Отидете към основна версия

11 322 77

Вашингтон: Този човек е реална заплаха за Балканите

  • русия-
  • балкани-
  • милорад додик-
  • босна и херцеговина

Съединените щати осъдиха призивите на проруския лидер на сърбите в Босна и Херцеговина Милорад Додик за разцепване на федерацията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ осъдиха призивите на просръбския и проруски лидер на сърбите в Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик за разцепване на федерацията.

Вашингтон нарече стремежите на президента на Република Сръбска (РС) „опасни“ и подчерта, че те ще имат „отрицателни последици“ за него и за гражданите на страната.

"Сепаратистката реторика на Милорад Додик и неговите заплахи за отделяне от Босна и Херцеговина са опасни и дестабилизиращите му действия ще имат негативни последици не само за него, но и за всички граждани на тази страна, където и да живеят. Неговата реторика и действия излагат на опасност европейската перспектива на БиХ, нейната демокрация и икономика", се подчертава в позиция на американското посолство в Сараево.

Припомняме, че президентът на РС е един от най-приближените хора до сръбския президент Александър Вучич. Додик многократно призова за създаване на "Велика Сърбия", която да обединява всички сърби в една държава, включително тези, които живеят в Черна гора, БиХ и Косово. Той е ключов съюзник на Белград и Москва.

САЩ отбелязват, че Конституцията на БиХ е кристално ясна – един ентитет няма конституционните правомощия да се отдели от БиХ, която е "суверенна, единна държава".

"Ние оставаме ангажирани с нейната териториална цялост и мултиетнически характер. Съединените щати ще продължат да държат отговорни онези, които се опитват да подкопаят БиХ и нейните институции и да дестабилизират страната и региона", посочват от американското посолство.

"Възгледите на Съединените щати относно държавността на БиХ, както и концепцията за конститутивните народи и всички останали са добре известни, но шовинистичните възгледи и изявления на Додик за неговите съграждани заслужават реакция. БиХ е мултиетническа държава, която е дом на три съставни народа – бошняци, хървати и сърби – и други. Всички те са европейци; всички те са босненци и херцеговинци; и всички те са граждани на Босна и Херцеговина. Съединените щати са про-БиХ, защото подкрепят гражданите на Босна и Херцеговина – всички тях"

БГНЕС припомня още, че в рамките на ОССЕ в Скопие руският външен министър Сергей Лавров заяви, че няма нищо против "Велика Сърбия" и размяна на територии на Балканите.

"Неотдавна чухме някои опции относно размяна на територии между Южна Сърбия и Косово. Ако бъдат постигнати споразумения, които да направят сърбите и техните съседи щастливи, това ще бъде подкрепено не само от нас, но и от държавите в целия регион", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.

Свързани новини