Отидете към основна версия

2 065 26

В Украйна убиха шестима непалски наемници, воюващи за Русия

  • непал-
  • русия-
  • украйна-
  • наемници-
  • убити

Сънародник на жертвите е заловен

Снимка: Фейсбук

Непал заяви в понеделник, че шестима негови граждани са били убити, докато са служили като наемници в руската армия, докато друг е бил заловен в Украйна, предаде AFP.

Катманду призова Русия да спре използването на непалски наемници и да изпрати всички мъже, които все още служат, обратно у дома.

Министерството на външните работи на Непал заяви, че е получило информация за смъртта на „шестимата непалски граждани, докато са служили в руската армия“, и посочи името на друг гражданин, „задържан в Украйна, след като е бил вербуван в руската армия“.

Не се уточнява къде, как и кога са убити шестимата.

„Правителството на Непал поиска от руското правителство да репатрира телата им в Непал и да компенсира семействата на жертвите“, казаха от министерството.

„Непал поиска от руското правителство да не набира непалски граждани и да ги изпрати обратно възможно най-скоро, ако има такива“.

Съобщението идва, когато руските войски се опитват да превземат Авдеевка, индустриален град в източната Донецка област на Украйна, който се превърна в една от най-оспорваните точки на фронтовата линия.

Непал, хималайска нация с мнозинство от индуисти, е на над 5 350 километра от кръвопролитието в Украйна.

Много непалци отиват в чужбина, за да печелят пари, а паричните преводи са от решаващо значение за икономиката на Непал, равнявайки се на почти една четвърт от БВП на страната миналата година, деветият най-висок процент в световен мащаб, според Световната банка.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.

Свързани новини