Отидете към основна версия

3 832 99

Успешната операция на Украйна в Крим би предизвикала значителен отзвук в Русия, заяви Зеленски

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • крим-
  • операция-
  • русия

Украинският лидер подчерта, че скоростта на постигане на всеки успех зависи от военната помощ

Снимка: БГНЕС

Успешната операция на Въоръжените сили на Украйна във временно окупирания Крим би представлявала "пример за света" и би оказала значителен ефект в Русия, подчерта украинският президент Володимир Зеленски в интервю за британското списание "Икономист", предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Според президента на Украйна загубата на централен елемент в пропагандата на Кремъл ще демонстрира, че "хиляди руски офицери са жертви само на амбициите на Путин".

Украйна вече постига впечатляващи успехи върху стратегически важния полуостров, унищожавайки "значителен брой" кораби от Черноморския флот. Загубата на военноморски бази, които Русия удържа през последните 240 години, ще бъде много неудобно за Путин, посочи президентът Зеленски.

Украинският лидер подчерта, че скоростта на постигане на всеки успех зависи от военната помощ, предоставяна на Киев от западните съюзници. По-конкретно, крилатата стелт ракета "Таурус", произведена в Германия, която е с голям обсег, може да позволи на Украйна да унищожи струващия 4 милиарда долара Керченски мост, изолирайки практически Кримския полуостров от Русия.

"Русия трябва да разбере, че за нас това е военен обект", подчерта Зеленски.

Лидерът на Украйна отбеляза, че изтичането на информация преди контранападението миналото лято помогна на Русия да подготви своята защита. Поради тази причина Зеленски не разкри повече за военните планове.

Общата идея на посланието на Зеленски беше, че Крим и свързаната с него битка в Черно море ще станат център на тежестта на войната. Изолацията на Крим, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., и подронването на военния капацитет на Русия там, "е изключително важно за нас, защото това е начинът да намалим броя на атаките от този регион", обясни Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: