Отидете към основна версия

9 026 217

ВВС на Украйна унищожиха руския десантен кораб "Новочеркаск"

  • кораб-
  • украйна-
  • крим-
  • русия-
  • новочеркаск

"Обувайте си гащите и марш от нашия Крим, преди да е станало твърде късно!“, заяви генерал-лейтенант Николай Олешчук

Тази нощ Въоръжените сили на Украйна унищожиха големия десантен кораб "Новочеркаск", който беше на въоръжение в Черноморския флот на ВМФ на Русия, предаде УНИАН.

Това съобщи командващият ВВС на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Николай Олешчук в канала си в Telegram. "А флотът в Русия става все по-малък! По пътя на флагмана на руския Черноморски флот - крайцера "Москва", се насочва големият десантен кораб "Новочеркаск", пише той.

Той благодари на пилотите от Военновъздушните сили и на всички участващи за тяхната щателна работа.

"Обувайте си гащите и марш от нашия Крим, преди да е станало твърде късно!“ - добави Олещук. От ВВС добавиха, че "Новочеркаск" е транспортирал безпилотни летателни апарати от типа "Шахед".

Този кораб е предназначен за амфибийни десанти на необорудван бряг и за транспортиране на войски и товари по море. Способен е да транспортира различни видове бронирани превозни средства, включително танкове.

На 24 март 2022 г., в началото на пълномащабна война в Украйна, "Новочеркаск" вече беше повреден по време на атаката на пристанището на Бердянск.

Снощи жители на окупираната Феодосия съобщиха за силни експлозии в района на пристанището. Впоследствие в интернет започнаха да се публикуват снимки и видеоклипове на сериозен пожар, в които се чуват звуци от експлозии и детонации.

Окупационните власти на полуострова заявиха, че районът на пристанището е бил отцепен, пожарът е локализиран и детонацията уж е спряна.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 138 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: