Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Декември, 2023 06:00 7 360 184

Докъде се простира Русия? Бруталният отговор на Путин

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • беларус-
  • руснаци-
  • грузия

Путин е принуден да предлага на руснаците онзи западен начин на живот, на който те винаги са завиждали

Докъде се простира Русия? Бруталният отговор на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Офанзивата на Владимир Путин против цивилизацията навлезе в нова фаза. Украинците, недовъоръжени и недоснабдени от западните сили, минават към стратегическа отбрана. Това е важно, но не съдбовно за Европа. По същото време Путин минава към нова идеология. Това е съдбовно.

Още новини от Украйна

Както повечето диктатори, Путин честно си казва какво му е в главата и накъде мисли да бута нещата. Както навремето Хитлер честно предупреди, че рано или късно ще тръгне да завладява Полша и Русия, така и Путин честно предупреди, че ще тръгне да завладява Украйна, а след нея ще дойде редът и на други страни от бившия „Източен блок“. Това, че в такива случаи лидерите на демократичните страни обикновено си правят оглушки, не е проблем на диктаторите.

Нова идеология?

За разлика от повечето диктатори, обаче, Путин има проблем с развитието на идеологията – т.е. в наличието на убедително обяснение в името на каква голяма национална или общочовешка цел той е на власт. В това се родее с беларуския си колега Александър Лукашенко, който още в началото на века постави на няколко „научни колектива“ задачата да изработят идеология на беларуската държава. В следващите десетина години резултатите бяха смешни и накрая Лукашенко уволни всичките „колективи“ и се отказа да има идеология. Просто се върна към онези съветски практики, с които беше израснал.

Тия дни видяхме как Путин отчаяно се опитва да не повтори този опит. В реч пред „пленарното заседание на Световния руски народен събор“ той разгърна пред погледа ни онова, което е постигнал до момента в идейните си дирения.

Самото заглавие на сбирката - „пленарно заседание на Световния руски народен събор“ – издава, че не е особено успешно неговото усилие да не потъне обратно в СССР. Такива провинциално-тържествени заглавия бяха точно толкова характерни за КПСС, колкото тоталната цензура, която Путин вече наложи върху руското общество. Дотук не се виждат признаци, че Путин успява да излезе от реставрацията на нещо като „СССР от Али Експрес“.

Има, разбира се, разлики. Даденото „пленарно заседание“ се провежда заедно с Руската църква – нещо немислимо във времето на оригиналния Съветски съюз. По-нататък, обаче, гледаме в нова редакция старите съветски постановки, бликащи от всички речи на Леонид Брежнев. Вместо, например, да говори за „непоколебимото единство между Партията и сплотения около нея народ“, Путин ползва по-модерни думички като „граждански мир и съгласие“ и „консолидация на обществото“.

Русия като държава-цивилизация?

Около кого се консолидира днешното руско общество, според Путин, след като не е около Партията? Около държавата, разбира се, която е поставена на мястото, заемано преди време от Партията. А кой е държавата? Той, Путин.

На пръв поглед това ограничаване на идеологията до една отделно взета държава изглежда като добра новина. Изглежда, че каквито и безобразия да е замислила властта в тази държава, те няма да се излеят навън. Все пак всяка държава си има граници, за разлика от месиански партии като комунистическите, чиято открито обявена цел бе завладяването на целия свят.

Не е така, обаче. Ако беше така, Русия нямаше да нахлува в Грузия и в Украйна. Путиновата идея за руската държава не се състои в това тя да е ограничена в границите си – а в това тя да няма граници, да експандира постоянно. За него Русия не е обикновена държава, плод на обществен договор между гражданите, а „държава-цивилизация“. Една цивилизация може да разширява своя обхват, тоест нейните идеали и ценности да завладяват все повече територии, без да нарушава международния правов ред. Когато една държава се разширява, обаче, тя нарушава чужди граници и се намира в постоянно състояние на война.

В речта си Путин грижливо описва тази си концепция за държавата Русия, представяйки я като някаква глобална идея, която няма граници. Вижте това: „Руският свят обединява всички, които чувстват духовна връзка с нашата родина, които се смятат за носители на руския език, история и култура, независимо дори от тяхната национална или религиозна принадлежност.“

Брутален отговор

Виждаме ясен отговор на въпроса „докъде се простира Русия?“, който съдържа в себе си по-тревожния въпрос „къде Русия ще се спре?“. Отговорът е брутално откровен: Русия се простира дотам, докъдето има хора, чувстващи „духовна връзка“ с нея, от каквато и националност или религия да са те. По тази логика е достатъчно някой някъде – да речем във Варна – да обяви, че чувства духовна връзка с Русия, за да дойдат руснаците да се „обединят“ с него. Това вече е отработено в Грузия (Южна Осетия и Абхазия), в Молдова (Приднестровието) и в Украйна (Луганска, Донецка, Запорожка област, както и Крим). На мушката е поне една-трета от територията на Казахстан, както и парчета от Естония, Литва и Латвия.

Няма нужда, обаче, да мислим тази експанзия само като добавяне на територии – или, по думите на Путин, като „усвояването“ им. В случая той отново честно си казва: „Трябва да решим колосални задачи по усвояването на обширни пространства от Тихия океан до Балтийско и Черно море“. Не е ли това заявката за окупирането на Балтийските републики, Румъния и България? Но тъй като в главата на Путин Русия е преди всичко идея, то тя може да се „обединява“ с всякакви групи, навсякъде по света, стига те да чувстват духовна връзка с Москва; не е задължително да са на съседни територии.

Руснаците не схващат – никога не са го правили – западната идея за равенство и равноправно съюзяване. При тях – и особено при Путин – всичко е вертикала и главният въпрос винаги е: „Кой кому се пада началник?“.

Руснаците като свръх-националност

Путин дава отговор и на този въпрос. Той не обещава на бъдещите членове на „руския свят“ равноправно съюзяване, а господство на руснаците: „Но искам да подчертая – без руснаците като етническа група, без руския народ няма и не може да има руски свят и самата Русия“. Защо така? Ето защо: „руснакът е повече от националност“. Разбираемо е, че тази свръх-националност е предопределена да господства над по-низшите „братушки“.

Междинният извод дотук е, че Русия не само няма скоро да се спре, но напротив, планира нови, огромни експанзии. Очевидно, обаче, идеята за „Великия руски свят“ вече не е достатъчно убедителна за самото руско общество. Затова Путин се опитва да му предложи съпътстващ величието идеен пакет: „…достойни условия на живот, модерна културна, здравна и спортна база във всички региони на страната. Това е квалифицирана, добре платена работа. Висок социален престиж на работник, инженер, учител, лекар, артист, културен деец, предприемач, на всеки съвестен специалист, занаятчия…“

Лъже, разбира се. Ако той беше способен да даде това на народа си, все щеше да има нещо постигнато в тези направления в последните две десетилетия. Но самият факт, че Путин е принуден да предлага на руснаците онзи западен начин на живот, на който те винаги са завиждали, означава, че нещо не е наред с „идейната подготовка“ (според съветския термин) на сегашното руско общество. Май все пак не всички руснаци са готови да умират в украинската кал за величието на руския свят. Май някой е съобщил на Путин, че руснаците искат поне умерено-човешки живот.

Има ли място за надежда?

Ценностите на демокрацията, на всекидневната житейска подреденост изглеждат скромни и някак свити на фона на тържествените фанфари на диктаторската пропаганда. Но историята показва, че именно тези ценности обикновено печелят при сблъсъка си с диктаторите, тъй като обикновените хора искат просто обикновен живот и никой да не ги тормози. Смея ли да се надявам, че поне някакви групи руснаци отново са стигнали до желанието за такъв живот, вместо за планетарно господство?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 118 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Евг Дайнов Пишеш Глупости,!!

    116 46 Отговор
    Алкаша отново се Изцепи!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лекувайте се спешно!

    74 21 Отговор

    До коментар #1 от "слава на великия путин вечна слава":

    Макар, че вероятно си напълно безнадежден случай...
  • 8 Хлопа ти дъската

    59 17 Отговор

    До коментар #1 от "слава на великия путин вечна слава":

    Смени си първо памперса!
  • 9 Европа, от Ванкувър до Владивосток

    40 37 Отговор
    По времето на студената война всеки конфликт в света имаше американска и съветска компонента, а сега вече и китайска.
    Като глобална световна сила, РФ е навсякъде, дори Дайнов внимателно го следят от КГБ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Име

    36 24 Отговор
    Добре, стана ясно, всичко е Берое. Нещо се е случило страшно, Путин е звяр. Да, ама - славяните не ги кльопат както трябва на Запад - верно - по-напреднали са - ама и славянската култура не сме по-нисши. Имаме повече духовни интереси, не можем да станем баш - западняци.

    Учим се - носим дънки и викаме - "мерси", дъвчим дъвки и "Кока-кола" пием. Гледаме блок-бастери.

    Коментиран от #182

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Навремето

    83 27 Отговор
    На такива съчинения им викахме "разтягане на локуми". Много говориш, пък нищо не казваш. Авторът е майстор в творенето на подобни пасквили. Поставям му среден три сама заради положения труд, макар и твърде безхаберен.

    Коментиран от #159

  • 14 Смех в блатото

    32 32 Отговор
    СССР от Али Експрес.

    Дайнов е велик. :))))
  • 15 Свободен галош

    29 2 Отговор

    До коментар #10 от "Свободен":

    Също и калъфи ги нарече.
  • 16 ХАХАХА

    66 12 Отговор
    Само като прочетох името и получих тръпки на погнуса.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 фен

    56 11 Отговор
    А до къде се простират САЩ!? Май все в по - малко глави на изкуфели старци...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Томас Бернхард:

    55 8 Отговор
    Мислещият човек постоянно се намира в едно гигантско сиропиталище, в което всички хора му доказват, че той няма родители .
    Соросите промиха мисленето и образованието на децата .
    За това децата ни са на последно място в европа по математика и литература . За историята да не говорим .
  • 23 Разумен

    60 15 Отговор
    По идиотски анализ не бях чел....ама толкова му е капацитета на Дайнов
  • 24 Новини

    45 12 Отговор
    Ай стига с тия миндянски "анализи"! Достатъчно!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пенчо

    45 13 Отговор
    На колко ракии е писан този така наречен анал.из!?
  • 28 Име

    37 15 Отговор
    На САЩ им се иска - ама не могат. Това е отдавна импотентна държава - времената в които Рузвелт нареждаше на Чърчил да премахне колониалните владения и - Великобритания слушаше, къде ще ходи - при подводниците на Хитлер и Дьониц, ще слуша.

    Сега нямат адекватно послание към света, нито са спасители - нито са лечители - нито нищо. Да - интересни са им филмите - но са недостатъчни като култура. Главният герой е пенсиониран ветеран от войната, ама го издразват и той прави мазало - това е сюжета.

    Липсват спокойни отношения, откакто САЩ са на върха - постоянно има войни, а това са вече 30 години, Ирак, Афганистан, Сирия, непрекъснато се лумка нещо.

    Коментиран от #35

  • 29 Последния Софиянец

    15 37 Отговор
    Аз вече ватенки и копейки не пускам в ресторанта, само повръща и нямат пари, след работа на задната врата им давам да ядат какво е останало от клиентите, бият се всяка вечер за остатъците, иначе били най големите и най богатите, по съврани са от нашите роми!

    Коментиран от #31, #170

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 селска пръчко

    33 14 Отговор

    До коментар #29 от "Последния Софиянец":

    Като говориш за ватенки , първо виж скъсаната антерийка на дедо си и дънестите потури на които сега викат - дънки !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 разбира се брат

    35 20 Отговор

    До коментар #25 от "Смех в блатото":

    Когато руснаците са имали университет , театър , опера , балет - българите са ходели с фесове и са живеели в сламени колиби заедно с воловете .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 а на нас кой я даде тая писменост ?

    10 10 Отговор

    До коментар #32 от "Смех в блатото":

    Едни братя Византийци ?

    Коментиран от #39, #179

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пиандурника

    34 12 Отговор
    Евгени Продайнофффф бившото БКП учил в Русия а сега третополов слуга
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ма много си смешен брат

    6 1 Отговор

    До коментар #46 от "Смех в блатото":

    и много неграмотен .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Я марш

    7 16 Отговор

    До коментар #58 от "истината в очите":

    Трай бе ошанка
    Азбуката е на тоя който е платил за нея със злато и земя

    Коментиран от #62

  • 61 Според бълвоча на

    32 8 Отговор
    пияния Гена. Всеки който не е джендър е нецивилизован и няма право на мнение. Всеки който е руснак, трябва да бъде мачкан и унижаван. Трябва да има един световен ред и да им се подчиняваш
  • 62 а бе я не ми се святкай

    9 1 Отговор

    До коментар #60 от "Я марш":

    че да не ти навра и буквара в ауспуха

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ще има падни стани

    2 15 Отговор

    До коментар #62 от "а бе я не ми се святкай":

    Няма мое да избягаш ошанка

    Коментиран от #67

  • 65 Е какво излиза?

    22 11 Отговор
    "Путин е принуден да предлага на руснаците онзи западен начин на живот, на който те винаги са завиждали"!? - Русия си има всичко, сега и западен начин на живот ще има, а Запада има само .едерастия, не се знаят от кой пол са, та и нашите краварски подлоги като Дайнов са такива.
  • 66 Шостакович

    10 1 Отговор

    До коментар #63 от "Смех в блатото":

    Ти ли ще ми кажеш с какви корени съм бе неграмотен . Ти като си с ромски аз питам ли те .
  • 67 ще има

    8 3 Отговор

    До коментар #64 от "Ще има падни стани":

    ама на п у т ...кин ден бе галош .

    Коментиран от #73

  • 68 Механик

    15 27 Отговор
    Русия е заплаха за цялото човечество и тази заплаха трябва да бъде премахната.

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    12 22 Отговор
    Русия и цивилизация!!!????
  • 71 Павел пенев

    20 14 Отговор
    Скоро още ще им припари на западните гадове и ще разберат до къде се простира Русия. Аз бих казал,че Русия е безкрайна и безгранична.
  • 72 аман от цървули

    17 10 Отговор

    До коментар #68 от "Механик":

    Ами взимай мешката и тичай при потника са се оправяте с Русията .

    Коментиран от #90

  • 73 Ще има падни стани

    2 6 Отговор

    До коментар #67 от "ще има":

    На путин ден няма проблеми
    Ще ти стане добре тогава обаче

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 и на тебе ще ти стане добре

    6 2 Отговор

    До коментар #73 от "Ще има падни стани":

    като ми осмучеш любовния мускул .
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ЗООЛОГ

    10 4 Отговор
    Страх тресе подпалвачите на войната, а елементите около хранилката са обезумели.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ха ха

    19 7 Отговор
    ценностите на демокрацията ги видяхме в чекмеджето на тоя дето сега ще пише конституция , виждаме и тия дето искате да ги скриете като тотален грабеж и мачкане на работещите , всекидневните самоубийства от мизерия и безизходица , ровещите в кофите за смет , уредба която инсталира истински бандити да организират "обществения живот " е меко казано престъпна , русия и путин са в отговор на престъпленията ви срещу хората
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ТЕЗИ

    12 4 Отговор
    ОТ ГОЙЧО ФАШС ЗЕЛЕ МНОГО ОТВОРЕНИ ФАЩ ЩЕ НАЛИВАТ МИЛИОНИ И ТАМ ЗА ТАЗИ ГЬОБЕЛСКА ПРОПАГАНДА
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Механик

    6 15 Отговор

    До коментар #72 от "аман от цървули":

    Ще се оправим с вас задунайските руски роби!

    Коментиран от #92

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 да бе цървул

    10 2 Отговор

    До коментар #90 от "Механик":

    Ами ела да се оправиш че да ти опъна кожата на оградата .

    Коментиран от #96

  • 93 Франсис Фукуяма

    15 20 Отговор
    Русия се е превърнала във фашистка държава. Това е крайно националистически режим, който централизира цялата власт и отрязва всички алтернативни центрове на властта.
    В крайна сметка това е фашистка диктатура с реваншистка външна политика. Това е държава, която след поражението си се доближава максимално до нацистка Германия.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Механик

    6 13 Отговор

    До коментар #92 от "да бе цървул":

    Депутинизацията ще ти се отрази здравословно.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 да ама не

    5 0 Отговор

    До коментар #87 от "Смех в блатото":

    И що се казва Климент Охридски , а не Климент Шуменски например ?

    Коментиран от #105

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Кресна

    17 16 Отговор
    Русия е най-мpъcната и до погнyca отврати:телна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални ypoди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лa йната, в които иска да потопи целия свят.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Отговор

    13 1 Отговор

    До коментар #99 от "да ама не":

    Защото Климент е работил в старобългарския град Охрид - затова.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 истината е бе

    12 5 Отговор
    А Евгени Дайнов е цъ рву л
  • 113 Жоро

    17 5 Отговор
    Приятел един съвет подай си молбата за напускане от теб не става анализатор , опитай в селското стопанство
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 НАБЛЮДАТЕЛ

    18 7 Отговор
    Англосаксите обвиняват руснаците в желание за планетарно господство - ей това е върха на ДВУЛИЧИЕТО. Крадеца вика дръжте крадеца.
  • 116 Руска поговорка

    9 7 Отговор
    Най-хубаво е не там където ни няма а там където никога не сме били.
  • 117 В. В. П.

    12 16 Отговор
    Руснакът съзнава, че е ненавистен, непоносим или в най-добрия случай съжаляван в цивилизования свят, в който свят той няма дял и никакво участие в изграждането му през вековете. Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Механик

    11 16 Отговор
    Когато Сергей Брин е на 16 години, а семейството му вече живее в САЩ от 10 години, баща му го взима със себе си на кратко посещение в Русия. Годината е 1990, а Съветският съюз е пред разпад. На втория ден от пътуването тийнейджърът вече е наясно какъв живот е можел да има при други обстоятелства. Бъдещият съосновател на Google дърпа баща си настрани и откровено му казва: "Благодаря ти, че ни изведе от Русия."
  • 121 Име

    10 8 Отговор

    До коментар #35 от "Смех в блатото":

    Има и български факултети - в България е пълно със студенти от Гърция - по медицина - явно има интерес. Да - престижно е западното образование - но - ето сега става ясно, че е гола вода и това.

    Щом толкова Харвардски кадри, не могат да управляват световните събития, а - свеждат всичко до елементарна пукотевица - ясно е какво.

    Понеже САЩ не може вече да предложи нищо реално опира до груби войни.

    Какъв Запад, имат 1-2 стоки, които са интересни. Тоблерон и Шоколадово яйце. Големата работа, честно.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Име

    6 6 Отговор

    До коментар #35 от "Смех в блатото":

    Има и български факултети - в България е пълно със студенти от Гърция - по медицина - явно има интерес. Да - престижно е западното образование - но - ето сега става ясно, че е гола вода и това.

    Щом толкова Харвардски кадри, не могат да управляват световните събития, а - свеждат всичко до елементарна пукотевица - ясно е какво.

    Понеже САЩ не може вече да предложи нищо реално опира до груби войни.

    Какъв Запад, имат 1-2 стоки, които са интересни. Тоблерон и Шоколадово яйце. Големата работа, честно.
  • 127 Ксаниба

    15 11 Отговор
    Векове наред руснаците компенсират икономическата си немощ с военна сила. А когато се разбере, че и военна сила нямат – компенсират нейната липса с лъжа и заплахи.
  • 128 Делю Хайдутин

    13 10 Отговор
    Руснаците обсебени от маниакалната идея, че са богоизбратна нация с особена мисия в света искат да налагат със сила своите разбирания за морал и общочовешки ценности. А това ги превръща в заплаха за цялото човечество. И ако човечеството иска да оцелее трябва да ги изолира и подложи на депутинизация. Едва когато руснаците се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора могат да бъдат допуснати до цивилизования свят.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Българин

    9 9 Отговор
    Това джудженце много нагло бе!?
  • 131 Перо

    13 14 Отговор
    Ако на руснаците се даде възможност да си избират водач, те избират най-лъжливият, най-подлият и най-жестокият и заедно с него убиват, грабят и насилват и накрая стоварват върху него своята вина. А след време църквата го обявява за светец.
  • 132 Руската мечта

    13 12 Отговор
    Седейки до шия в лайната, да завлекат там всички останали.
  • 133 Последния Софиянец

    12 11 Отговор
    Колкото по-далеч от Русия, толкова по близо до цивилизацията!
  • 134 крис

    11 5 Отговор
    Седнал с чашка и мезе,ТОЙ написа поредната простотия....
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Кочо

    10 10 Отговор
    Пymuнизма е висшият и последен стадий на бандитския капитализъм в Русия.
    Путинизма - това е война и "консолидация" на нацията на основата ненавистта към някоя етническа група, това е настъпление срещу свободата на словото и информационно зомбиране, това е изолиране от външният свят и икономическа деградация.
    Путинизма е контролен изстрел в главата на Русия.
  • 137 Хахаха

    11 6 Отговор
    Окрайна и запада губят прокси войната хахахаха а уж са били силни като хартиен тигър са хахахахаха

    Коментиран от #144

  • 138 Джохар Дудаев

    10 10 Отговор
    Рашизма е по-страшен от фашизма, нацизма и расизма — все човеконенависнически идеологии. И тази ужасна болест вероятно може да бъде излекувана само от най-тежкитие изпитания.
    Единственият народ на Земята, който не вярва в нищо, бездуховен, безнравствен и изоставащ безнадеждно и за дълго от нивото на човешко развитие е руският.
    Изпитанията пред руския народ ще бъдат много трудни, а прогнозата е неблагоприятна. Пътищата на духовността и новите идеи за Русия са затворени.
  • 139 Магелан

    9 11 Отговор
    Шок и ужас.Толкова точно написано и анализирано с факти и исторически събития че не знам какво още трябва да се напише за Руския национализъм и болшевишка идеология на агресия?
  • 140 Стоян

    12 8 Отговор
    Слава на президента Путин. Слава на Велика Русия.

    Коментиран от #141

  • 141 Делю Хайдутин

    11 11 Отговор

    До коментар #140 от "Стоян":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските
    терористи и садисти близо две години от началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 600 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.
  • 142 Баба Ванга

    10 9 Отговор
    Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
  • 143 1111

    8 5 Отговор
    Русия се простира до където бъде спряна. После си почива малко, въоръжава се и всичко започва отначало.
  • 144 ???

    3 2 Отговор

    До коментар #137 от "Хахаха":

    И какво се радваш? Животът ти по-хубав ли ще стане от това, или още по-лош? Ами на децата ти?
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Зелен Демократ

    13 3 Отговор
    Г-н Дайнов, преди няколко месеца се срещнах с Г-н Сорос и Г-н Шваб и докато си говорихме как я карам и зкачливо им се оплаквах, че все пак понякога ми се налага и да се напрягам в работата си на демократ, на молбата ми за това да нямам никакви натавоварващи отговорности, с дни ми аващи без да правя абсолютно нищо, но НПО да ми плаща яко, те се засмяха и казаха, че тая "работа" е запазена само за Евгений- най- великия демократичен Анализатор и нищоправец
  • 147 Васил

    8 13 Отговор
    Раша е една голяма загниваща кочина без бъдеще.
  • 148 Кочо

    9 12 Отговор
    Русия за пореден път се превърна в империята на злото и като такава е заплаха за цялото човечество. И ако човечеството иска да оцелее трябва да направи всичко възможно тази заплаха да бъде премахната.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Коментар

    9 6 Отговор
    Цитат:" Не е ли това заявката за окупирането на Балтийските републики, Румъния и България?"

    Не,не е никаква "заявка".Обаче Хилъри Клинтън преди години каза,че точно Румъния,Украйна и прибалтийските държави трябва да се разчистят от местните индианци,за да има къде да се засели тая ако избухне Йелоустон.Едва ли Путин я е накарал тая да говори това.Речта й още стои в интернет и може да се намери.Искат в този регион да ни настроят срещу руснаците,за да ни хвърлят в безсмислена война и да разчистят територията.Да се разкарат с все войните си!По тяхна идея сега ще плащаме високи сметки за вода все едно я внасяме,за да се ограничи потреблението и да може Камилата Харис на другия край на света да пие евтина чиста вода докато местните индианци тук изнемогват.
  • 151 Бегай !

    6 4 Отговор
    Що за глупост е написал това пиянде ?
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 9689

    4 3 Отговор
    Още едно платено леке.
  • 155 Учуден

    0 1 Отговор
    Бе, къде изчезна кака Цонка? Толкоз ми липсва тая палавница.
  • 156 я виж ти

    4 3 Отговор
    „говорещата глава“ дайнОФФ пак се появила! Бях се притеснил да не се е гътнал, от изборите мълчи като...
  • 157 Олга

    5 2 Отговор
    Всеки лепи думите както му падне - без смисъл , значение и най-важното без отговорност. Дайнов къде намерил белези на цивилизация при нацистите, които изтриват собствената си държава и народ? От 52 млн.население вече останали най-много 28. От космоса се следи брой на могилите и размер на гробищата,които катастрофално се увеличават. Няма кой да се възстанови украински етнос.
    На лицо недобита "цивилизаия".
  • 158 Алфа херинга

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Свободен":

    Прави ми впечатление, че вие т.н. либерали, демократи, евроатлантичета или както се наричате, не сте даже и наполовина толкова интелектуални за колкото се представяте. Дайнов ти каза в прав текст, че си галош, обаче ти си щял да си помислиш, че било за някой друг. Айде сега се възприеми, че си орел и отиди да полетиш от някоя висока скала.

    Коментиран от #161

  • 159 Въобще

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Навремето":

    не е разтягане на локуми, колега! Не ми е симпатичен Дайнов, известен ми е начинът му на живот, както и циничното му отношение към много неща, но статията му в случая е направо в десятката. Руската имперска политика не се е променила още от времето на Иван Грозни, независимо от това кой държи властта в конкретен исторически период и какъв обществен строй е организиран. Имайки негласната подкрепа на китайците като нова световна сила, руснаците могат да си позволят да си разиграват коня, демонстрирайки завръщането си на световната сцена след дългия период в миманса като последствие от провала на социализма и загубата на Студената война. Така че изводите на Дайнов въобще не са погрешни!
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Свободен

    2 4 Отговор

    До коментар #158 от "Алфа херинга":

    Виждам, че се разпознаваш като български "бурят" и си се засегнал.
    Разликата е, че руските буряти са се родили и израснали почти като домашни животни, а ти си избрал доброволно тяхното мислене!
    И то докато живееш в цивилизация!
    Някой е направил голяма грешка, давайки ти лична карта на европеец.
    Ти си си за Бурятия!
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Руският колаборационист

    4 3 Отговор
    Кирил Стремоусов(1976 - 2022): "Изконните руски земи са от Африка до Австралия, скоро ще има и там референдуми" и част от неговата песничка:
    "Виждам Прага и Варшава, Будапеща, Букурещ - Все места любими - част от руската държава. Виждам пагоди в Шри Ланка, И Корея, и Китай, Откъдето и да мина с танка, Навсякъде е моят край любим. Виждам Амазонската рекичка, крокодили виждам аз, Моята земя това е - руската страна! Недалеч са пирамиди, пълноводен Нил тече - Мие роден руски бряг. Рус, гордея се с теб! Виждам Вашингтон в далечината, Далас виждам и Тексас, Колко е приятно тук, в Русия, да изпиеш вкусен руски квас."
  • 164 Руският колаборационист

    1 3 Отговор
    Кирил Стремоусов(1976 - 2022): "Изконните руски земи са от Африка до Австралия, скоро ще има и там референдуми" и част от неговата песничка:
    "Виждам Прага и Варшава, Будапеща, Букурещ - Все места любими - част от руската държава. Виждам пагоди в Шри Ланка, И Корея, и Китай, Откъдето и да мина с танка, Навсякъде е моят край любим. Виждам Амазонската рекичка, крокодили виждам аз, Моята земя това е - руската страна! Недалеч са пирамиди, пълноводен Нил тече - Мие роден руски бряг. Рус, гордея се с теб! Виждам Вашингтон в далечината, Далас виждам и Тексас, Колко е приятно тук, в Русия, да изпиеш вкусен руски квас."
  • 165 Казуар

    4 0 Отговор
    Путин да тръгне да завладява страни от НАТО, дупе го лъже.

    Коментиран от #167

  • 166 Причината?

    3 0 Отговор
    Когато идеологическата ти ориентация те вкара в ъгъла, единственият избар е "словесна плава и турлю гювеч от думи" но нищо не прави минятюрнана ти на височина на камбанарийката от която се дереш от викане. Явно DW Юяко са го зокъсали та да опрат до Дайнов!
  • 167 И все пак има логика

    4 0 Отговор

    До коментар #165 от "Казуар":

    Няма по нескопосан довод, единствено служещ за плашило към западнячите, като Путин атакува НАТО. И все пак, това е решение, което се взима при поне 2 към 1 за успех на играч "ва банк". Путин не е и го доказва с доктрина: атмно (ядрено) оръжие само при опадност за Русия

    Коментиран от #169

  • 168 паксметука

    3 4 Отговор
    - Защо банкерите празнуват на Никулден? - Защото и те се изхранват с лов на шарани...! Но за жалост доживяхме да видим прераждането на ФЮРИ с тази разлика че онези бяха културни и чисти европейци а тези са мръсни и гладни убийци , вандали без грам култура и човещина виждайки какво вършат в уж братска Украйна , какво ли я чака Европа а...?!! Пази боже простак власт да има .. те ти и резултата... война в 21 век от уж големите миролюбци..!!! Богъ да пази България!!! И ЕВРОПА..!
  • 169 Никой не иска война

    4 4 Отговор

    До коментар #167 от "И все пак има логика":

    с Русия и да завладява нейната територия. Такава огромна площ не може да се окупира, а и няма смисъл поради ядрения арсенал на РФ и НАТО които биха унищожили живота на планетата. Русия ще бъде икономически изолирана както е сега С. Корея, Куба, Венецуела и ще се саморазпадне защото е многонационална държава както стана със СССР. При това разпадане, което е всъщност опасността за РФ срещу кого ще използва ЯО - Чечня, Дагестан или Якутия? Окупацията ще бъде мирна, ще дойде от изток и всъщност вече е започнала с харизването от Путин на 1,5млн.кв. км. на Китай. Другарят Си казва, че изконните китайски земи са до Урал.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Галин

    3 0 Отговор
    И едните и другите си изпробват новите оръжие за сметка на украинците.
  • 172 Евгений

    1 3 Отговор
    Треперете, българи, Путин ще ви завладее, ако не подкрепяте правителството !
    Аз лично ще се грижа за вас, като ви осведомявам периодично какъв главорез е Путин и как се храни с малки дечица за вечеря.
  • 173 резервист

    3 4 Отговор
    Евгений Дайнов има проблеми с алкохола ! това е моят брутален отговор.
  • 174 Га че е хич

    5 1 Отговор
    Като гледам с какви почести днес посрещнаха Путин в Абу Даби ... га,че хич не са притеснени от експанзионизма му, а обратното. Оня ден пък е Кувейт нйкой не е ба да посрещне немския президент и видя като сопол сума време.
  • 175 Диамантената ръка

    5 2 Отговор
    Чак толкова да е изкукал Путин да се бие с Нато не вярвам, макар че диктаторчетата с мания за величие никога не свършват. Нито САЩ, нито Китай някога ще позволят на Русия да е нещо повече от тях.
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Имам

    2 0 Отговор
    един Ексистенциален въпрос- какви ли треви се използват за чаьове и каква част от тях подпомагат “изпадането в амок“, и продължението, зелето и набедения анаЛизатор- не прекаляват ли с последните.

    Коментиран от #178

  • 178 ТТТ

    0 1 Отговор

    До коментар #177 от "Имам":

    Имаш мухи в главата. Трябва очевидно повечко четене.
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Пенка

    0 2 Отговор
    Евгений,то и името ти е руско,какви глупости платени пишеш.Евала на Путин и на Орбан един такъв да имахме и кяхме да бъдем отново Велика България.
    Народа обича Русия това е.
  • 182 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Име":

    Добре стана ясно, всичко е путинофилия. Стари опорки колко са ощетени славяните от запада, колко е лошо да носим дънки и пием кока-кола. Остава да вмъкнеше по някакъв начин Сорос и сатанистите от ЕС и НАТО за да подсилиш вкуса на евтин рашизъм. Да не забравяме и семейните ценности, че ще трябва да се борим с ЛГБТ. И след като не разбрахме, защото толкова е лошо да пием кока-кола, защо не ни се обясни какво да пием като нейна алтернатива? Какво ни предлага другата гледна точка?
  • 183 гумата

    0 0 Отговор
    Има една добра новина! Който се е захванал с българите не е прокопсал. За руснаците ще е трети или четвърти път и всеки път им коства по една национална катастрофа. Хич не са добре дошли и ще им е за последно.
  • 184 Абе

    0 0 Отговор
    Ахахахахахаааа, дойче веле и дайноф, ахахахахахаааа.