Отидете към основна версия

6 119 240

Путин трябва да бъде спрян или Европа ще пострада сериозно, заяви президентът на Молдова

  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • спрян-
  • европа-
  • пострада-
  • молдова-
  • президент

"Надявам се, че Украйна ще продължи да получава цялата необходима помощ"

Снимка: Shutterstock

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде спрян в своите действия в Украйна; в противен случай цяла Европа ще пострада сериозно, твърди Мая Санду, президентка на Молдова, в интервю, публикувано вчера и цитирано от Ройтерс.

Санду отдавна осъжда руската инвазия в Украйна и обозначава Кремъл като най-голямата заплаха за страната си, която е разположена между Украйна и член-държавата на Европейския съюз Румъния. В отговор, Русия обвинява молдовската президентка в разрушаване на добрите двустранни отношения и подстрекаване на русофобия.

"Необходимо е да разберем, че Путин няма да спре, ако не бъде спрян," казва Санду пред румънската медийна група "Вердица".

"И ако не бъде спрян, цената ще бъде много по-висока за всички нас. Украйна плаща най-високата цена," допълва молдовската президентка, като подчертава, че е в интерес на всички, а не само на Украйна и Молдова, Киев да продължи да получава подкрепа. Въпреки това тя не споменава конкретно забавянето в процеса на финансиране от страна на САЩ и ЕС.

"Освен това, аз вярвам в солидарността на световните демокрации и се надявам, че Украйна ще продължи да получава цялата необходима помощ," заявява молдовската президентка в интервюто си.

Този месец ЕС взе решение да започне преговори за присъединяване с Молдова и Украйна – дълъг процес, изискващ от кандидатите да променят своето законодателство и да отговарят на европейските стандарти.

Санду съобщи този месец, че планира да кандидатства за втори мандат на изборите през следващата година и призовава парламента, контролиран от нейната Партия на действието и солидарността, да организира референдум за одобрение на нейната политика.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: