

По-рано в четвъртък Израел и Хамас сключиха споразумение в последната минута за удължаване на прекратяването на огъня в Газа до четвъртък, за да позволят на преговарящите да продължат да работят по сделки за размяна на заложници, държани в крайбрежния анклав, за палестински затворници.

По-късно Блинкен трябваше да се срещне поотделно с опозиционния лидер Яир Лапид, министъра на отбраната Йоав Галант и министъра Бени Ганц.

Примирието донесе първата почивка в Газа от седем седмици, през която Израел бомбардира територията в отговор на нападението на Хамас на 7 октомври.

Примирието също така позволи така необходимата хуманитарна помощ да влезе в Газа, след като голяма част от крайбрежната територия от 2,3 милиона беше намалена до пустош от военната кампания на Израел.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    11 0 Отговор
    Блинкън заряза Украйна в Скопие и замина за Израел.Сещайте се кое му е важно.

    Коментиран от #10

  • 2 Последния Софиянец

    10 1 Отговор
    Първо ще ги нахранят а после избият.Много хуманни Хазари!
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 0 Отговор
    Ако не спазва, какво? ФАЩ ще счупят острието си ли? Израел е острието на САЩ в близкия изток.
  • 4 Професор

    11 0 Отговор
    Не е ли уточнил като външен министър на САЩ ли го е казва или като евреин?

    Коментиран от #9

  • 5 пешо

    8 2 Отговор
    САЩ са най големите терористи и окупатори в света
  • 6 Уонко Нормалния

    1 1 Отговор
    Брао на Пудела ни!
  • 7 Съветската история е лъжа !

    1 7 Отговор
    Една от главните опорки на слабоумните е, че САЩ си завират носа навсякъде и подклаждат всеки конфликт. Всъщност това което правят американците е да играят ролята на пазител на световния ред - не винаги успешно, но пък много лесно може да си представим какво щеше да се случи, ако ги нямаше.
    Какво щеше да се случи, ако терористичните режими в Либия и Ирак още съществуваха, ако никой не озаптяваше Сирия, Иран, Русия, Северна Корея?
    Дали щяхме да имаме същия свободен, презадоволен живот, благодарение на който мрънкаме за всичко, забравили как самите ние живеехме от другата страна на завесата и най-големия ни стремеж беше да избягаме от държавата си затвор?
    Демокрацията и свободата са най-големия дар, който аз и всички ние сме получили в живота си и е редно да проумеем, че този дар не е даденост, че на тоя свят има огромно зло, което иска да го унищожи. И че когато политиката не помогне за усмиряването на това зло единствената алтернатива са огъня и меча.
    И никой не го е казал по-добре от великия Роналд Рейгън - Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото.

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Браво,

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Съветската история е лъжа !":

    но тук тези, които го разбират са малцинство. Повечето са родени роби.
  • 9 Преди всичко

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "Професор":

    това са хора, за разлика от путлерските нацисти.
  • 10 Не се

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    притеснявай, русия се пече на бавен огън. Скоро ще я гризкаме!

    Коментиран от #12

  • 11 пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Съветската история е лъжа !":

    оди да се обесиш
  • 12 пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не се":

    ще гризкаш дръвцето

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.