Отидете към основна версия

1 841 105

Зеленски на Коледа: Злото ще бъде победено!

  • украйна-
  • коледа-
  • володимир зеленски

Държавният глава на Украйна направи празнично обръщение към нацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Всички наши воини на светлината, ангелите пазители на Украйна, доказват, че чудеса съществуват, но трябва да ги създаваме сами.”. това заяви украинският президент Володимир Зеленски в коледното си обръщение към нацията, предаде scmp.com, позовавайки се на Ройтерс.

"В крайна сметка тъмнината ще загуби. Злото ще бъде победено", каза Зеленски. И допълни, че всички в страната ще се молят заедно през празниците "за нашата свобода, за нашата победа, за нашата Украйна."

Зеленски благодари на украинските войници, които прекарват Коледа в окопите.

Междувременно руски обстрел в Херсонска област на Южна Украйна уби четирима души в неделя, включително 87-годишен мъж и 81-годишната му съпруга, които починаха след попадение в техния блок.

Ударите раниха други девет души, включително 15-годишен, предизвикаха пожари в домове и в частно медицинско заведение и подпалиха местен газопровод, каза началникът на областната военна администрация Александър Прокудин.

“Няма празници за врага”, заяви Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент, в социалните мрежи, коментирайки атаката в Херсон.

“Те не съществуват за нас, докато врагът избива народа ни и остава на земята ни.”

Херсон не беше единственият регион на Украйна, който беше атакуван в неделя. Руските сили нанесоха 15 удара с дронове през нощта, а 14 от иранските дронове Shahed бяха унищожени над Николаевска, Кировоградска, Запорожска, Днепропетровска и Хмелницка област, съобщават украинските ВВС.

Също в неделя двама души бяха ранени по време на руския обстрел на 20 града и села в района на Харков в Северна Украйна, каза губернаторът Олег Синегубов.

В Русия мъж беше ранен в района на Брянск, след като село близо до украинската граница беше обстрелвано, каза губернаторът на региона Александър Богомаз .

Командирът на военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук каза, че украинските противовъздушни части са ударили руски изтребител бомбардировач Су-34 близо до окупирания от Русия град на Мариупол на Азовско море в Южна Украйна.

Олешчук, пишейки в приложението за съобщения Telegram, каза, че самолетът не се е върнал в базата си, но не даде повече подробности.

Министерството на отбраната на Русия съобщи по-рано, че неговите системи за противовъздушна отбрана са свалили четири украински военни самолета през последните 24 часа – само два дни след като Зеленски каза, че Киев е свалил три руски самолета.

Тази година украинският парламент премести честването на православната Коледа от 7 януари на 25 декември, преминавайки към Григорианския календар. Целта е "разграничаване от руското наследство".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: