Отидете към основна версия

8 513 232

Русия се готви за война с НАТО, военните разходи са безпрецедентни

  • украйна-
  • павло климкин-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл

НАТО трябва да преразгледа стратегията си за възпиране на Русия, смятат в Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

Страната-агресор Русия се готви за конфронтация с НАТО – или хибридна, или пряка военна. Това се доказва по-специално от безпрецедентните военни разходи в бюджета на Руската федерация за 2024 г. – 10% от БВП. Всъщност това не трябва да е изненадващо, защото Кремъл постоянно подчертава, че не воюва с Украйна, а с целия Запад. Така че рано или късно Русия трябва да направи следващата стъпка и вече значително повишава залозите.

Това заяви в интервю за Obozrevatel бившият украински външен министър Павло Климкин.

Русия определено е готова да продължи да повишава залозите. Тя разбира, че това е единственият вариант за нея днес. И на Запад това се приема сериозно. Фактът, че дават 10% от БВП за военни нужди, означава, че се готвят за някакви варианти на конфликт – военен или хибриден – със Запада, каза украинският дипломат.

И аз вярвам, че НАТО трябва да преразгледа стратегията си за възпиране на Русия. Трябва да се промени фундаментално. И ние трябва да станем елемент на това възпиране като част от НАТО, заяви Климкин.

Западът трябва да премине една психологическа бариера в смисъл, че той също трябва да повиши залозите, а не да се опитва да избягва и да играе на деескалация през цялото време. Когато искате да спечелите война - независимо дали е война или конфронтация, както е сега - трябва да покажете силата си и да вдигнете залозите. Вместо това деескалацията се възприема от Кремъл като слабост, посочи бившият украински министър на външните работи.

Трябва да има координирана западна стратегия за развитие на нови технологии, включително изкуствен интелект, квантови компютри, нови оръжейни системи, базирани на нови физически принципи и т.н., смята Климкин.

Постепенно идва осъзнаването в Западните страни, но то трябва да премине в една обща политическа плоскост, да стане част от едно общо съзнание и политическа програма, завърши Климкин.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 126 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: