Отидете към основна версия

2 045 27

Европа осигурява тока на още украински болници и училища

  • киев-
  • украйна-
  • европа-
  • генератор

Дарява 500 генератора

Европейската комисия съобщи, че ЕС осигурява от стратегическите си запаси 500 генератора за производство на ток в болниците и училищата в Украйна. Електропреносната мрежа в страната е под постоянен руски обстрел, се отбелязва в съобщението.

Допълва се, че въпреки усилията, е невъзможно мрежата да бъде възстановена. Новата пратка е на обща стойност 16,5 милиона евро, допълва комисията, цитирана от БТА.

Досега ЕС е осигурил на Украйна 5500 генератора, от които 2178 са от европейските запаси. Украйна е получила от ЕС също трансформатори, високоволтово оборудване и осветителни крушки.

В съобщението се отчита, че в механизма на ЕС за гражданска защита участват също Норвегия, Турция, Северна Македония, Исландия и Сърбия, които са предложили здравно оборудване и средства за подслон, както и превозни средства. Досега Украйна е получила 98 000 тона помощи по механизма на ЕС за гражданска защита.

Към 22 държави в ЕС от Украйна за лечение са били превозени над 2900 пострадали от войната. Цялостната европейска помощ по механизма за гражданска защита за украинската страна достига 796 милиона евро, допълва ЕК.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: