Отидете към основна версия

1 725 34

Украйна ще произведе един милион FPV дрона през следващата година

  • украйна-
  • дронове-
  • fpv

Украйна интензивно използва FPV дронове - малки безпилотни летателни апарати

Снимка: Shutterstock

Киев планира да произведе един милион безпилотни летателни апарати FPV (first-person-view), които са широко търсени на фронтовата линия, и повече от 11 000 бойни дрона със среден и дълъг обсег през следващата година, заяви в сряда министърът на стратегическите индустрии на Украйна.

Украйна интензивно използва FPV дронове - малки безпилотни летателни апарати, първоначално предназначени за лична гражданска употреба, но модифицирани за бойното поле - от първите дни на руската инвазия през 2022 г. като евтина, но ефективна възможност за разузнаване и атаки.

Впоследствие тактиката беше възприета от войските на Москва, които сега се смята, че разполагат с много повече такива дронове.

"Всички производствени мощности са готови, а сключването на договори за 2024 г. започва", заяви министърът Олександър Камишин в месинджъра Telegram.

По думите му цифрата включва най-малко 1000 безпилотни летателни апарата с обсег на действие над 1000 км (620 мили).

Украйна работи за увеличаване на вътрешното си производство на оръжия, за да си осигури стабилни доставки, да не разчита изключително на помощта на партньорите и да даде тласък на икономиката.

Камишин заяви, че през декември страната му ще произведе повече от 50 000 FPV дрона.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: