Отидете към основна версия

5 647 74

Латвийският президент: Владимир Путин не може да ни уплаши

  • едгарс ринкевич-
  • латвия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • нато-
  • украйна

Всъщност това е опит да се прикрият всички зверства, които Русия извършва в Украйна, заяви Едгарс Ринкевич

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевич реагира невъзмутимо на коментарите на руския президент Владимир Путин от понеделник, който остро разкритикува отношението на Латвия към част от руското население на страната, предаде БТА.

"Това е политика на сплашване", заяви днес Ринкевич пред вестник "Неаткарига Рита Авизе". "Това е общ наратив на руската пропаганда в последно време, че всички техни граждани или тези, които принадлежат към руския свят, са брутално малтретирани. Всъщност това е опит да се прикрият всички зверства, които Русия извършва в Украйна", заяви латвийският президент.

В понеделник руският президент Владимир Путин разкритикува отношението на балтийските държави към част от руското им население. "Не вярвам, че щастието ще споходи тези, които водят такава политика", каза той. Тези, които третират част от населението си - буквално - като свине, не трябва да се учудват, ако това се обърне срещу тях" добави той.

Според руската държавна новинарска агенция ТАСС Путин е направил тези коментари по време на заседание на руския Президентски съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека. Контролираният от Кремъл съвет е обсъждал промени в закона за чужденците в Латвия. От приблизително 1,9 милиона души в малката държава, която е членка на Европейския съюз и НАТО, всеки четвърти е с руски произход. Много руснаци обаче не са латвийски граждани, а имат статут на лица без гражданство.

След руската инвазия в Украйна латвийският Сейм (парламент бел. ред.) въведе езикови тестове за тези хора, за да провери уменията им да ползват в ежедневието латвийския език. Онези, които не издържат теста, бяха заплашени с отнемане на разрешението им за пребиваване. Вследствие на това са били засегнати около 20 000 души. Тези, които не са успели да се справят с теста до 1 септември, могат да кандидатстват за двугодишно разрешение за пребиваване и да положат теста отново. Всички, които не са се явили на теста, са получили писмо с призив да напуснат страната, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: