Отидете към основна версия

7 858 105

Залужни се е оплакал на САЩ от Зеленски и е поискал 400 милиарда долара

  • валерий залужни-
  • лойд остин-
  • володимир зеленски-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • снаряди

Все повече се увеличават доказателствата, че има напрежение между военното и политическо ръководство на Украйна

Снимки: БГНЕС/ EPA

Американският военен министър Лойд Остин е бил информиран по време на посещението си в Киев, че Украйна се нуждае от 17 милиона снаряда и финансови ресурси на стойност 350-400 милиарда щатски долара за победата над Русия във войната, предаде „Украинская правда“.

Според изданието, което се позовава на своя източници, изчисленията на Генералния щаб на Украйна показват, че за изпълнение на задачата на президента за освобождаване на цялата територия на Украйна са необходими сили и средства за 350-400 милиарда долара.

В същото време Валерий Залужни, главнокомандващ украинските сили, се е оплакал на Остин от украинския президент Володимир Зеленски, защото според Залужни президентската администрация се е намесвала пряко във военните дела на ЗСУ.

От статията става ясно още, че администрацията на президента Зеленски е склонна да смята, че уволнението на Залужни ще допринесе за политическата му кариера. Близките на Зеленски разбират добре това, така че значителна част от екипа на президента на Украйна е категорично против оставката на сегашния главнокомандващ.

По данни на американското издание PBS от началото на инвазията до края на юли тази година САЩ са предоставили близо 77 милиарда щатски долара помощ (хуманитарна, икономическа и военна) на Украйна. Това означава, че искането на Залужни на близо 400 милиарда долара на практика е непосилно.

Все повече се увеличават доказателствата, че има напрежение между военното и политическо ръководство на Украйна. Народният депутат от партията "Слуга на народа" (партията на Зеленски) Маряна Безугла вече открито иска оставката на Залужни и дори открито обсъжда кой да го замени на поста. Поисканият от Залужни брой от 17 милиона снаряда за украинската армия е невъзможен за изпълнение. За справка, ЕС обеща на Киев доставката на 1 милиона артилерийски снаряда, но не успя да изпълни това си обещание. Напрежението в Киев се увеличи след неуспешната контраофанзива, с която украинската армия целеше да достигне Крим до края на годината.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: