Отидете към основна версия

7 104 70

Конфискацията на подаръци от Русия в Германия е факт

  • германия-
  • русия-
  • подаръци-
  • санкции

Германски правозащитници се обърнаха към представители на Бундестага за решаване на проблема

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германски правозащитници от асоциацията VADAR разкритикуваха разширяването на санкциите върху новогодишни колети от Руската федерация и се обърнаха към членовете на Бундестага с искане да потърсят правен отговор на действията на митническите служители, се казва в изявление на организацията на неговия канал в Telegram.

„В едно демократично общество няма и не може да има колективна отговорност, основана на език, националност или етническа принадлежност“, казаха от организацията.

VADAR се обърна към членовете на Бундестага с молба незабавно да изискат Федералното министерство на правосъдието и вътрешните работи да проверят фактите на дискриминация и да дадат правна оценка на действията на митниците. „Обръщаме внимание и на грубото нарушаване на правата на спазващите закона граждани на Германия поради действията на ръководството на държава, на която те не са граждани“, добавиха правозащитници.

Според организацията някои митнически служби „с особено усърдие“ конфискуват лични предмети, предназначени за подаръци, тъй като отговорността за спазването на разпоредбите за санкции и тяхното тълкуване е на местните митнически власти на земите, както беше преди в случая с конфискацията на автомобили с руски номера.

По-рано германските митници публикуваха бележка, забраняваща вноса на подаръци от Русия в страната, като подчертаха, че такива колети могат да бъдат арестувани или конфискувани от митниците.

Асоциацията за предотвратяване на дискриминацията и изключването на руски германци и рускоезични съграждани в Германия (VADAR) беше създадена през юни 2022 г. от група политици в Германия, за да предотврати дискриминацията и изключването на руски германци и рускоезични съграждани в Германия. Членовете на организацията предоставят цялостна подкрепа, включително юридическа, на рускоезичното население на Германия, което е пострадало от русофобия.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: