Отидете към основна версия

18 218 152

Американски генерал: С един удар Украйна може да спечели войната. Но Германия отказва да даде разрешение за него

  • украйна-
  • бен ходжис-
  • крим-
  • кримски мост-
  • русия-
  • сащ-
  • германия-
  • война-
  • ракети

Унищожаването на моста може да бъде ключът към победата на Украйна не само в Крим, но и във войната като цяло

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинската армия ще бъде в състояние да унищожи Кримския мост с достатъчен брой управляеми ракети - като ракетите ATACMS и германските ракети Taurus. Това пише бившият командир на сухопътните сили на САЩ в Европа Бен Ходжис в статия за Foreign Affairs.

Генералът нарече изграждането на моста част от стратегията на Москва за доминиране на Украйна и Черноморския регион. Унищожаването му може да бъде ключът към победата на Украйна не само в Крим, но и във войната като цяло.

Ходжис нарича основния проблем за украинските въоръжени сили факта, че мостът е устойчив на повреди и атаки. За да го свалите напълно, е необходима масирана атака с мощни ракети. Въпреки това, дори усъвършенствани ракети като ATACMS имат ограничена точност и е малко вероятно да ударят сравнително малки цели на моста.

Ходжис отбеляза, че германската ракета Taurus, предназначена да унищожава бункери, може да има голям шанс да повреди една или повече опори на моста. Германия обаче отказва да предостави на Украйна тези ракети поради опасения от руски ответни стъпки.

Бившият командир подчертава, че най-ефективният начин за унищожаване на моста е демонтирането му с взривни заряди. Това обаче изисква директен достъп до моста, какъвто украинските войски все още нямат.

Ходжис заключи, че докато Кримският полуостров не бъде освободен, Украйна трябва да продължи да атакува моста с всички налични средства, дори ако това само временно го извади от строя. Постоянните атаки могат да забавят руската логистика и да намалят предимството, което Москва печели от анексирането на полуострова. Той също така припомни, че Русия обмисля възможността за изграждане на тунел под Керченския пролив заедно с Китай, което показва тяхната загриженост за заплахата от разрушаване на моста, предаде агенция УНИАН.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 210 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: