Отидете към основна версия

9 329 95

Путин обмисля два варианта за превземане на Киев

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • киев-
  • володимир зеленски-
  • преврат

Русия сега навлиза в кампанията за президентските избори. Колкото и парадоксално да звучи, Путин все още има нужда от легитимация.

Снимки: БГНЕС/ EPA

Засилиха се атаките на Русия срещу Киев. Това е свързано не само с опита да се създадат проблеми на жителите на столицата на Украйна през зимата. Днес, както и в началото на мащабната инвазия, противникът не се е отказал от целта да превземе украинската столица и обмисля два варианта. Това заяви експертът по сигурността от Изследователския център "Разумков" Олексий Мелник пред Obozrevatel.

Първият е бунт, следствието от който според замисъла на Кремъл трябва да бъде насилствена смяна на властта в Украйна и установяване на марионетен режим. Вторият е чисто военен начин за окупация на Киев. Сега обаче опасността от прилагането на двата варианта е минимална.

Има обаче друга заплаха. Западната военна помощ може да бъде намалена. В най-лошия случай това намаление ще бъде критично. Добрата новина е, че това едва ли ще се случи скоро, каза Мелник на фона на продължаващата несигурност дали Вашингтон ще продължи да помага на Киев срещу руския агресор.

Значението, което руското ръководство влага в понятието „денацификация“, е смяната на властта чрез насилие и установяването на марионетен режим в Украйна. През март 2022 г. този план се провали. В момента в Русия се надяват, че ще бъде възможно да се предизвикат някакви вътрешни протестни настроения и по този начин да се организира метеж, добави Олексий Мелник.

Русия сега навлиза в кампанията за президентските избори. Колкото и парадоксално да звучи, Путин все още има нужда от легитимация, има нужда от тези избори. Има и външнополитическа цел. Опитите за влияние върху общественото мнение на Запад и върху западните политици по различни канали не спират. Ако слушате последните изказвания на Орбан или новия премиер на Словакия, те просто повтарят разказите на Путин за провала на украинската офанзива, безполезността на подкрепата на Украйна и т.н. Тоест виждаме, че тази руска тактика работи до известна степен, заяви Мелник.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: