Отидете към основна версия

5 086 26

Украинското проруско движение „Втора Украйна“ влезе в Сърбия

  • виктор медведчук-
  • русия-
  • украйна-
  • сърбия-
  • втора украйна

Целта на „Втора Украйна“ е интеграцията на украинците, които са на различно от официалното мнение

Движението „Втора Украйна“ на украинския олигарх и проруски политик Виктор Медведчук, който е кум на руския президент Владимир Путин, регистрира свое представителство в Сърбия, съобщава в. „Данас“, пише БТА.

Според информация на руската медия „Октагон“ представителството е учредено преди два месеца. Сръбският предприемач Драган Станоевич, базиран в Украйна представител на сръбския клон на движението, потвърди пред в. „Данас“ информацията.

„Познавам политическата система в Украйна. Формално и юридически аз представлявам (движението в Сърбия), но цялата организация е тяхна“, коментира Станоевич, визирайки Медведчук и още 15-20 журналисти, политолози и активисти от Украйна, които са част от движението.

Целта на „Втора Украйна“ по думите на Станоевич е интеграцията на украинците, които са „на различно от официалното мнение“.

„Идеята е да се занимаем с украинците в Сърбия, да проверим дали им трябва някаква помощ. Това е грижа за хората, които са извън Украйна“, посочи Станоевич и допълни, че това не е политическа, а обществена кампания.

Той отбеляза, че в Сърбия съществуват множество организации за помощ на украинци, които „сортират и класифицират хората“ дали са проруски или проукраински настроени.

Създаването на проекта „Втора Украйна“ от Виктор Медведчук бе обявено през април тази година, посочва „Октагон“. Международното публично движение „За развитието на обществото „Втора Украйна“ е регистрирано официално през юни в Москва. Декларираните цели на проекта са „легализация, социална адаптация, намиране на работа“ и друга помощ за гражданите на Украйна. Към момента има пет активни центъра на движението – в Москва, в Ростов на Дон, Краснодар, Белгород и Симферопол. Организацията обещава и подаръци за Нова година за „децата на всички украинци, които се включат“.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: