Отидете към основна версия

21 030 151

„Путин на практика обяви война на Казахстан“

  • украйна-
  • олексий данилов-
  • русия-
  • война-
  • казахстан-
  • токаев-
  • руски паспорт-
  • владимир путин

Подобни решения доказват, че Казахстан се опитва да се дистанцира от Кремъл

Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин подписа указ № 962, който на практика обявява война на Казахстан, Молдова и слага край на отношенията с Беларус. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов.

Путин каза, че всички граждани на тези страни могат да получат руски паспорти и съответно след тази процедура Москва може да каже, както беше в Крим и Донбас, че защитава руските граждани, които притежават руски паспорти и говорят на руски език.

FREEДОМ коментира в статия именно отношенията между Русия и Казахстан. Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев открито изрази несъгласието си с руския президент и директно заяви на диктатора, че не признава псевдорепубликите в Донбас и руската окупация на Крим.

Междувременно руската пропаганда губи своите позиции в Казахстан. Още 10 телевизионни канала на страната-агресор вече са недостъпни за казахстанските зрители. Това е третото подобно решение на телевизионни оператори през последните месеци.

Подобни решения доказват, че Казахстан се опитва да се дистанцира от Кремъл, който от време на време прибягва до хибридни заплахи, включително и срещу Астана.

„На фона на продължаващата агресия на Русия срещу Украйна и ефективността, с която Украйна успя да се противопостави на огромната руска армия, показа на тези страни (от ОДКБ), че гласът им има значение. Не толкова отдавна имаше среща в Казахстан, когато президентът на страната за първи път на среща с Путин започна срещата на казахски, въпреки че обикновено го правеха на руски. Това също е демонстрация, че страните искат своя суверенитет, своята независимост и терористът Путин не е техен приятел“, каза Егор Куроптев, директор на фондация „Свободна Русия“ в Южен Кавказ.

Казахстан обаче все още не е готов да се конфронтира открито с Русия. Целта му е да запази независимостта, твърдят експерти. Астана не предоставя пряка военна помощ на Москва, а гражданите на Казахстан, воювали срещу Украйна, получават присъди от съдилищата. В същото време през Казахстан Русия получава санкционирани стоки, включително електронни компоненти за оръжия. А икономиките на двете страни, особено в енергийния сектор, все още остават взаимозависими.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 177 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: