Отидете към основна версия

1 281 18

САЩ ще помагат на Аржентина в преговорите с МВФ и в развиването на литиевата индустрия

  • хавиер милей-
  • аржентина-
  • сащ-
  • мвф-
  • литий

Американска делегация е декларирала това пред новоизбрания президент Хавиер Милей

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американска делегация каза на новоизбрания аржентински президент Хавиер Милей, че САЩ са готови да помогнат на Аржентина в преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) и в развиването на литиевата индустрия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Делегацията се е срещнала с Милей в Буенос Айрес.

Хуан Гонсалес, съветник на американския президент Джо Байдън, заяви, че срещата, състояла се ден преди Милей да встъпи в длъжност като президент, е преминала "много положително" и че на нея са били обсъдени икономическите проблеми на Аржентина.

Инфлацията в Аржентина е близо 150% и над две пети от жителите на страната живеят в бедност. Програмата, в рамките на която Аржентина получава от МВФ помощ в размер от 44 милиарда долара, не се развива добре, състоянието на нетните резерви на аржентинската централна банка не е добро и назрява рецесия.

Милей се готви да приложи мерки, които да ограничат публичните разходи - "шокова" терапия, имаща за цел да стабилизира аржентинската икономика. Очаква се тези мерки да бъдат болезнени за аржентинците най-малко в краткосрочен план, отбелязва Ройтерс.

"Мисля, че приоритет номер едно са икономическите предизвикателства, пред които е изправена Аржентина", каза Гонсалес в интервю за Ройтерс в Буенос Айрес, броени часове след срещата на американската делегация с Хавиер Милей.

"Аржентина трябва да преодолее тези предизвикателства", каза още американският представител.

"Ние се опитваме да насърчим диалога. . .и да насърчим конструктивен развой между Аржентина и МВФ", изтъкна Гонсалес.

Сегашната програма с МВФ, която дойде на смяна на провалила се сделка от 2018 г., също се развива зле, тъй като икономическата криза в Аржентина се задълбочава.

Гонсалес каза още, че американската делегация е обсъдила с Милей и въпроси, свързани с литиевата индустрия. Съветникът на Байдън отбеляза, че САЩ са изразили готовността си да помогнат на Аржентина да разшири литиевия си сектор.

Аржентина е на четвърто място в света по производство на литий.

"Аржентина безспорно е източник на литий, но няма причина тя да не се занимава с рафиниране и да не се изкачва по нагоре по веригата на стойността на лития. Ние искаме да помогнем", каза Гонсалес.

Днес Хавиер Милей встъпва в длъжност като президент на Аржентина.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини