Отидете към основна версия

4 982 100

Ракетните атаки по Украйна в новогодишните празници са били със силата на тактическо ядрено оръжие

  • украйна-
  • олександър коваленко-
  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • владимир путин-
  • киев

Русия извърши масивен терор над цивилното население в Украйна с дронове и ракети

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските окупатори извършиха масиран комбиниран ракетен удар в Украйна по новогодишните празници. През последните дни се говори само, че този удар съдържа най-широк набор от ракетни оръжия и е един от най-масовите терористични актове по време на пълномащабна война. Но почти никой не разглежда този удар по нелинеен начин, или по-скоро не обръща внимание на факта, че той може да бъде сравнен по сила с използването на тактически ядрени оръжия.

Това заяви пред OBOZ.UA военният анализатор Олександър Коваленко от групата „Информационна съпротива“.

По време на предновогодишните, новогодишните и следновогодишните тържества руските окупатори изстреляха над Украйна стотици безпилотни летателни апарати камикадзе Шахед-131/136 и десетки ракети с различен тип и мощност.

Да, не е коректно да се сравняват видовете поразителни средства по този начин, но именно нелинейният анализ ни позволява да разгледаме въпроса по-задълбочено и всеобхватно. Например, през празничния период в Украйна бяха използвани около 230 безпилотни самолета камикадзе. Средното тегло на бойната глава Шахед-131/136 е 40 кг, което дава общо 9200 кг.

Що се отнася до ракетния потенциал на руските окупационни войски, използван през тези дни, той беше много разнообразен както по функционалност, така и по мощност. Например, най-масивната ракета е крилата ракета X-101/555/55 - използвани са общо 160 единици. Всяка от тези ракети има бойна глава с тегло 400 кг, или общо 64 000 кг.

Използвани са 8 ракети Х-22/32, като масата на бойната част на всяка от тях е 950 кг, или общо 7600 кг. Руснаците атакуваха също и с ракети „Калибър“ и „Кинжал“.

Факт е, че арсеналът от средства, използвани от Русия за новогодишните празници, напълно съответства и дори превъзхожда някои видове тактическо ядрено оръжие.

Например снарядът M388, разработен в САЩ по време на Студената война и кръстен на Дейви Крокет, тежи само 34 килограма, а мощността му у е от 10 до 20 тона в тротилов еквивалент. Целта на снаряда е да поразява концентрации на войски и бронирани части. Освен това си струва да се споменат противобункерните бомби.

Да, може би не е коректно да се правят подобни аналогии, но фактът остава фактът: на новогодишните празници Русия използва в Украйна арсенал, който по силата си може да се сравни с многократни удари с тактическо ядрено оръжие.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: