Отидете към основна версия

1 869 30

Случаите на новия вариант на COVID-19 бързо се увеличават в световен мащаб

  • covid-19-
  • омикрон-
  • световен мащаб-
  • разпространение-
  • празници

Вариантът е еволюирал от BA.2.86, потомък на варианта Омикрон

Снимка: Shutterstock

Служители предупреждават, че точно по време на празниците се появява нов тревожен подвариант на COVID.

Подвариантът JN.1 - при стъблата на варианта омикрон, който рязко нарасна в началото на 2022 г. - "бързо се увеличава в световен мащаб", обяви Световната здравна организация (СЗО) във вторник, цитирана от Ню Йорк Поуст.

Понастоящем JN.1 е причина за около 20 % от новите коронавирусни инфекции в САЩ, изчисляват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Вариантът е еволюирал от BA.2.86, потомък на варианта omicron, който влезе в заглавията на вестниците през лятото, когато учените се притесниха, че може да мутира извън възможностите на ваксините и антителата, съобщи CNN.

JN.1 има само една промяна в протеина на шипа в сравнение с BA.2.86, но изглежда е по-бързо движещ се вирус, обяснява изданието.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) разпространението на JN1.1 в САЩ се е увеличило повече от два пъти от края на ноември, което може да е свързано с началото на ваканционните пътувания.

"Като гледам само кривата на растежа, тя се увеличава доста рязко и изглежда съвпада с почивката за Деня на благодарността", казва пред CNN д-р Шиши Луо, ръководител на отдела за инфекциозни заболявания в компанията за геномно секвениране Helix.

Въпреки опасенията за разпространението на JN.1, тежестта на заболяването не е задължително да се влоши, твърдят експерти.

"Въпреки че се наблюдава бързо нарастване на броя на инфекциите с JN.1 и вероятно увеличаване на случаите, наличните ограничени данни не предполагат, че свързаната с тях тежест на заболяването е по-висока", обясняват от СЗО.

Според CDC няма индикации, че симптомите на JN.1 се различават от общите заболявания, свързани с COVID - включително треска, втрисане, затруднено дишане, задръствания и др.

Според експерти ръстът на случаите на JN.1 в САЩ преди празниците вероятно се дължи на отслабващия имунитет.

Мутацията на шипката на варианта е в позиция, която изглежда му помага да избегне имунитета на телата, казва пред CNN д-р Т. Райън Грегъри, еволюционен биолог от Университета на Гуелф в Онтарио.

Проучванията, проведени в Колумбийския университет и в Китай, показват, че способността на антителата на човешкия организъм да неутрализират субварианта е намаляла около два пъти.

Към 9 декември само около 18% от възрастните в САЩ са получили последния кръг ваксини срещу COVID, допълва CDC.

Сега организацията призовава медицинските специалисти да работят по-усилено, за да гарантират, че пациентите им са получили всички кръгове на ваксината, съобщи CNN.

"Все по-малко хора се подсилват и все по-малко получават Paxlovid", казва д-р Алекс Гренингер, помощник-директор на Лабораторията по клинична вирусология към Вашингтонския университет.

"Имаше много работа, за да се получат тези ваксини и да се осигурят тези лекарства, така че е просто изключително тъжно, когато тези средства не се използват", каза той.

Обезпокоителното нарастване на варианта JN.1 идва на фона на рязкото увеличаване на респираторните заболявания в Ню Йорк и извън него - както и на 30-процентния скок на хоспитализациите, свързани с COVID.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.

Свързани новини