Отидете към основна версия

1 986 26

94 израелски войници са били убити в битката за Газа от началото на войната

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • война

Броят на загиналите палестинци в анклава е 17 487

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите в Газа от началото на войната преди два месеца е 17 487, като хиляди са изчезнали и се предполага, че са заровени под развалините, предаде VOD. Седемдесет процента от жертвите са жени и деца, според здравното министерство.

Деветдесет и четирима израелски войници са били убити в битките в Газа от началото на сухопътната инвазия в анклава, според израелската армия.

Седем минохвъргачни снаряда са паднали в комплекса на посолството на САЩ в Багдад по време на нападението рано в петък, каза американски военен служител пред Ройтерс Това е най-голямата атака от подобен тип през последните години.

Силите на САЩ В Ирак и Сирия също бяха атакувани с ракети и дронове още пет пъти в петък - три пъти в отделни бази в Сирия и два пъти във военновъздушната база Айн ал-Асад западно от Багдад, каза служител на отбраната на САЩ.

Атаките се засилиха от средата на октомври, когато свързаните с Иран милиции започнаха да атакуват активи на САЩ в Ирак и Сирия заради подкрепата на Вашингтон за Израел във войната му срещу Хамас в Газа.

В окупирания Западен бряг израелските сили застреляха и убиха шестима палестинци в петък в бежански лагер близо до град Тубас.

Палестинският президент Махмуд Абас настоя за международна мирна конференция за прекратяване на войната в Газа и за изработване на трайно политическо решение, което да доведе до създаването на палестинска държава.

Също в петък израелските военни споменаха за разследване на смъртта на журналист от Ройтерс в Южен Ливан на 13 октомври, без да назовават името на жертвата Исам Абдала

По време на инцидента силите на ливанската Хизбула са атакували през границата и израелските сили са открили огън, за да попречат на Хизбула да влезе в Израел.

Израелските отбранителни сили заявиха, че са запознати с твърдението, че журналисти, които са били в района, са били убити в зоната на активни бойни действия и инцидентът се разглежда.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини