Отидете към основна версия

4 959 173

При днешните атаки срещу Киев, Русия е използвала хиперзвукови ракети "Кинжал"

  • украйна-
  • русия-
  • атаки-
  • киев-
  • хиперзвукова ракета-
  • кинжал

Енергийната инфраструктура в района е сериозно засегната

Снимка: БГНЕС

Русия използва няколко хиперзвукови ракети "Кинжал" при днешните атаки срещу Киев, съобщи ДПА, цитирайки информация от украинските военновъздушни сили, предаде БТА.

Кметът Виталий Кличко информира в "Телеграм", че поне 16 души са пострадали при пожар в жилищен блок, предизвикан от ракетен удар, като 15 от тях са хоспитализирани. Той съобщава и за значителен брой други ранени, както и за починала възрастна жена.

Енергийната инфраструктура в района е сериозно засегната, включително газопреносната мрежа и ВИК инсталациите.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна, генерал Валерий Залужни, заяви, че силите за противовъздушна отбрана на Украйна успяха да унищожат 10 руски хиперзвукови ракети "Кинжал", 59 крилати ракети Х-101, Х-555 и Х-55, както и 3 крилати ракети от клас "Калибър".

Информацията от Залужни, споделена в "Телеграм", беше потвърдена от АФП, която допълва, че Русия изстреля общо "99 ракети от различен вид" срещу Украйна, като украинската противовъздушна отбрана успяла да сбие 72 от тях.

Полша следи отблизо ракетните атаки над съседната Украйна, като два полски и два американски изтребителя F-16 патрулират въздушното пространство за сигурност. Полша, за разлика от Украйна, е член на НАТО и ЕС.

Според полския генерален щаб руска ракета проникна в петък във въздушното пространство на Полша за три минути, преди да промени посоката си и да се насочи към Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: