Отидете към основна версия

10 659 211

Руснаците са в паника заради прехвърлянето на F-16 в Украйна, обмислят евакуация от Крим

  • украйна-
  • ф-16-
  • изтребители-
  • сергей братчук-
  • русия-
  • крим-
  • евакуация-
  • владимир путин

До края на годината Украйна може да получи първите обещани западни изтребители

Снимка: БГНЕС/ EPA

Въпросът за евентуалната евакуация на подразделения на руските ВВС от временно окупирания Крим се разглежда на най-високо ниво. Това съобщи днес в ефира на телевизионния канал FREEДОМ говорителят на Украинската доброволческа армия „Юг” Сергей Братчук.

„Противникът, колкото и да е странно, сега, в разгара на войната, се занимава с евентуална евакуация на своите подразделения, преди всичко ВВС, от територията на временно окупирания Крим. Естествено, днес това не е активна фаза, но във висшите кръгове вече се повдигат въпроси за евакуация“, каза той.

Говорителят подчерта, че украинските военни продължават да демонстрират своята боеспособност във въздушното пространство дори без използването на изтребители F-16.

„Все още нямаме паритет с руските въоръжени сили в небето, но прекрасно разбираме, че когато авиационният компонент стане по-мощен и активен, аз директно говоря за ранното въвеждане на F-16, който има вече беше обявено, по-специално от Холандия, тогава мисля, че въпросът за евакуацията може да премине на практическо ниво“, обобщи Сергей Братчук.

Първата партида американски изтребители F-16 може да пристигне в Украйна от западни партньори след около седмица, тоест преди края на 2023 г., предаде агенция УНИАН. Нидерландският премиер Марк Рюте по време на телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски обяви подготовката на първите 18 изтребителя F-16 за доставка в Украйна. Според анализатори, въпреки че ръководителят на холандското правителство не е разкрил сроковете за прехвърляне на бойни самолети в Украйна, това може да се случи преди края на тази година.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 166 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: